Schouderblessure: SLAP-laesie

Een SLAP-laesie is een schouderblessure die vooral pijn geeft bij bovenhandse activiteiten. Serveren bijvoorbeeld. De blessure komt voor in verschillende gradaties, van mild tot ernstig. Soms is een operatie nodig om ervan te herstellen. 

Wat is het?

Om de (ondiepe) schouderkom zit een rand die de kom vergroot: het labrum. Deze rand bestaat uit zacht materiaal (kraakbeen en bindweefsel) en zorgt ervoor dat de kop van het opperarmbeen beter in de schouderkom past. Belangrijk voor de schouderstabiliteit dus. Daarnaast is het labrum een aanhechtingspunt voor het schouderkapsel, gewrichtsbanden en een van de twee koppen van de biceps. Soms ontstaat er een scheur in het labrum. Als dat gebeurt op de plaats waar de bicepspees vastzit aan het labrum, noemen we dat een SLAP-laesie.

Wat zijn de symptomen?

Een SLAP-laesie geeft pijn in de schouder die erger wordt bij bovenhandse activiteiten. In rust heb je vrijwel geen last. Soms heb je ook last van een knakkend of vastlopend schoudergewricht. Bij bovenhandse bewegingen kan krachtsverlies optreden. De schouder kan ook instabiel aanvoelen. Soms lijkt het net of de schouder uit en in de kom schiet. 

Wat is de ernst?

SLAP-laesies zijn er in verschillende gradaties: van I tot en met IV. Bij een type I-scheur is alleen de bovenkant van het labrum gescheurd. Bij een type IV-scheur hebben het labrum en de bicepspees losgelaten van de schouderkom en is de bicepspees doorgescheurd. 

Waardoor komt het?

Je kunt een SLAP-laesie krijgen als de bicepspees en de bovenzijde van het labrum tijdens services en bovenhandse slagen onder spanning komen. Ook kan de blessure optreden als je op een gestrekte arm valt, als de schouder uit de kom raakt, als er plotseling een harde ruk aan de schouder gegeven wordt of als je probeert te gooien en iemand je arm opeens tegenhoudt. 

Belangrijkste advies: rust en revalidatie

De belangrijkste behandeling in de acute fase bestaat bij type I- en type II-letsels uit rust en revalidatie. 

Beginnen met revalideren

Het is zinvol om de spieren aan de achterzijde van de schouder en bovenarm te rekken. Deze oefeningen zijn daarvoor geschikt:

1. Rekoefening achterkant schouders

2. Rekoefening achterzijde bovenarmen

Ook is het raadzaam om de spieren te versterken die het schouderblad stabiliseren. Deze oefeningen bouw je geleidelijk op. Ze mogen geen pijn doen. Ook spierversterking van de biceps en triceps is aan te bevelen. Het is raadzaam om deze oefeningen niet dagelijks, maar om de dag te doen, zodat je spieren de tijd krijgen te herstellen. De volgende oefeningen zijn geschikt:

1. Zagen (dumbbell row)

2. Lat pulldown

3. Bent over fly

4. Schouderextensie

5. Retractie van de schouderbladen

6. Serratus anterior punch

7. Push-up tegen de muur

8. Exorotatieoefening voor de schouder

9. Endorotatieoefening voor de schouder

10. Biceps curl

11. Triceps kickback

Weer tennissen

Als je alle oefeningen zonder problemen kunt uitvoeren, kun je het tennissen weer opbouwen. Wees daarbij de eerste tijd vooral terughoudend met alle bovenhandse slagen (ook de services). De tennisbelasting bouw je zo op:
1. Minitennis (binnen het servicevak).
2. Langzaam vergroten van het speelveld, tot aan de baselijn.
3. Lage volleys.
4. Baselijntennis, met eenvoudig, lage slagen.
5. Oefeningen waarbij je verder moet lopen naar de bal.
6. Introduceer nu hoge topspinballen en iets hogere volleys.
7. Bovenhands ballen gooien, eerst vanaf de servicelijn, daarna kun je afstand en snelheid vergroten.
8. Service zonder bal.
9. Service vanaf de servicelijn.
10. Vergroot daarna het speelveld, ook rustig smashen mag nu.
11. Oefenwedstrijden (minimaal twee tot vier weken).
12. Wedstrijdtennis. 

Tips om herhaling te voorkomen

1. Rek de achterkant van de schouders regelmatig.
2. Besteed altijd voldoende aandacht aan de warming-up en cooling-down. Vergeet vooral de rekoefeningen voor de schouders niet.
3. Doe minimaal tweemaal per week spierversterkende oefeningen voor de schouders.
4. Bouw je trainingen rustig op, zodat spieren en pezen zich kunnen aanpassen.
5. Zorg om dezelfde reden voor voldoende hersteltijd tussen trainingen en wedstrijden. 

Opereren?

Als de symptomen bij een conservatieve behandeling blijven bestaan of als het letsel betrekkelijk ernstig is (graad III of IV), dan is een operatie mogelijk. Tijdens een kijkoperatie worden dan stukjes van het labrum verwijderd of wordt het labrum opnieuw vastgezet aan de schouderkom.