Polsblessure: tendinopathie

Tendinopathie: letterlijk betekent het peesaandoening. Bij een tendinopathie is een pees geïrriteerd of beschadigd en daardoor tijdelijk minder belastbaar. Een peesaandoening kan voorkomen aan alle pezen van de pols. De blessure geneest langzaam. Het is niet ongebruikelijk dat de herstelperiode zes weken of langer duurt.

Wat is het?

In de pols zitten meerdere pezen. De pezen worden tijdens het tennissen vaak flink belast en daardoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan: microrupturen. Als die scheurtjes niet voldoende herstellen, kan dat uiteindelijk leiden tot tendinopathie: irritatie of beschadiging en degeneratie van het peesweefsel. Ook kan het slijmvlies dat de binnenkant van de peesschede bekleedt, gaan ontsteken. De pezen van de polsstrekkers (extensor carpi ulnaris, aan de bovenkant van de pols, figuur 1) zijn vooral kwetsbaar bij het slaan van backhands – meestal is dan de niet-dominante arm aangedaan. De pezen van de polsbuigers (flexor carpi ulnaris, aan de onderkant van de pols) zijn vooral kwetsbaar bij het slaan van forehands en services.

Figuur 1. Tendinopathie bij de aanhechting van de m. extensor carpi ulnaris (polsstrekker)

 

Wat zijn de symptomen?

Tendinopathie van de pols geeft pijn, gevoeligheid, zwelling en soms warmte van de aangedane pees. Buigen of strekken van de pols tegen weerstand is vaak pijnlijk. 

Waardoor komt het?

Tendinopathie is een typische overbelastingsblessure. Extra risico loop je wanneer je met een nieuw racket gaat tennissen, wanneer je racket een nieuwe (strakkere) bespanning heeft, wanneer je nieuwe slagen aanleert, wanneer je veel met topspin speelt of wanneer je plotseling veel meer gaat tennissen dan je gewend was. Vrouwen zijn wat gevoeliger voor de blessure dan mannen.

Belangrijkste advies: gedoseerde rust

Het belangrijkste advies is om tijdelijk de belasting voor de polsen te verminderen. Een stapje terug dus en minder tennissen. 

Tips in de acute fase

1. Koel de aangedane pezen enkele keren per dag gedurende tien minuten (zeker na inspanning).
2. Draag kortdurend een brace of tape, zodat de pols wat meer rust krijgt.

Beginnen met revalideren

Zodra de pijn is afgenomen kun je starten met spierversterkende oefeningen. Let op: sla je een dubbelhandige backhand, versterk dan beide polsen. Deze oefeningen zijn geschikt:

1. Wrist curl tegen weerstand (buigen pols)


2. Wrist extension


3. Oefening voor de greepkracht: handtraining met putty

 

 

Weer (meer) tennissen

De tennisbelasting dien je na de rustperiode weer geleidelijk op te bouwen. Dat kan als volgt:
1. Minitennis, zowel forehand als backhand.
2. Baselijntennis met uitsluitend forehands en slicebackhands of enkelhandige backhands.
3. Begin bij voorkeur op en langzame baan (gravel).
4. Volleys: voer het aantal heel rustig op, doe ze niet te lang achter elkaar, zorg voor een goede stabilisatie van de pols op het raakmoment.
5. Baselijntennis met alle typen backhands
6. Smash en service.
7. Oefenwedstrijden.
8. Wedstrijdtennis

Tips voor de backhand

1. Raak de bal voor het lichaam, dan kun je de pols beter fixeren.
2. Gebruik de onderarm voor racketcontrole en niet voor kracht. Haal de kracht overwegend uit de schouderspieren en de romp.
3. Schakel de balansarm (niet-slagarm) in. Dat is belangrijk voor een vloeiende slag.
4. Als de klachten van de niet-dominante arm bij een dubbelhandige backhand blijven bestaan, overweeg dan een enkelhandige backhand. Overleg hierover met je trainer.
5. Beperk het aantal topspinbackhands, zeker de korte cross topspinbackhands.
6. Sla in het begin vrijwel alleen maar enkelhandige backhands of slicebackhands. Tips voor de forehand.
7. Laat de pols tijdens de service na het balcontact niet onnodig ver omklappen.
8. Sla de forehand tijdelijk met wat minder topspin en een kleinere achterzwaai, zodat je de pols goed kunt controleren.

Tips om herhaling te voorkomen

1. Doe altijd een volledige warming-up en cooling-down.
2. Begin bij het inspelen met minitennis.
3. Zorg voor een rustige opbouw van trainingen.
4. Wissel volleytrainingen regelmatig af met andere slagen.
5. Vermijd push-ups met platte hand op de grond. Wil je toch push-ups doen, steun dan op je vuisten of gebruik handsteunen.
6. Zorg voor een grip met de juiste maat. Bij een te dikke of te dunne grip moet je in het racket knijpen en dat is belastend voor de pols.

Hulpmiddelen?

Soms wordt aanbevolen een brace of tape te dragen. Niet alleen tijdens het tennissen, maar de eerste tijd ook in het dagelijks leven. Daarmee kun je de pols stabiliseren en dat geeft de pezen de gelegenheid om te herstellen.

Andere behandelmethoden?

Een corticosteroïdinjectie is – zeker voor wedstrijdtennissers – niet raadzaam omdat die op de lange termijn kan leiden tot verzwakking van de pees. Een operatie is zelden nodig.