KNLTB Vlag wapperen wind

Sjakie's blog: Trots op Kiki.. en nu de opvolgers

"

Natuurlijk begin ik deze blog met KikiIk vind het zelfs een voorrecht dat ik dit als Technisch Directeur van de KNLTB mag noemeneen Nederlandse tennisster die doet wat nog nooit een Nederlandse heeft gepresteerd; vierde van de wereld, virtueel zelfs 3e, één/twee plaats(en) hoger dan Betty Stöve. 

"

Foto credits: Jimmie48 Tennis Photography

Voor het Nederlandse tennis is het succes van Kiki geweldig. Hoe dan precies, denken jullie misschien? De mensen praten hierdoor steeds meer over tennis, er worden meer blogs en vlogs over tennis en toptennis gelezen en dat past precies in ons nieuwe motto ‘Beleef het beste’.

Hebben wij als KNLTB bijgedragen aan het succes van Kiki? Sinds ze op haar zesde begon te tennissen heeft ze echt wel ergens een moment hulp gehad van de KNLTB. Maar het laatste stuk heeft ze écht zelf gedaanNu met Raemon en de rest van het team en ervoor met de tennisschool van Martin van der Brugghen. Dat mogen wij niet claimen als KNLTB. 

Maar We mogen natuurlijk wel trots zijn: de eerste Nederlandse tennisster ooit die vierde van de wereld is, WAUW. Acekoningin van de wereld las ik ergens. Tuurlijk zijn we trots, en ook beretrots dat Kiki -en Robin- ambassadeur en boegbeelden van de KNLTB zijn. Wat dat betekent? Onder meer dat we fotoen quotes van ze mogen gebruiken voor projecten die belangrijk zijn voor de promotie van tennis, denk bijvoorbeeld aan jeugd tennis.  

Dit alles past perfect bij een ontwikkeling waar we middenin zitten. Sinds begin mei hebben we 34 door de KNLTB gecertificeerde tennisscholen, dat waren er 31. Die 34 voldoen aan strenge criteria. Worden onder meer beoordeeld op het niveau van de trainers, de accommodatie, grootte van de groepen, visie op korte en lange termijn-ontwikkeling, gebruik speler volgsysteem TennisLife etc. Die 34 zitten verspreid door het hele land. Kinderen die bij één van die scholen trainen en die in onze selecties zitten, krijgen van de KNLTB een substantiële trainingsbijdrage. 

De KNLTB doet zo weinig! Of, de KNLTB doet niet mee! Tuurlijk ken ik die geluiden ookMaar pak de rekenmachine er even bij. Afgelopen jaar hadden we 166 kinderen in selectie, daarvan traint 74 procent bij de, door ons, gecertificeerde scholenDie kinderen en indirect de scholen krijgen allemaal een trainingsbijdrage, die varieert van 1500 tot 5000 euro per kind per jaar. Dat is ruim 50% van wat zij op basis van groepstraining per jaar nodig hebben. Van die 166 kinderen bieden we er ook nog 33 een buitenlandprogramma, inclusief begeleiding. Dat zijn de drie of vier besten tot met 12, 14, 16 en 18 jaar. Er wordt serieus geld in deze kinderen en scholen geïnvesteerdWij zijn qua talentontwikkeling bijna de grootste partner van NOC*NSF. 

Kan het beter? Ja. Zeker. Vroeger, toen ik jong was, had je in Nederland drie echte tennisscholen, die van Cees Houweling in Amsterdamdie Frits Don in Wateringen en die van Henk van Hulst in ValkenswaardNu zijn er 450 tennisscholen! Hoe moet je als ouder weten of de kwaliteit van jouw school goed is? Of er wel groepjes voor gelijkgezinden zijn? Of er visie is? Daarom hebben we drie jaar geleden die certificering voor de scholen ingevoerd.  

Maar voor de 6 tot 10 jarigen doen we momenteel weinig tot niets. Daarom komt in najaar 2019 de instroomtraining terugVroeger had je de fasetrainingdaarna de bondsjeugdopleidingDie bestaan niet meer. Bij de instroom van 6 tot 10 jaar heeft de KNLTB al jaren weinig invloed en zicht meer op de kinderen van club-ontstijgend niveauEn ik vind dat je nooit angstig moet zijn om terug te halen wat goed was en wat er nu niet meer is. Er is echter wel één belangrijke toevoeging; zoiets mag nooit worden beslist vanuit een ivoren toren, maar moet met het werkveld worden overlegd.

Wat hoort hier verder allemaal bijBudget reserveren en scouten, via privétrainers, gecertificeerde en niet gecertificeerde scholen. Eventueel aanhaken bij bestaande initiatieven. Er zijn 160 kringen in Nederland, waarbij ook veel locaties die al club-overstijgend actief zijn. Waar dat zo is, gaan we onderzoeken of we kunnen aanhakenEn in 2020 moet het allemaal goed staan. 

En voor nu, Kiki in de halve finale in Rome. Ze gaat maar door. Trots. Veel succes!

Blog

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB