KNLTB Vlag wapperen wind

Medewerker in Beeld: Toernooimanagers Lisa en Victor

Duizenden kinderen, jongeren en volwassenen beginnen ieder jaar met tennis, of pakken het racket weer op. Als KNLTB zijn we hier blij mee, want we proberen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen (meer) gaan tennissen. De volgende stap is dat deze mensen ook blijven tennissen. Uit onderzoek is gebleken dat vooral mensen die meedoen aan competities en toernooien langer blijven tennissen. Het is daarom van groot belang dat er een passend wedstrijdaanbod beschikbaar is voor deze spelers. Lisa en Victor werken als Toernooimanager binnen de afdeling Wedstrijdtennis en werken aan een passend toernooiaanbod voor zowel de recreatieve- als de prestatieve tennisser. Hoe ervaren zij het om bij de KNLTB te werken?

(V.l.n.r. Victor van Dijk, Lisa Lubben, Tanja van de Braak, Bas Twaalfhoven)

Even voorstellen: 

Van jongs af aan zijn Lisa en Victor al fanatieke tennissers. Ieder jaar spelen ze competitie en regelmatig doen ze mee aan toernooien. Lisa speelt haar competitiewedstrijden bij T.V. Hasselo in Hengelo en Victor bij Rapiditas in Nijmegen. Net als iedere tennisser begonnen ze ooit als 9/9, maar inmiddels hebben Lisa (speelsterkte 2/2) en Victor (speelsterkte 3/3) een mooi tennisniveau bereikt. De ervaring die zij hebben opgedaan tijdens de tientallen toernooien, in alle speelsterktes, komen uitstekend van pas bij hun functie als Toernooimanager. Lisa werkt sinds 2013 bij de KNLTB, Victor sinds 2016.

Wat houdt jullie functie precies in?

Lisa en Victor zijn beiden werkzaam als Toernooimanager op de afdeling Wedstrijdtennis. Samen met andere collega’s die verantwoordelijk zijn voor competitie en arbitrage proberen ze een passend wedstrijdaanbod te creëren voor tennissend Nederland. De Toernooimanagers richten zich hierbij specifiek op de verschillende toernooien voor zowel de recreatieve speler als de prestatieve tennisser. Dit geldt voor alle reguliere tennistoernooien, Nationale Ranglijsttoernooien en Tenniskidstoernooitjes.

Volgens Lisa is het in deze tijd een uitdaging om spelers te laten deelnemen aan toernooien. Lisa: ”Mensen delen steeds meer hun eigen tijd in, onder hun eigen voorwaarden. Veel spelers vinden dat het spelen van toernooien te veel tijd kost of denken dat het spelen van toernooien voor hen te hoog gegrepen is”. Erg jammer, volgens Victor. “Het spelen van toernooien is juist uitdagend, zorgt voor aansluiting met andere leden én voor een sterke binding met de club waardoor mensen langer blijven tennissen. Bovendien is het ook heel gezellig om toernooien te spelen. Heel belangrijk dus dat spelers deelnemen aan toernooien”.

Uit onderzoek is gebleken dat weektoernooien een te grote druk leggen op de agenda en dat er behoefte is aan toernooien die beter planbaar zijn, zoals dagtoernooien en teamtoernooien. Victor: “Om verenigingen de juiste keuze te laten maken bij het organiseren van een toernooi adviseren, begeleiden en ondersteunen we verenigingen en vrijwilligers bij de realisatie van alle toernooi gerelateerde activiteiten. Daarnaast werken we nieuwe ideeën uit op het gebied van toernooien, speelsterktes en ranglijsten en houden wij ook de internationale veranderingen nauw in de gaten. Tevens willen wij toernooileiders en toernooispelers blijven inspireren. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van een webinar. Dit kunnen we uiteraard niet alleen. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers organiseren en stimuleren we toernooien voor spelers”. Volgens Lisa en Victor een zeer veelzijdige functie waarbij ze nieuwe ideeën bedenken, draagvlak creëren en deze vervolgens ook implementeren.

Hoe is het om bij de KNLTB te werken?

Lisa heeft het na 6 jaar nog steeds erg naar haar zin bij de KNLTB. “ Het leuke aan mijn werk is dat ik mijn passie voor tennis kan combineren met mijn werk”. Ook Victor ervaart het werken bij de KNLTB als leuk en uitdagend. “De KNLTB is een geweldige werkomgeving. Voor mij dé plek waar je alles meekrijgt van tennissend Nederland. Met een prettige informele werksfeer en leuke, jonge en enthousiaste collega’s”.