Jiske Griffioen beëindigt tenniscarrière

Jiske Griffioen, een van de beste rolstoeltennissters van de wereld, neemt afscheid van de tennissport. Jarenlang behoorde Griffioen tot de wereldtop in het rolstoeltennis, waarin ze twee jaar de nummer één-positie op de wereldranglijst innam.

Grand Slams

Dat Griffioen deze positie eer aan deed, bewijzen de resultaten die zij de afgelopen jaren heeft neergezet. Ze won in haar carrière vier keer een Grand Slam-titel in het enkelspel: als eerste vrouw op Wimbledon in 2016, Roland Garros in 2015 en de Australian Open in 2015 en 2016. Daarnaast wist ze in het dubbelspel dertien keer een Grand Slam-titel te veroveren.

Hoogtepunt carrière

Maar het hoogtepunt van haar carrière volgde in 2016 op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, waar ze goud won in zowel het enkel- als het dubbelspel. Na de Paralympische Spelen in Beijing (2008) waar ze zilver haalde in het dubbelspel, en in Londen (2012) waar ze brons haalde in het enkelspel en zilver in het dubbelspel, was goud halen in Rio haar ultieme doel. Naast de individuele en dubbelspeltitels, heeft Griffioen er mede voor gezorgd dat Nederland meerdere keren de World Team Cup won. Dat ze in 2015 tot Paralympisch Sporter van het Jaar werd uitgeroepen, was dan ook meer dan verdiend met haar enorme staat van doen.

De 32-jarige Griffioen kwam dit jaar op Wimbledon voor het laatst in actie en bezet momenteel de derde plaats op de wereldranglijst. In haar laatste seizoen won Griffioen Super Series-toernooien in Auckland en Parijs en haalde ze de finale van de Australian Open. Met haar vaste partner Aniek van Koot won ze de dubbelspeltitel in Melbourne.

Rolstoeltennis op de kaart gezet

De KNLTB bedankt Jiske Griffioen voor haar inzet en de fantastische resultaten die ze heeft neergezet in haar carrière. Ze is een van de spelers die het rolstoeltennis op de kaart heeft gezet.