KNLTB Vlag wapperen wind

Column Erik Poel: 'Samen kom je verder'

Ik hoop dat jullie net als ik fijne feestdagen achter de rug hebben en dat jullie ook zin hebben in een nieuw jaar vol tennis. De KNLTB gaat er alles aan doen om onze mooie sport in 2019 nog sterker te maken en samen nog meer te genieten van tennis. Dat doen we door volop in te zetten op ‘de 3 T´s’ die we in ons strategisch plan centraal hebben gezet:  tennis, tennissers en de tennisverenigingen.

Ik neem jullie graag even mee naar een paar highlights van deze 3 T´s. Om te beginnen doen we er alles aan om tennis te promoten bij het grote publiek, voor zowel degenen die al tennissen, als degenen die dat nog niet doen. Hiervoor zetten we verschillende communicatiekanalen in, en dan vooral het platform tennis.nl. Op tennis.nl brengen we de beleving rond het nationale en internationale toptennis onder de aandacht. Het maakt het volgen van tennis ook makkelijker: welke toernooien zijn er, waar kun je het volgen? En we willen met tennis.nl de potentiële tennisser laten ontdekken hoe leuk het is om te tennissen. Door hem met gerichte communicatie te helpen. Waar kan je tennissen? Waar en wanneer zijn er open dagen? Wat zijn de spelregels? Kortom, via tennis.nl bouwen we een sterke band op met iedere (potentiële) tennisliefhebber.

Dan de tennisser. Zoals ik in mijn vorige column al vertelde, zetten we volop in op de jeugd. We willen ze meer wedstrijden laten spelen, zodat ze nooit meer zullen zeggen: ‘ik zit op tennisles…’. Hetzelfde geldt eigenlijk voor volwassenen. Ons wedstrijdaanbod, de competitie en toernooien moet beter aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Uit onderzoek weten we dat mensen die wedstrijden spelen, langer lid blijven. Het vermindert de uitstroom. Het aanbod mag best eenvoudig zijn, en vooral laagdrempeliger. Sommige mensen denken: ‘Een toernooi, dat is niks voor mij’. Van die gedachte willen we ze graag afhelpen. Als dat lukt, weet ik zeker dat het lukt mensen langer aan onze sport te binden.

Tot slot de derde T, de tennisverenigingen. Een belangrijke verandering die we hebben doorgevoerd is dat verenigingen elkaar nu ontmoeten in kringen in plaats van in districten. Op die manier wordt de onderlinge samenhang versterkt, kunnen verenigingen van elkaar leren en lokaal samenwerken. Na de zomer van 2018 zijn we hiermee begonnen en de eerste geluiden zijn heel positief. We willen ook bijdragen aan sterkere clubs door de band tussen bestuurders en trainers te versterken. We zien vaak een afstand tussen beiden, ze opereren vaak naast elkaar. We willen ze dichter bij elkaar brengen, een goede samenwerking is immers cruciaal voor een goed functionerende vereniging.

Ik heb het afgelopen jaar meer dan 50 verenigingen bezocht, dat aantal wil ik dit jaar overtreffen. Het is goed om als directeur met je voeten in de klei te staan, om goede suggesties aan te dragen, maar vooral om te luisteren wat er speelt en leeft bij de verenigingen. Daarnaast heb ik – ongetwijfeld net als jullie - gezonde voornemens. Want het is prima om er veel over te praten, maar er gaat niets boven zelf op de baan staan, lekker tennissen. Practise what you preach, zoals de Engelsen zeggen.

Daar zou ik graag nog een oneliner aan toevoegen. De ambities die ik hierboven in een notendop geschetst heb, kunnen wij als KNLTB nooit alleen in de praktijk brengen. We kunnen ze alleen samen met de verenigingen, de vele vrijwilligers en de tennisleraren waarmaken. Daarom sluit ik af met de wijze woorden: ‘Alleen ga je sneller, samen komen we verder.’

PS. Wil je het strategisch plan ‘Samen genieten van tennis, de ambities van de KNLTB’ helemaal lezen, dat kan hier.

Column

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB