De Groot met bijzondere Britse op jacht naar titelprologatie; 'ik kan veel van haar leren'

Met drie Grand Slam-titels in het enkelspel en het veroveren van de nummer één-positie was 2018 voor Diede de Groot al een geweldig jaar. Een jaar waarin ze opnieuw veel progressie boekte en meer (grote) prijzen pakte dan het jaar ervoor. Om het seizoen helemaal onvergetelijk te maken, trainde De Groot na haar winst op de US Open keihard met als eerste doel titelprolongatie op de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters in Bemmel (14-18 november).

De Groot is de nummer één van de wereld en verdedigt haar titel in de Schaapskooi te Bemmel, waar de Nederlandse rolstoeltennisster dit jaar een duo vormt met de Britse Lucy Shuker. Vorig jaar greep ze nog de titel met Marjolein Buis. In de finale klopten zij Aniek van Koot en de Duitse Sabine Ellerbrock.

Een onvergetelijke ervaring voor De Groot, die de sfeer op die finaledag roemde. "De tribunes waren helemaal vol. Er werd veel lawaai gemaakt. Het was mooi om in zo'n setting te kunnen winnen." Als volledig Nederlands koppel kregen De Groot en Buis in die finale net wat meer steun van het publiek dan Van Koot aan de andere kant van het net. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid en speelt De Groot met een niet-Nederlandse.

"Met het oog op Tokyo (Paralympics 2022) speelden Aniek en Marjolein veel samen dit jaar en dat wilden zij dus ook op de Doubles Masters. Ik heb dit jaar veel met Yui Kamiji en Lucy Shuker gespeeld", aldus De Groot, die Shuker een bijzondere speelster noemt. "Iemand met heel veel touch, erg goed aan het net. Ze heeft een best wel hoge dwarsleasie waardoor ze minder balans en minder reach dan andere speelsters heeft. Daardoor moet zij dingen wat anders oplossen. Voor de mogelijkheden die ze heeft, haalt ze het optimale eruit. Het is erg knap wat ze doet. Ik kan heel veel van haar (netspel) leren."

De combinatie met De Groot haar ongeëvenaarde kracht vanuit het achterveld maakt het Nederlands/Britse koppel tot een levensgevaarlijk duo, dat met niets minder dan de titel genoegen neemt in Bemmel. Voor De Groot zou het een derde titel op rij betekenen en voor Shuker en De Groot een tweede gezamenlijke titel. In 2016 wonnen ze de Doubles Masters in het Amerikaanse Mission Viejo.

Bewuster op de baan

Naar het net gaan is een onderdeel dat De Groot ook in haar eigen spel probeert te implementeren dit jaar. "Je bent in het enkelspel erg kwetsbaar aan het net, maar het is goed om dit te oefenen. Daar ben ik hard op aan het trainen. Lucy ondersteunt me daarin ook." Kijkend naar haar eigen spel is De Groot erg tevreden over de stappen die ze dit jaar gezet heeft. Ze is naar eigen zeggen veel bewuster geworden op de baan. "Weten wat ik aan het doen ben en niet alleen maar die bal zo hard mogelijk proberen te slaan", noemt De Groot dat. Het 'vaster' worden vanaf de baseline en het verbeteren van haar service zijn nog speerpunten. "De service, daar zit nog heel veel rek in. Ik train erop zodat het een wapen wordt en niet alleen maar een manier om de bal in het spel te brengen. Daarnaast is het een kwestie van alles nog wat meer en beter."

Koffer op zolder

Het zijn punten die De Groot in de trainingsweken voorafgaand aan het toernooi in Bemmel uitgebreid aan bod heeft kunnen laten komen. Aanvankelijk zou De Groot nog één toernooi spelen ter voorbereiding, maar deze zegde ze af omdat ze voor haar gevoel nog niet 'klaar' was. Een groot voordeel hierbij was dat de rolstoeltennisster uit Oudewater nu bijna acht weken achtereen thuis was. Een ongekende luxe voor iemand die bijna het hele jaar uit haar koffer leeft. "Het was al wel twee jaar geleden dat ik zo lang thuis kon zijn. Dat was wel een mooie periode. De koffer stond nu ook echt op zolder, niet eens meer in de kamer haha. Gewoon weer eigen eten, een eigen bed. Dat doet een mens goed."

De steun van het publiek

De Groot is om meer redenen blij dat de Wheelchair Doubles Masters voor een tweede jaar op rij op Nederlandse bodem zijn. "Het gebeurt veel te weinig dat wij grote toernooien kunnen spelen in eigen land en daarom is het zo mooi dat de Doubles Masters nu voor het tweede jaar op rij in Nederland is. Ik vind het heel erg leuk, vooral dat je je familie kan uitnodigen zonder dat je ze moet laten overvliegen. Je kunt de sponsoren uitnodigen. En het is fijn dat je de steun van het publiek echt voelt."

Wij-gevoel

De Groot denkt bij het uitspreken van deze woorden terug aan eerder dit jaar, aan de avond van 3 juni om precies te zijn. Dat was de avond waarop Oranje, na een zinderende finale tegen China, voor de dertigste keer de World Team Cup veroverde bij de vrouwen. Bij TC Sprenkelaar in Apeldoorn werd er tot in de late uurtjes gespeeld.

"Dat gaf een erg mooie sfeer", vond De Groot. "Al die mensen die bleven kijken, zorgden voor een enorm wij-gevoel. Iedereen was daar om ons aan te moedigen. Het is wel mooi als je af en toe in zo'n sfeer kunt spelen. Dat is iets aparts. Je tennist voor jezelf, maar zoveel publiek geeft een enorme boost. Het zou top zijn als we die sfeer kunnen laten herleven in Bemmel", aldus De Groot.

Ga voor meer over het toernooi naar www.wheelchairdoublesmasters.com.