Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen over de KNLTB Junioren Tour en de Juniorenranglijst

Juniorenranglijst

Wat is er veranderd aan de ranglijst?

De Jeugdranglijst heet per 1 januari 2019 de Juniorenranglijst. In plaats van dat je elk nieuw jaar weer opnieuw begint, behoud je je punten van de afgelopen 52 weken. Hierdoor krijg je een doorlopende ranglijst. Je totaal is opgebouwd uit je beste 6 enkelspeltoernooien en je beste 2 dubbelspeltoernooien van de laatste 52 weken. Dit bepaalt uiteindelijk je positie op de Juniorenranglijst.

Junioren Tour

Waarom word ik niet geaccepteerd?

Als je niet geaccepteerd bent in een Junioren Toernooi van jouw keuze dan is het verstandig om na te gaan of je de juiste inschrijfkeuze gemaakt hebt. Voor de grootste kans op acceptatie schrijf je in voor drie keuzes. Ook binnen één categorie (bijvoorbeeld brons) kan er verschil zijn in populariteit van de toernooien. Toernooien die centraal in het land worden georganiseerd zitten bijvoorbeeld sneller vol dan toernooien in het noorden van het land.

In de categorie jongens t/m 14 jaar is de vraag erg groot. Het aanbod is in de winter wat lager, o.a. omdat er niet meer hallen/toernooiorganisaties zich aangemeld hebben in de winter. Wij hebben organisaties actief benaderd om het huidige toernooiaanbod tot stand te brengen.

Intern houden wij de ontwikkelingen scherp in de gaten en daar waar nodig kijken we of er aanpassingen in de kalender gedaan moeten worden. Wij hebben tot nu toe de bewuste keuze gemaakt om niet op het laatste moment toernooien toe te voegen voor de jongens categorie(ën). Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de Junioren Tour vooral bedoeld is voor de betere spelers. 

Waarom zijn de Jeugdranglijsttoernooien gewijzigd in de KNLTB Junioren Tour?

We willen voor jou en alle andere spelers een ranglijst maken die voor iedereen eerlijk is. Een systeem waarin rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van alle ranglijstspelers.

We gaan voor jou:

  • De wedstrijdkalender verbeteren
  • Meerdere wedstrijden per toernooi aanbieden
  • De ranglijst eerlijker en toegankelijker maken
Waar vind ik de Junioren Tour kalender?

Op deze pagina

Hoe werkt de inschrijving?

Je schrijft je in voor een KNLTB Junioren Toernooi via MijnKNLTB. Per speelweek kan je je voor maximaal drie Junioren Toernooien inschrijven, met een 1e keuze, 2e keuze en/of 3e keuze. Op deze pagina vind je meer informatie en een handleiding. 

Hoe kan ik me inschrijven voor het dubbelspel?
  • Dubbelspelweekend: Je schrijft je in via MijnKNLTB en nodigt je dubbelspelpartner uit. Je ontvangt een bevestiging per mail en je dubbelspelpartner ontvangt een uitnodigingsmail waarin staat hoe hij/zij de inschrijving moet accepteren. Pas als de uitgenodigde speler de inschrijving heeft geaccepteerd en bevestigd in MijnKNLTB, is de inschrijving geldig en wordt deze zichtbaar op de inschrijvingslijst.
  • Enkel- en dubbelspelweek: Alleen de geaccepteerde spelers van het enkelspel kunnen tijdens het toernooi inschrijven voor het dubbelspel. In de bijzondere toernooibepalingen van het toernooi wordt de deadline voor inschrijven voor het dubbelspel genoemd, dit is bij ieder toernooi anders. Je schrijft je in bij de desbetreffende toernooileiding.
Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Via MijnKNLTB kan je je inschrijving wijzigen

Ik sta met mijn dubbelspelpartner niet op de lijst van inschrijvingen, hoe kan dat?

Je hebt je via MijnKNLTB ingeschreven met je dubbelspelpartner, alleen jouw dubbelspelpartner heeft dit nog niet bevestigd in MijnKNLTB. Je dubbelspelpartner heeft een uitnodigingsmail ontvangen waarin staat hoe hij/zij de inschrijving kan accepteren.

Wanneer is de deadline van inschrijven?

De deadline is altijd op vrijdag om 14.00 uur. Kijk hier naar het overzicht van alle deadlines van inschrijven.

Waarom worden in sommige toernooien alleen jongens onderdelen aangeboden?

De vraag naar jongens onderdelen is groter en door KNLTB Junioren Toernooien te organiseren met minder onderdelen, kunnen ook de wat kleinere accommodaties een Junioren Toernooi organiseren. Zij hebben niet de capaciteit voor jongens en meisjes t/m 12, 14 en 16 jaar, maar wel voor een aantal onderdelen.

Dit draagt tevens bij aan een goede spreiding van accommodaties in het land. 

Waarom worden in sommige toernooien niet alle onderdelen aangeboden?

De vraag naar de categorieën t/m 12 en t/m 14 jaar is groter en door KNLTB Junioren Toernooien te organiseren met minder onderdelen, kunnen ook de wat kleinere accommodaties een Junioren Toernooi organiseren. Zij hebben niet de capaciteit voor jongens en meisjes t/m 12, 14 en 16 jaar, maar wel voor een aantal onderdelen.

Dit draagt tevens bij aan een goede spreiding van accommodaties in het land. 

Waar staan de bijzondere toernooibepalingen en het spelersmemo van een toernooi?

Op deze websitepagina staan alle bijzondere toernooibepalingen en spelersmemo’s die wij van toernooiorganisatoren hebben ontvangen. Staan de bestanden van een bepaald toernooi er niet tussen, neem dan contact op met de betreffende toernooileider.

Hoe werkt de acceptatie?

Acceptatie vindt in eerste instantie altijd plaats op basis van je positie op de Juniorenranglijst. Dit geldt zowel voor het enkelspel als het dubbelspel. Als tweede acceptatiecriterium wordt het actuele DSS gebruikt.

Je hebt je bij de inschrijving op kunnen geven voor maximaal drie toernooien. Bij acceptatie wordt als eerste gekeken of je voor je 1e keuze geaccepteerd kan worden op basis van de acceptatiecriteria. Zo ja, dan wordt je hiervoor geaccepteerd. Zo niet, dan wordt gekeken of je voor je 2e keuze wordt geaccepteerd, en zo verder. 

Wanneer is de acceptatie bekend?

Klik hier voor de planning met data waarop de acceptatie van de KNLTB Junioren Toernooien uitkomt. 

Wat zijn de inschrijfkosten van een KNLTB Junioren Toernooi?

Iedere toernooiorganisator bepaalt zelf het inschrijfgeld. Per toernooi verschilt dit bedrag en dat komt doordat iedere organisatie andere kosten heeft (denk aan baanhuur, ballen, sponsoring). De hoogte van het inschrijfgeld is opgenomen in de bijzondere toernooibepalingen van het betreffende toernooi.

Welke spelers worden voor een KNLTB Junioren Toernooi Goud/Zilver/Brons geaccepteerd?

Acceptatie vindt in eerste instantie altijd plaats op basis van je positie op de Juniorenranglijst. Goud is de hoogste categorie en er worden 16 spelers geaccepteerd. Dit betekent dat de 16 ingeschreven spelers met de hoogste positie op de Juniorenranglijst geaccepteerd worden. Daarna komt Zilver en per speelweek worden hier maximaal drie van georganiseerd. Per toernooi worden ook hier de 16 ingeschreven spelers met de hoogste positie op de Juniorenranglijst geaccepteerd. Vervolgens geldt het zelfde voor de categorie Brons. Het aantal toernooien in de categorie Brons in een bepaalde week is afhankelijk van vraag en aanbod.

Let op: bij ieder KNLTB Junioren Toernooi kan de technische staf van de KNLTB maximaal twee wildcards geven. In dat geval worden er nog 14 spelers op basis van de Juniorenranglijst geaccepteerd.

Hoe kan het dat ik niet (meer) op de lijst van inschrijvingen van het KNLTB Junioren Toernooi sta?
  • Je inschrijving is niet goed opgeslagen. Controleer altijd na je inschrijving of de inschrijving goed is gegaan. Dat kan via je spelersprofiel in MijnKNLTB. Als je rechtsboven op het pijltje naar beneden klikt en vervolgens op inschrijvingen klit, dan worden alle inschrijvingen getoond.

  • Je hebt je inschrijving geannuleerd.
Wanneer en hoe laat moet ik spelen?

De planning van de partijen wordt gedaan door de toernooiorganisatie. In het spelersmemo is informatie over het speelschema opgenomen. Op deze pagina staan alle bijzondere toernooibepalingen en spelersmemo’s die wij van toernooiorganisatoren hebben ontvangen. Staan de bestanden van een bepaald toernooi er niet tussen, neem dan contact op met de betreffende toernooileider.

Wat is het maximaal aantal spelers dat wordt geaccepteerd per toernooi?

Het maximum aantal spelers dat geaccepteerd kan worden voor het enkelspel is 16 en voor het dubbelspel 8 koppels.

Wat zijn de speelweken waarin een KNLTB Junioren Toernooi wordt georganiseerd?

Bekijk hier de speelweken voor het hele jaar.

Ik heb geen dubbelpartner, wat nu?

Wij hebben geen lijst van mogelijke dubbelpartners. Misschien kan je trainer je helpen bij het zoeken van een partner. Of biedt social media een uitkomst.

Kan een speler deelnemen aan alle speelweken van de Junioren Tour?

De ruime keuze aan speelweken in de Junioren Tour biedt spelers de ruimte om minimaal 6 enkelspel- en 2 dubbelspel resultaten neer te zetten en daarnaast ook om voldoende rust- en trainingsmomenten in te bouwen, zodat geen onnodige blessures ontstaan. Neem voor advies over het toernooiprogramma contact op met de trainer en/of raadpleeg het Meerjaren Opleidingsplan Tennis.

Kan ik een Wildcard aanvragen?

De trainer van een speler kan een Wildcard aanvragen per mail naar juniorentour@knltb.nl. In de aanvraag staat waarom de speler een Wildcard aanvraagt en niet de ranglijstpositie heeft om automatisch geaccepteerd te worden voor het toernooi. Vermeld ook het bondsnummer en voor welk toernooi of toernooien de aanvraag is. De aanvraag dient samen met de inschrijving via MijnKNLTB, binnen te zijn voor de deadline van inschrijven van het betreffende toernooi.

Hoe denkt de KNLTB over het beoefenen van een tweede sport in combinatie met het spelen van de Junioren Tour?

De KNLTB stimuleert het beoefenen van meerdere sporten bij jonge kinderen. Eind basisschool/begin middelbare school blijkt vaak dat dit steeds moeilijker wordt, omdat de belasting te hoog wordt. Beide sporten intensief beoefenen is dan vaak niet meer te combineren. Hierin zullen op een gegeven moment keuzes gemaakt moeten worden. 

In de huidige Junioren Tour kalender kunnen we een jaarrond voldoende tenniswedstrijden aanbieden en door veel toernooien in het weekend te plannen, zorgen we ervoor dat er ook nog ruimte overblijft voor vakanties. Voor de ranglijst tellen de beste 6 enkel en 2 dubbel resultaten mee. Dit biedt spelers ruimte om samen met de trainer een passend wedstrijdprogramma op te zetten.