KNLTB Vlag wapperen wind

Column Erik Poel: 'Toernooiplezier'

Ik schrijf deze column dit keer vanaf een bijzondere plek, namelijk vanuit Parijs. Daarmee raad je waarschijnlijk al waarom ik hier ben; om Roland Garros bij te wonen. Dit Grand Slam-toernooi is in mijn beleving één van de mooiste ter wereld en wordt alweer voor de 128e keer (!) georganiseerd. Dat feitje heb ik even moeten opzoeken, maar het geeft wel aan met wat voor een prachtige sporttraditie we hier te maken hebben.

Het spelen van toernooien is sowieso een van de mooiste onderdelen van het tennis, of het nou op topniveau of recreatief niveau is. De gezelligheid op de club, de aankleding, de lekkere hapjes die er meestal zijn, ik vind dat super en ik ben niet de enige. Toch staat het spelen van toernooien onder druk. Onderzoek leert ons dat toernooien van een week of zelfs langer vaak niet meer passen in de volle agenda’s van mensen.

Tegelijkertijd weten we dat door het spelen van wedstrijden mensen beter gaan tennissen en tennis leuker vinden, waardoor ze langer lid blijven van een club. Dat geldt zowel voor junioren als voor senioren. Met die kennis van zaken zijn we aan de slag gegaan, samen met toernooiorganisatoren en spelers. Het heeft ertoe geleid dat we een aantal nieuwe toernooivormen in het leven hebben geroepen: een dagtoernooi, een weekendtoernooi, een starterstoernooi en een teamtoernooi. Bij die eerste variant, de naam zegt het al, wordt een heel toernooi op één dag afgewerkt. Clubs die dit al in de praktijk hebben gebracht, komen met enthousiaste verhalen terug.

Er blijken zich veel mensen aan te melden, deze formule voorziet echt in een behoefte. Hetzelfde geldt voor het weekendtoernooi, het is allemaal wat overzichtelijker en beter behapbaar. Bij het teamtoernooi spelen mensen een enkel- en een dubbelpartij. Ook het starterstoernooi is heel belangrijk, want de 8&9-spelers vormen de grootste groep tennissers bij de clubs. Zij denken vaak dat toernooien spelen alleen voor de fanatiekelingen is. Maar niets is minder waar natuurlijk. Deze toernooivorm zorgt ervoor dat deze spelers tegenstanders van hun eigen niveau treffen, zodat ze op een prettige manier de lol van het spelen van wedstrijden ervaren. 

Een andere verandering heeft te maken met het eerlijker maken van toernooien. In de praktijk zien we steeds vaker dat – met name op wat hoger niveau – spelers zich soms wat al te gemakkelijk afmelden voor wedstrijden. Vooral als men denkt geen sportief succes te kunnen behalen. Deze walk-overs werden dus steeds makkelijker gegeven, ook omdat het geen consequenties had voor de rating. Maar daar komt per 1 juni verandering in. Concreet betekent dit dat je een negatief resultaat ontvangt als je in het enkelspel een walk-over geeft en een positief resultaat krijgt als je een walk-over krijgt. De regels en voorwaarden die daarbij horen vind je hier.

Alle vernieuwingen en veranderingen hebben één gemeenschappelijk doel: dat mensen meer toernooien gaan spelen en daar ook meer lol aan beleven.

Een sportieve groet vanuit Parijs,

Column

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB