Indrukwekkende Bertens klopt Kvitova in halve eindstrijd Cincinnati

Door een tweede zege op rij over een speelster uit de top tien heeft Kiki Bertens heel knap de finale bereikt van het WTA Premier 5-toernooi in het Amerikaanse Cincinnati. Net als vorige week in Montreal versloeg onze landgenote Petra Kvitova.

De Tsjechische nummer zes van de wereld pakte nog wel de eerste set, maar had uiteindelijk minder inhoud dan Bertens. Het werd 3-6, 6-4, 6-2 voor Bertens, die in de beslissende set de bovenliggende partij was. Ze racete naar een 3-0 voorsprong en gaf die marge niet meer uit handen.

Winnen van een toptienspeelster was lange tijd een vrij unieke aangelegenheid voor Bertens, maar dit jaar wordt het een gewoonte. De zege op Kvitova was al de negende dit jaar op een speelster uit de top tien en de vijfde in de afgelopen twee weken (Montreal en Cincinnati). In Montreal was de laatste vier het eindstation. Nu gaat ze in ieder geval één stap verder.

Eerder dit jaar veroverde Bertens in Charleston voor het eerst een titel op een WTA Premier-toernooi en in Madrid haalde ze voor het eerst de finale van een WTA Premier Mandatory-toernooi. Het toernooi in Cincinnati is van de categorie WTA Premier 5. Daarvan zijn er vijf in een jaar. De Premier Mandatory-toernooien, waar er vier van zijn, zijn nog net iets hoger ingeschaald dan de Premier 5-toernooien. Dat doet echter niets af aan het feit dat er in Cincinnati een ijzersterk deelnemersveld is, vergelijkbaar met een Grand Slam.

Bertens is de nummer zeventien van de wereld, maar maakt door haar finaleplaats weer een sprongetje op de wereldranglijst. In de Porsche Race Singles (2018) bezet Bertens de twaalfde stek. Ze gaat morgen op voor haar vijfde enkelspeltitel op de WTA-tour en haar tweede van dit jaar.

In de finale wacht de winnares van het duel tussen de Roemeense Simona Halep, de nummer één van de wereld, en de ongeplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka.

Klik hier voor meer informatie over het toernooi van Cincinnati op de website van de WTA.