Column Erik Poel: 'Ik zit op tennis'

Een tijdje geleden las ik dat de sportclub een goeie plek is voor de liefde: een op de vijf mensen die lid zijn van een sportvereniging heeft zijn huidige partner op de club leren kennen. Ik vond dat heel leuk en herkenbaar om te lezen, want ik heb mijn vrouw ook op de tennisbaan ontmoet. Inmiddels zijn we al heel wat jaartjes verder en hebben we twee zoons gekregen die, na uitstapjes in andere sporten, óók allebei tennissen. Kennelijk hebben mijn vrouw en ik de passie en plezier in het spel op de jongens weten over te brengen.

Ik heb goede hoop dat onze jongens altijd zullen blijven tennissen, maar garanties daarop krijgen we natuurlijk niet. Daarvoor hoeven we maar te kijken naar de praktijk. Ieder jaar beginnen behoorlijk wat kinderen met tennis, bijvoorbeeld via Tenniskids@school of gewoon meteen bij een tennisvereniging in de buurt. Maar helaas is het ook zo dat veel jongeren weer afhaken.

Eén van de redenen daarvan is dat als jongeren lid worden van een vereniging, ze alleen tennistraining krijgen en geen toernooitjes en wedstrijden spelen. ‘Ik zit op tennisles’, hoor je kinderen zeggen. Heel jammer vind ik dat. Want zo missen kinderen heel veel: het plezier van winnen - of teleurstelling van het verliezen natuurlijk- samen juichen en lol maken.

Laat kinderen dan ‘gewoon’ ook aan die wedstrijden en toernooien meedoen, zou je denken. Maar in de praktijk  is het voor ouders niet altijd even overzichtelijk en makkelijk om alles te regelen; het lidmaatschap, de competitie, de tennislessen en andere activiteiten – vaak moet het apart worden opgegeven en betaald.

Om dat te veranderen hebben we naar succesvolle clubs gekeken die met Tennis Alles-in-1 aan de slag zijn gegaan. Daarmee zijn de kinderen lid van de club én kunnen zij direct competitie spelen. Dit is voor de kinderen in één keer geregeld en ouders weten ook direct waar ze financieel aan toe zijn. Op deze manier wordt het vanzelfsprekend dat kinderen in het weekend ook competitie of andere wedstrijdjes spelen. We hebben Tennis Alles-in-1 omarmd en willen het nog verder uitbreiden, zodat straks ook de lessen inbegrepen zijn.

Steeds meer clubs hebben Tennis Alles-in-1, en wat we hoopten zien we in de praktijk gebeuren: de kinderen die eraan meedoen hebben meer plezier in tennis en blijven langer lid. Dat wisten we al uit eerder onderzoek, en dat zien we nu dus wederom bevestigd. We hebben intussen ook gewerkt aan een optimale wedstrijdkalender, zodat wedstrijden voor de jeugd vanaf komend jaar een prominentere en logische plek op de jaarplanning hebben gekregen.

Ik nodig alle clubmensen daarom graag uit om ook met Tennis Alles-in-1 aan de slag te gaan, want de praktijk laat zien dat het werkt. En daar kan jouw club de vruchten van plukken, want de jeugd heeft de toekomst. En het mooiste is nog dat onze jeugd zo optimaal plezier aan tennis beleeft en dan zegt ‘ik zit op tennis’!

Column Erik Poel

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB