Dames Dubbel

KNLTB houdt hoop op voorjaarscompetitie levend: ‘Clubs kunnen inkomsten niet missen’

Tennisliefhebbers en -verenigingen die zich hadden verheugd op de voorjaarscompetitie mogen voorlopig nog hoop houden. Nu al een streep halen door de competities, zoals bijvoorbeeld bij voetbal, handbal en zwemmen is gebeurd, gaat de KNLTB op vooralsnog te ver. ‘De tenniscompetitie is in tegenstelling tot de competitie bij veel andere sporten nog niet begonnen. We proberen er alles aan te doen om de competitie op enige manier door te laten gaan. Uiteraard staat de gezondheid van onze leden hierbij voorop’, benadrukt algemeen directeur Erik Poel van de tennisbond.

Poel wijst erop dat de voorjaarscompetitie hét hoogtepunt van het seizoen is voor meer dan 200.000 tennissers. Daar komt bij dat deze competitie voor verenigingen de kurk is waar ze op drijven. Poel: ‘De competitieperiode is een belangrijke bron van inkomsten voor veel clubs. Die kunnen ze niet missen. De clubs missen nu de horeca-inkomsten, maar zitten bijvoorbeeld ook met de kosten voor trainers en coaches.’

Clubgevoel

De KNLTB-directeur beseft maar al te goed dat het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat het stil is geworden bij de tennisparken, waar juist in deze tijd van het jaar veel sportliefhebbers bij elkaar komen om te genieten van de sport en het samen zijn. ‘We willen de activiteiten en het clubgevoel terugbrengen op de clubs. Het verenigingsleven is voor ons het belangrijkste.’

De KNLTB hecht er aan nogmaals te vermelden dat de bond de adviezen vanuit het RIVM en NOC*NSF strikt opvolgt. De start van de KNLTB Voorjaarscompetitie en de Tenniskids competitie is voorlopig uitgesteld naar begin mei. Premier Rutte heeft aangekondigd op 21 april een besluit te nemen over het vervolg van de maatregelen na 28 april. De KNLTB zal zo snel mogelijk na dat kabinetsbesluit beslissen of de nieuwe startdatum en planning van de competities haalbaar is of dat er nieuwe aanpassingen nodig zijn.

‘We realiseren ons dat tennis bij uitstek een sport is die je op veilige afstand van elkaar kan uitoefenen’, aldus Poel. De KNLTB, de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en NOC*NSF zijn voortdurend in overleg met het ministerie van VWS en het RIVM. Uit die gesprekken wordt duidelijk wanneer het vrij tennissen en trainen kunnen worden hervat en onder welke voorwaarden.

Scenario’s

De bond heeft verschillende competitiescenario’s klaar liggen. De KNLTB hoopt vooralsnog op het scenario, waarin de voorjaarscompetitie in het weekend van 9 en 10 mei van start gaat en in de weken daaropvolgend kan worden gespeeld. ‘Als dat niet door kan gaan, dan hebben we nog andere mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan het verder opschuiven of helemaal verplaatsen. Of kleinere poules maken en minder speeldagen. En het helemaal cancelen van de voorjaarscompetitie is natuurlijk ook een optie’, zegt Poel. ‘Welke keuze we ook maken, het zal ingrijpende gevolgen hebben voor verenigingen, spelers en onze organisatie. Daarom nemen we de tijd om een beslissing te nemen.’

Compensatieregelingen

Verenigingen en leraren kunnen gelukkig gebruik maken van de diverse financiële compensatieregelingen die ingesteld zijn, sluit de directeur af. ‘Daarnaast hebben we met NOC*NSF en de sportbonden ook een beroep gedaan op de overheid voor een noodfonds voor de Nederlandse sport.’ De uitkomst daarvan laat nog op zich wachten.