Padel Tennis Rackets

Aantal tennis- en padelspelers bij KNLTB opnieuw gegroeid in 2022 tot bijna 700 duizend

De populariteit van tennis en padel houdt aan. Ook in 2022 is het aantal mensen dat tennist en/of padelt gegroeid. In totaal staan in 2022 bijna 700.000 mensen geregistreerd die spelen op een baan bij een KNLTB-vereniging of bij een zelfstandig centrum. Dat is ruim 11% meer dan in 2021. Tennis groeit licht, padel stijgt harder, zowel bij verenigingen als via het boekingsplatform Meet & Play. Dit maakte algemeen directeur Erik Poel bekend tijdens de opening van de KNLTB Congresweek in Ahoy Rotterdam afgelopen zaterdag. De groei komt mede voort uit de vernieuwde marketingstrategie van de KNLTB en de snelle opkomst van padel in Nederland.

Het aantal tennis- en padelspelers is voor het 2e jaar op rij gestegen. Het aantal spelers dat lid is van een KNLTB-vereniging of een KNLTB-toernooipas heeft, steeg met 4.8% naar in totaal 631.000. Daarnaast zijn 58.000 spelers geregistreerd via Meet & Play, het zoek en boekplatform voor banen en activiteiten. In de zomer hadden bijna 10.000 mensen een zomerlidmaatschap. In totaal zijn dit bijna 700.000 mensen die tennis of padel hebben gespeeld in 2022. Vorig jaar waren dat er 629.000, waarvan 601.000 bij een KNLTB-vereniging.

Erik Poel, algemeen directeur KNLTB is blij met deze ontwikkeling: “We zetten initiatieven op om tennis en padel laagdrempelig te maken, waardoor meer mensen gaan en blijven tennissen en padellen. Denk hierbij aan nieuwe competitie- en toernooiformats, flexibele lidmaatschapsvormen, apps en ICT-toepassingen. We maken tennis en padel ‘makkelijker’, zodat echt iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld door het platform Meet & Play, waar je makkelijk een baantje of activiteit kan boeken. De speler staat steeds meer centraal in onze strategie. We zien nu dat dit zijn vruchten afwerpt en de sporten groeien, dat is fijn. Zeker voor onze verenigingen.”

De strategie van de KNLTB speelt in op de veranderende behoeften van sporters en de nieuwe aanbieders van tennis en padel. Verenigingen en zelfstandige centra moeten meebewegen om aantrekkelijk te blijven. Poel: “Verenigingen zullen zich steeds meer openstellen voor de individuele sporter, die af en toe een baantje of activiteit wil boeken. En tennis- en padelcentra zullen steeds meer competities en toernooien organiseren om spelers te trekken. Belangrijk dus om hierover na te denken, wat betekent dit voor jouw organisatie en welke mogelijkheden zijn er? De KNLTB helpt bij deze keuzes, ondersteunt en ontzorgt verenigingen en centra. Samen werken we aan een gezonde toekomst van tennis en padel in Nederland. Ons doel is uiteindelijk om in 2026 1 miljoen spelers en aanbieders te verbinden, waarbij elke speler zelf kan kiezen hoe en waar hij/zij tennist of padelt. Flexibiliteit en keuzevrijheid staan daarbij voorop.”

Jeugd stijgt tegen landelijke trend in

Geheel tegen de landelijke sporttrend in steeg het aantal tennis- en padel leden in de coronajaren. Poel: “Tijdens de coronacrisis waren tennis en padel sporten die je goed en veilig kon beoefenen. Waar de meeste sporten een daling in ledenaantallen zagen, kenden wij juist een stijging in 2020 en 2021. En die trend zet dus door. Bij volwassenen, maar ook bij de jeugd.”

NOC*NSF presenteerde vorige week de sportparticipatie cijfers. Opvallend was dat kinderen in de leeftijd 13 t/m 17 jaar steeds minder sporten. Volgens de sportkoepel haken tieners namelijk af omdat ze vaste trainingstijden en andere verplichtingen lastig vinden. Ook andere hobby's en de kosten van een lidmaatschap werken ontmoedigend. “Bij tennis en padel zien we deze daling niet. In de leeftijd 5 t/m 12 jaar is het stabiel gebleven, in de categorie 13 t/m 17 jaar is het aantal leden iets toegenomen.”

Momenteel tennissen er ruim 95.000 kinderen in de leeftijd tot en met 17 jaar. De KNLTB investeert dit jaar extra in de jongste doelgroep met een vernieuwde jeugdstrategie. Zo is het KNLTB tennisprogramma Tenniskids voor kinderen t/m 12 jaar vernieuwd met Tenniskids TOF, wat staat voor Tennis Ontwikkelings Fases. Met Tenniskids TOF staan kinderen met meer plezier en motivatie op de baan en krijgen zijzelf (en hun ouders) en leraren meer inzicht in de tennisontwikkeling. Daarnaast gaat de KNLTB samen met ambassadeur Tim van Rijthoven de tennissport onder de jeugd promoten en werkt de bond aan een nieuwe look-and-feel voor het jeugdtennis, die beter aansluit bij deze tijd en bij de jeugd.