Tekenbeten en de ziekte van Lyme

Van een tekenbeet hoef je niets te merken. Maar is de teek drager van de ziekte van Lyme, dan kun je er ziek van worden. Ernstig ziek zelfs. En zonder behandeling kan de ziekte van Lyme ook chronisch worden. Je kunt tekenbeten dus beter zo veel mogelijk voorkomen. En weet hoe je moet handelen als je er toch een oploopt.

Wat is het?

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door sommige teken. Teken zijn een soort bruin/zwarte spinnetjes van één tot drie millimeter groot. Ze kunnen zich vastzuigen in je huid en zich daar volzuigen met bloed. Pas als ze genoeg hebben gehad, laten ze los. Niet alle teken zijn drager van de ziekte van Lyme.

Wat zijn de symptomen?

Als een teek drager is van de ziekte van Lyme, ontstaat binnen drie dagen tot drie weken (maar soms pas later) na de beet een rode ring op je huid. Daarna krijg je griepachtige symptomen: vermoeidheid, hoofdpijn, opgezette lymfeklieren, spier- en gewrichtspijn en wondjes. Weken of maanden later kunnen klachten ernstiger worden: gezichtsverlamming, gewrichtsontsteking, neurologische symptomen en hartkloppingen. Zonder behandeling kan de ziekte chronisch worden.

Belangrijkste advies bij een tekenbeet: handel snel

Ontdek je een teek op je lichaam, haal hem dan snel weg. Verwijder je de teek binnen 24 uur na de beet, dan is het risico op de ziekte van Lyme beperkt.

Hoe verwijder je een teek?

1. Gebruik je vingers (nagels) of een speciaal pincet (verkrijgbaar bij de drogist).
2. Maak een licht draaiende beweging.
3. Let op dat je de teek niet kapot knijpt.
4. Gebruik geen alcohol.

Belangrijkste advies bij besmetting: ga naar de huisarts

Als je denkt dat je besmet kunt zijn met de ziekte van Lyme, ga dan naar de huisarts. Die kan je bloed onderzoeken en zo nodig antibiotica voorschrijven. Ga ALTIJD naar de dokter indien na een tekenbeet een rode ring ontstaat op de plaats van de beet.

Tips om herhaling te voorkomen

1. Moet je een verdwaalde tennisbal gaan halen in het bos of het hoge gras, trek dan je trainingsbroek aan en stop je pijpen in je sokken en je shirt in je broek.
2. Ben je in het bos geweest of heb je in het hoge gras gelopen, controleer dan je lichaam op teken.
3. Draag lichtgekleurde kleding. Daarop zijn teken beter zichtbaar.
4. Insectenwerende middelen met DEET of permethrine (verkrijgbaar bij drogist en apotheek) weren teken of doden ze.
5. Tennis je in een omgeving waar teken zitten, trek dan na het tennissen je kleding uit en was en droog ze op een hoge temperatuur.