KNLTB Vlag wapperen wind

Richard Krajicek en Jan Siemerink onderscheiden met Tennis Europe Award

Technisch directeur Jacco Eltingh heeft afgelopen maandag de Tennis Europe Awards uitgereikt aan Richard Krajicek en Jan Siemerink op het Ajax-trainingscomplex De Toekomst in Amsterdam. De oud-toptennissers ontvingen de internationale onderscheiding op aanvraag van de KNLTB als blijk van waardering voor hun prestaties en voor hun inzet voor tennis in Nederland.

Voor Jacco Eltingh was het een groot genoegen deze Awards uit te reiken. “Het is fantastisch om deze mannen in het zonnetje te zetten en onze waardering voor hen kracht bij te zetten met deze Tennis Europe Awards. Ik ben trots dat ze hun passie voor de tennissport delen en nog steeds zo betrokken zijn bij tennis in Nederland.” Krajicek en Siemerink vormden met Jacco Eltingh en Paul Haarhuis de 'Gouden generatie', een benaming voor het meest succesvolle tijdperk in het Nederlandse heren-tennis. Deze generatie kwam eind jaren tachtig op en was succesvol in de jaren negentig. Onder leiding van bondscoach Stanley Franker beleefde het Nederlands team goede tijden in de Davis Cup. De Tennis Europe Awards werden al eerder toegekend aan Jacco Eltingh, Ruurd de Boer, Karin van Bijsterveld, Cees Varossieau en Henk van Hulst.
 
De KNLTB is Richard en Jan erg dankbaar voor alles wat zij hebben bereikt tijdens hun internationale carrière en hun bijdrage aan de ontwikkeling van het tennis in Nederland. Richard Krajicek reageert enthousiast: “Ik vind het een mooie award en het belangrijkste vind ik dat de KNLTB mij heeft voorgedragen, omdat ze vinden dat ik een bijdrage heb geleverd aan het tennis. Dat is het mooiste compliment.” Ook Jan Siemerink is trots op de onderscheiding: “Dit is een eer. Het is leuk om gewaardeerd te worden voor mijn werk. Tennis is mijn grote liefde en als je dan de Tennis Europe Award krijgt maakt me dat trots.”

Richard Krajicek

Richard Krajicek won in zijn carrière 17 individuele titels en 3 dubbeltitels. In de periode 1992 tot 2000 bereikte hij de halve finales op de Australian Open (1992) en Roland Garros (1993), de kwartfinales op de US Open in 1997, 1999 en 2000. Zijn grootste triomf vierde hij in 1996, toen hij Wimbledon won. Zijn hoogste single ranking was nummer 4 in 1999. Na 15 jaar eindigde Richard zijn carrière in 2003 als gevolg van blessures. Na zijn carrière heeft hij zich altijd erg ingezet om het tennis te promoten. Vanaf 2004 tot vandaag de dag is Richard toernooidirecteur van het ABN AMRO WTT in Rotterdam. Door zijn wereldwijde netwerk en zijn persoonlijkheid is hij altijd in staat topspelers naar Rotterdam te halen. In 2017 en 2018 heeft Richard gewerkt als trainer en coach van een Nederlands tennistalent Tim van Rijthoven. Daarvoor was hij ook coach van Stanislas Wawrinka en Milos Raonic. Met zijn stichting de Krajicek Foundation bouwt Richard speelplaatsen om zoveel mogelijk kinderen in kansarme wijken te laten sporten. Inmiddels zijn er al meer dan honderd Krajicek playgrounds in Nederland.

Jan Siemerink

Jan Siemerink’s actieve tennisloopbaan was in de periode 1989 tot 2002. Hij won vier ATP-titels en was kwartfinalist op Wimbledon in 1998. Zijn hoogste single ranking was in 1998 als nummer 14. Hij speelde twee keer op de Olympische Spelen (Atlanta en Barcelona) en speelde voor Nederland in de Davis Cup van 1990 tot en met 2001. Vanaf 2007 was Jan gedurende 10 jaar captain van het Davis Cup-team. In deze periode bereikte de Nederlandse Davis Cup twee keer de World Group. In 2012 werd Jan benoemd tot directeur Sportief bij de KNLTB. Een functie die hij tot begin 2017 bekleedde. In deze functie herstructureerde hij de technische staf, speelde hij een grote rol bij de start van het nieuwe bijscholingsprogramma voor coaches. Zijn grootste verdienste was dat hij een nieuw model voor talentontwikkeling met gecertificeerde tennisscholen ontwikkelde en implementeerde. Jan is nog actief in tennis als commentator voor Ziggo Sport en werkt momenteel als teammanager bij Ajax.