Bondsarts Pluim spreekt op symposia; 'altijd goed om expertise te delen'

KNLTB-bondsarts Babette Pluim geeft vrijdag in Antwerpen, tijdens het ATP-toernooi, een lezing op een medisch symposium. Pluim is een gewilde spreker die deze week ook al acte de présence gaf op een symposium voor coaches in Stockholm.

Het ATP-toernooi in de Zweedse hoofdstad Stockholm presenteerde een opstelling van vijf experts die leidend zijn in hun vakgebied. Naast Pluim spraken daar de Zweedse oud-toptennisser Magnus Norman, tegenwoordig coach van Stan Wawrinka, fysiektrainer Ali Ghelem, directeur Kenneth Bastiaens van Coach2Competence en sportpsycholoog Sverker Fryklund.

Pluim is naast bondsarts van de KNLTB ook lid van de medische commissie van de Internationale Tennis Federatie (ITF). Op een ITF-bijeenkomst waar ze was met KNLTB-voorzitter Erik Poel, en andere bondsvoorzitters, sprak Pluim een tijd geleden over de gezondheidsvoordelen van tennis en over hoe tennis in te zetten ter verbetering van de gezondheid.

“Dat hebben ze allemaal als heel enthousiasmerend ervaren en daarom vroegen ze mij om daar over te spreken op de 'Nordic Coaches Conference' in Stockholm. Dat was één deel van mijn presentatie. Daarnaast gaf ik een aantal praktische oefeningen voor tenniscoaches om blessures bij hun pupillen te voorkomen. Mijn zeven favoriete oefeningen: eentje om een enkelblessure te voorkomen, eentje om een knieblessure te voorkomen, enzovoort. Daar konden ze bij wijze van spreken dan gelijk mee aan de slag.” 

Geboorteland

Interactie hoort normaal gesproken bij dit soort coachessymposiums, maar dat was met de volle zaal iets lastiger. Pluim had zeventig tot honderd toehoorders. “Maar het contact met andere artsen en sprekers is altijd erg leuk”, zegt Pluim, die het land van IKEA, Abba en Björn Borg met veel plezier bezocht. Zweden is namelijk haar geboorteland. Ze kijkt nu dan ook al uit naar een symposium in Zweden volgend jaar, waar de 'Society of Tennis Medicine and Science' voor is uitgenodigd. Daar was Pluim van 2002 tot 2007 voorzitter van.

Tenniselleboog

“Antwerpen is meer medisch gericht”, vertelt Pluim. “Daar ben ik uitgenodigd door een orthopeed van de Vlaamse tennisbond. Wij hebben ooit gezamenlijk een symposium georganiseerd. Ik spreek daar over de preventie van elleboogblessures. 's Avonds bezoeken we de wedstrijden van het ATP-toernooi.” Verschillende artsen laten in Antwerpen hun licht schijnen over sportblessures. Pluim ervaart de lezingen en bijeenkomsten altijd als zeer motiverend.

“De artsen in België zoeken nu ook wat meer de samenwerking op. Het is altijd goed om tennisexpertise te bundelen, om kennis en ervaring op sportmedisch gebied te delen. We zijn aan het brainstormen over hoe we dat het beste kunnen doen. Dat is ook weer iets leuks, om naar uit te kijken.”