Kampioenen Menzis NJK gekroond

Na een week juniorentennis van het hoogste niveau zijn zaterdag de kampioenen gekroond op de Menzis Nationale Jeugdkampioenschappen (NJK) in Hilversum. In de meeste categorieën is de favoriet er met de titel vandoor gegaan.

Op de banen van tennisvereniging Tulip in Hilversum streden deze week 382 spelers in zestien verschillende onderdelen om de prijzen. Dit deden zij in de leeftijdscategorieën -12, -14, -16 en -18 jaar. De kersverse kampioenen treden met hun titel in de voetsporen van de beste Nederlandse tennissers ooit. Zij kroonden zich in het verleden ook tot nationaal kampioen voordat ze furore maakten op de proftour.

Noa Liauw-A Fong (foto) en Jesper de Jong kroonden zich in de hoogste leeftijdscategorie tot kampioenen. Liauw-A-Fong en Stephanie Visscher speelden de langste wedstrijd op zaterdag. Na bijna drie uren tennis trok Liauw-A-Fong met 6-3, 3-6, 6-4 aan het langste eind. De Jong klopte Max Houkes in de finale met 7-5, 6-1. Houkes had in de halve finales Lodewijk Weststrate met 6-4, 6-4 opzij gezet. Weststrate was op jacht naar de titel in de hoogste leeftijdscategorie na al titels te hebben veroverd in de eerste drie leeftijdsklassen. Volgend jaar krijgt hij nog een kans.

Bij de jongens tot en met veertien jaar ging Steffan van Weldam met de titel naar huis. Hij klopte Wester Klerk in de finale met 6-1, 6-1. Dit was de enige categorie waarin de nummer één van de plaatsingslijst de titel niet pakte. Steffan en Wester wonnen in de halve finales van respectievelijk Christopher Lam (1) en Daniel Verbeek (2), met overtuigende cijfers.

Bagels

Dat Manvydas Balciunas bij de jongens tot en met twaalf jaar overtuigend de titel pakte is haast een understatement. Manvydas won zijn eerste drie duels met 6-0, 6-0 om vervolgens met 6-2, 6-0 en 6-2, 6-4 te winnen. In de finale tegen Jessy Tan deelde hij voor de vierde keer dit toernooi een 'double bagel' uit. Manvydas is een grote belofte en heeft nu beide nationale titels op zak. Eerder dit jaar won hij de NOJK (overdekt), eveneens zonder setverlies.

Progressie

Melissa Boyden maakte eveneens veel indruk door een jaar na haar kampioenschap bij de meisjes -14 jaar direct de titel te pakken in de volgende leeftijdsklasse. Dat deed ze door in de finale -16 met 6-1, 4-6, 6-2 te winnen van Bente Spee, die Boyden op de hielen zit. Vorig jaar speelden Boyden en Spee de finale bij de meisjes -14 jaar.

Finales
Meisjes -12 jaar: Jayden Lonwijk [1]-Ruth Jonker [5] 7-5, 6-3
Jongens -12 jaar: Manvydas Balciunas [1]-Jessy Tan [3] 6-0, 6-0

Meisjes -14 jaar: Florentine Dekkers [1]-Anouk Koevermans [2] 6-3, 6-1
Jongens -14 jaar: Steffan van Weldam [3]-Wester Klerk [4] 6-1, 6-1

Meisjes -16 jaar: Melissa Boyden [1]-Bente Spee [4] 6-1, 4-6, 6-2
Jongens -16 jaar: Guy den Ouden [1]-Stijn Pel [2] 7-5, 6-2

Meisjes -18 jaar: Noa Liauw-A-Fong [1]-Stephanie Visscher [3] 6-3, 3-6, 6-4
Jongens -18 jaar: Jesper de Jong [1]-Max Houkes [3] 7-5, 6-0

Op vrijdag zijn de dubbelspelfinales gespeeld. Klik hier voor alle winnaars, speelschema's en uitslagen van de Menzis NJK.