Nieuw tijdens de competitie: Digitale teamopstelling op MijnKNLTB

Vorig jaar sprak de KNLTB de ambitie uit om het wedstrijdformulier in de toekomst volledig te digitaliseren. Dat is gelukt! Met ingang van de KNLTB Voorjaarscompetitie nemen we afscheid van het papieren wedstrijdformulier, want naast het uitslagenformulier is ook het formulier voor de teamopstelling volledig gedigitaliseerd. Vanaf dit jaar kan aan het begin van de competitiedag ook de teamopstelling direct online worden ingevoerd op MijnKNLTB. Een mooie innovatie!

Waarom een digitale teamopstelling?

Tot afgelopen Najaarscompetitie wisselden teams de opstellingen via de traditionele papieren scheurstrookjes. Om meerdere redenen is deze manier van teamuitwisseling niet ideaal meer. Argumenten hiervoor zijn duurzaamheid, kostenbesparing en het ontbreken van speelsterktes op de meerjaren ledenpas, waardoor spelers sowieso al MijnKNLTB moesten raadplegen.

Vorig jaar konden aanvoerders/uitslagengedelegeerden de uitslagen al direct na afloop van een wedstrijd digitaal in te voeren op MijnKNLTB. Een logisch vervolg hierop is ook de digitalisering van de teamopstelling voor aanvang van een competitiewedstrijd.

Met ingang van de Voorjaarscompetitie 2020 zijn de papieren wedstrijdformulieren en scheurstrookjes niet meer nodig. Zowel de teamopstelling als de uitslagen kunnen op iedere speeldag gelijk via mobiele telefoon, tablet of een computer (in het clubhuis) worden ingevoerd via MijnKNLTB.

Hoe werkt de digitale teamopstelling?

Net als voorheen bepalen teams zelf, op basis van afnemende speelsterkte, de opstelling aan het begin van een speeldag. Beide teams geven vervolgens de eigen opstelling door in de wedstrijd op MijnKNLTB. De aanvoerder kan dit doen, maar wanneer een aanvoerder die speeldag niet aanwezig is kan ook iedere speler gekoppeld aan het team deze teamopstelling invoeren. Zodra beide teams de teamopstelling definitief hebben bevestigd worden de namen van de spelers overgenomen in het uitslagenformulier en zichtbaar voor iedereen.

Gedurende een speeldag kunnen uitslagen tussentijds worden ingevoerd. Dit maakt een competitiedag natuurlijk extra spannend! Want wat is de opstelling en tussenstand bij de concurrenten? En hoe staan andere teams in jouw poule ervoor? Uitslagen kunnen enkel worden ingevoerd door een aanvoerder of uitslagengedelegeerde. Tijdens de speeldag kan het voorkomen dat een opgestelde speler geblesseerd raakt en er voor een tweede wedstrijd iemand anders moet worden opgesteld. Deze wijzigingen kunnen niet meer worden doorgevoerd in de digitale teamopstelling, omdat die al is bevestigd. Dit kan nog wel worden aangepast bij het invoeren van de uitslagen. 

In bovenstaande afbeelding zie je hoe de digitale teamopstelling er uit komt te zien. De speelsterktes van alle spelers worden getoond en automatisch gerangschikt op basis van speelsterkte (eerst enkel, dan dubbel). Vanzelfsprekend kunnen dames niet worden opgesteld in herenpartijen en vice versa. De optie 'Geen speler beschikbaar' is bedoeld voor walk-overs of wanneer teams niet voltallig komen opdagen. 

Vanaf wanneer kan ik de digitale teamopstelling vinden op MijnKNLTB? 

De digitale teamopstelling wordt in de week voor de start van de competitie geactiveerd op MijnKNLTB. In de aankomende weken volgt er nog een filmpje en meer informatie over de (aangepaste) regels rondom de digitale teamopstelling en het invoeren van de uitslagen. Tot die tijd verwijzen we je graag naar de meest gestelde vragen onderaan deze pagina. 

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om de dubbelopstelling pas in te voeren nadat de singles zijn gespeeld?

Nee, dat is niet mogelijk. De gehele opstelling dient reglementair altijd vóór aanvang van de wedstrijd ingevuld te worden. Sinds dat de dubbelopstelling een kwartier voor aanvang gewijzigd mag worden heerst er bij sommige spelers een misvatting dat de gehele opstelling niet meer voor aanvang van de competitiewedstrijd uitgewisseld hoeft te worden. Dit is dus onjuist!

Wat moet ik doen als de opstelling gewijzigd is nadat deze al definitief is doorgegeven?

Zodra een teamopstelling definitief is verstuurd kan deze in MijnKNLTB niet meer worden aangepast. De uitslagengedelegeerde van het thuisspelende team kan bij het invoeren van de uitslagen de juiste speler(s) invoeren. Zodoende kunnen altijd de juiste spelers worden opgenomen in de uitslagen. Zijn er wijzigingen? Leg deze dan schriftelijk vast om misverstanden te voorkomen en laat dit ondertekenen door beide aanvoerders (zie artikel 34 in het Competitiereglement).

Kan iedere speler uit een team uitslagen digitaal invoeren?

Nee, het invoeren van de uitslagen is voorbehouden aan uitslagengedelegeerden en de VCL. De teamopstelling voorafgaand aan een speeldag kan wél door iedere speler die aan het team gekoppeld is worden ingevoerd.

Is het mogelijk de teamopstelling op te slaan en op een later moment definitief te maken?

Ja, dat is mogelijk zolang je de status bij ‘Teamopstelling definitief doorgeven’ op ‘Nee’ laat staan. Zodra je status op ‘Ja’ hebt gezet, is de teamopstelling definitief en kan niemand (ook de VCL of KNLTB niet) de opstelling nog aanpassen. Let op: reglementair dien je de teamopstelling vóór aanvang van de competitiewedstrijd definitief te maken.

Wanneer wordt de optie om je teamopstelling in te vullen zichtbaar op MijnKNLTB?

Deze nieuwe functionaliteit wordt zichtbaar vanaf 28 maart bij de competitiewedstrijden in MijnKNLTB.

Volg ons op Facebook!

En blijf op de hoogte van de laatste tennisnieuwtjes.

KNLTB Facebook

Leuke winacties en tennisaanbiedingen in je inbox?

Meld je aan voor de KNLTB Partnernieuwsbrief!

Aanmelden