Column Erik Poel: Met de voeten in de klei

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kijk terug op een prachtige zomer. Het mooie van mijn werk als directeur van de tennisbond is dat mijn werk deels ook mijn hobby, nee, mijn passie is. Naast de competitie ben ik bij veel toernooien geweest en zo kom ik vaak met clubs in gesprek. Zo hoor ik wat er op de clubs leeft, welke uitdagingen er zijn en proef ik het enthousiasme waarmee talloze vrijwilligers hun mooie werk doen.

Wat ik ook nog steeds wel eens hoor, is dat de KNLTB wordt gezien als de grote boze regelneef, die de clubs vertelt wat ze allemaal moeten doen en laten. Dat imago komt natuurlijk ergens vandaan, daarom zijn we al een paar jaar heel hard aan het werk om daar verandering in te brengen. Een van de beste manieren om dat te doen is door het land in te trekken, om naar clubs te luisteren en ze waar mogelijk te helpen. Dat is het werk van onze negen accountmanagers, zij zijn onze ogen en oren, en ze beschikken ook nog eens over enorm veel tools en knowhow om clubs verder te helpen.

Om zelf ook optimaal feeling te houden met onze clubs, ben ik de afgelopen tijd samen met deze accountmanagers op pad gegaan. In totaal, en dan tel ik mijn eigen tennisactiviteiten mee, heb ik zodoende wel zo’n 50 à 60 clubs bezocht. Zo stond ik dus vaak met voeten in de klei, of beter gezegd: in de gravel. Het mooie is dat je na het bezoek aan zoveel clubs een rode draad gaat zien: elk van die verenigingen denkt te worstelen met een uniek probleem. Vergeet het maar. Als je ergens mee zit, kan je er vergif op innemen dat een andere club je al is voorgegaan.

De uitdagingen zijn dan ook vaak hetzelfde. Veel verenigingen hebben moeite vrijwilligers te vinden, steeds minder mensen zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken. Ledenwerving en -behoud is natuurlijk ook een belangrijk thema. Net als de jeugd. Niet dat er geen aanwas is, maar het is vooral een uitdaging om jongeren vast te houden. En welke rol speelt de trainer hierin? Hoe werk je als bestuur goed samen met de trainer(s) op je club? 

Overal in het land zijn clubs die mooie initiatieven hebben ontwikkeld om dit soort uitdagingen aan te gaan. Er is bij ons ook veel kennis voorhanden om clubs hierbij te helpen. Het is nu vooral zaak dat we elkaar ontmoeten, zodat we de best practices die er liggen met elkaar kunnen delen en ideeën kunnen uitwisselen. Dat laatste kan heel goed in de nieuwe samenwerkingsverbanden die tennisclubs aangaan, de kringen. Naast deze ontmoetingen biedt ook het platform centrecourt.nl een schat aan kennis en ervaringen.

Tijdens mijn rondgang heb ik gezien dat er bij elke club mensen zitten die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken. Dat stemt mij heel hoopvol en het geeft mij energie om met elkaar nieuwe ideeën en strategieën te bedenken, die er uiteindelijk voor zorgen dat meer mensen gaan tennissen. In de tussentijd roepen we iedereen die met een uitdaging zit op contact met ons zoeken. De mooiste gelegenheid daarvoor is het KNLTB Trainerscongres op 9 november en het KNLTB Jaarcongres op 24 november dat plaats vindt in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Dat is de ideale plek om naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Ik hoop je daar te ontmoeten en vooral naar je te kunnen luisteren!

Column Erik Poel

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB