Blaren

Blaren kunnen heel hinderlijk zijn, maar ze zijn te voorkomen. En krijg je ze toch? Ook dan kun je door een zorgvuldige behandeling snel van de hinderlijke pijn af zijn.

Wat is het?

Een blaar is een met vocht gevulde blaas.

Wat zijn de symptomen?

Voordat een blaar ontstaat, verschijnt er meestal eerst een zogeheten hot spot. Als de oorzaak daarvan niet wordt weggenomen, zal die hot spot vaak al snel veranderen in een blaar. Blaren zijn alleen pijnlijk als er druk op wordt uitgeoefend of als ze ontstoken zijn.

Waardoor komt het?

Blaren worden veroorzaakt door langdurige wrijving, waarbij zich vocht ophoopt tussen de verschillende lagen van de huid.

Belangrijkste advies: handel snel en zorgvuldig

Als je ergens een hot spot hebt, dan kun je die het beste afdekken met tape. Zo voorkom je dat de hot spot een blaar wordt.
Als je al een blaar hebt, kun je hem laten zitten. Maar meestal wil je er iets aan doen omdat je er last van hebt. Doe dat zorgvuldig. Dan is het risico op ontsteking beperkt. Behandel een blaar als volgt:
1. Ontsmet de blaar met en ontstemmingsmiddel, zoals Betadine® of chloorhexidine.
2. Prik met een ontsmette of steriele naald op twee of meerdere plaatsen in de basis van de blaar. Houd hierbij de naald evenwijdig aan de huid.
3. Duw met een steriel kompres het vocht uit de blaar en ontsmet opnieuw met een ontsmettingsmiddel.
4. Dek de blaar af met een tweedehuidpleister (bijv. 2nd Skin®, DuoDERM® of Comfeed®).
5. Plak de pleister af met een elastische fixatiepleister (bijv. Fixomull® of Hypafix®), een elastische kleefpleisterbandage (bijv. Acrylastic®) of tape.

Tips om herhaling te voorkomen

1. Draag schone, goed passende sokken en schoenen. Probeer ook eens of je baat hebt bij het dragen van twee paar sokken.
2. Draag alleen sokken die al een keer gewassen zijn.
3. Vermijd dikke naden en vouwen in je sokken.
4. Inspecteer de binnenkant van je schoenen op naden en versleten stukken.
5. Strooi talkpoeder in je schoenen om je voeten droog te houden.
6. Tape gevoelige gebieden van de handen (vingers) en voeten in, ook al is er nog geen blaar. Dit voorkomt directe wrijving met de huid. Ook kun je gebruikmaken van ReSkin®.