KNLTB Vlag wapperen wind

Blog Jacco Eltingh: 'Sjakie’s eerste blog'

Elke maand vertelt Technisch Directeur Jacco Eltingh wat hij doet en meemaakt in ‘Sjakie’s blog’; interessant leesvoer voor ouders, trainers, spelers en liefhebbers van tennis in Nederland. De eerste blog komt vanuit Japan, waar het TeamNL Fed Cupteam dit weekend in actie komt. 

Ik heb een hekel aan ivoren torens. Als je een organisatie leidt, moet je zoveel mogelijk vertellen waar je mee bezig bent en waar je naar toe wilt. Alleen dan krijg je mensen mee, is mijn overtuiging. Daarom voortaan eens in de vier weken een blog, waarin ik vertel wat ik als Technisch Directeur (TD) van de KNLTB doe en meemaak. 

Deze komt uit Osaka, waar ik een paar petten op heb. Mag je eigenlijk nooit zeggen, maar omdat ik transparant wil zijn….. Ik ben assistent van captain Paul, ik ben mee als TD om te zien hoe mijn collega’s functioneren rondom het TeamNL Fed Cupteam en ik wil zelf een band opbouwen met de speelsters. En ik doe wat Bobo-werk”. Zo’n trip is al ver en duur genoeg. Dus kan ik ook best de officiële plichtplegingen namens bestuur en directie waarnemen.  

In juni ben ik twee jaar bij de KNLTB. Al veel tijd besteed aan verhoogde transparantie en verbeterde communicatie. Ik hoop niet dat iemand nog vraagt of ik lekker zit in mijn torentje. Als zo’n torentje er overigens zou zijn, zou ik er weinig zitten. Twee dagen per week op het bondsbureau in Amersfoort, twee dagen bij mijn collega’s in Almere en twee dagen werk ik op locatie of vanuit huis. Zes dagen? Klopt. Officieel 38 uur, maar ja, dit is mijn sport en passie he! Da’s anders. 

Mijn portefeuilles zijn toptennis (simpel gezegd de weg van jeugdspeler tot het Fed Cup- of Davis Cup-team), rolstoeltennis, top seniorentennis en om de verwarring lekker groot te maken, ook alle tennisleraren in Nederland. Klinkt misschien apart, omdat de meeste tennisleraren met recreatief tennis te maken hebben, maar ik ben er blij mee. De tennisleraren zijn voor iedereen de eerste kennismaking met tennis. In de herfst hopen we een app te lanceren voor alle tennisleraren. We moeten nog dichterbij zijn voor de tennisleraren. De persoonlijke ontwikkeling van de tennisleraren is een speerpunt. Dat we hun niveau op alle fronten hoog houden is belangrijk. Herkennen zij talent in de enorme vijver? En hoe gaat het verder vanuit die vijver richting talentontwikkeling. Al eens gehoord van Five Steps to the Top? Ons inhoudelijke topsportplan met de weg van jeugdspeler tot proftennisser. Leg ik komende maanden nog wel uit. 

Verder zijn we druk met de certificering van tennisscholen, hebben we vanaf 1 januari dit jaar de nieuwe Junioren Tour voor prestatieve jeugd opgezet, zijn we steeds betere faciliteiten en infrastructuren aan het creëren en overwegen we de Kringtraining (instroom) terug te brengen. Voor rolstoeltennis is een nieuw plan geschreven. Breedtesport en topsport liggen daarin heel dicht bij elkaar. Wij moeten er voor zorgen dat er meer mensen met een lichamelijke beperking gaan spelen, op meer clubs, waardoor ook weer meer rolstoeltennissers er hun beroep van kunnen maken. Bij de dames zijn we toonaangevend in de wereld; dat moeten we blijven. Bij de heren waren we dat en moeten we dat weer worden. 

Bij al deze dingen is communicatie cruciaal. Vandaar deze blog; voor ouders, trainers, spelers en liefhebbers. Ik ga hier ook dingen bespreken die actueel zijn of waarover geroezemoes is, of die nieuw zijn.  Rondom toptennis zijn we bijvoorbeeld een nieuwe campagne gestart; Beleef het beste. We willen toptennis beter vieren. Meer bezoekers krijgen bij evenementen, meer media-aandacht. Kortom meer fans door een link te maken tussen breedtesport en toptennis. Als je op tennis.nl kijkt zie je dat al terug. Je ziet de resultaten van de Nederlandse toppers, eredivisie-uitslagen en nieuws, ook op Twitter en Facebook, filmpjes en video’s. Beleef het beste zie je ook terug komen in de aankleding van evenementen. Dat gaan we ook doorvoeren bij toernooien zoals de Libéma Opende Futures en Challengers. En…….we zijn bezig met een Business Club. De Grand Slam Club. Meer bedrijven die toptennis een warm hart toedragen.

Al duizelig van deze blog? Klik dan eens rustig op de linkjes of lees de volgende blogs! Als je dat doet ben ik al blij 

Ivoren torens zijn echt niet meer van deze tijd…. 

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB