KNLTB Vlag wapperen wind

Column Erik Poel: 'Tennissen altijd en overal'

Het mooie van tennis als wereldsport is dat je het bijna overal kunt beoefenen. Ik heb mede dankzij mijn werk al op een paar bijzondere plekken op de wereld een balletje mogen slaan. Memorabel was een potje tennis op 1.500 meter, in de buurt van Kitzbühel, toen we daar voor de Davis Cup waren. Niet zozeer de ijle lucht – happen naar adem - maakte spelen op die hoogte tot een uitdaging. De bal volgt op deze hoogte een hele andere baan dan bij ons op zeeniveau.

Ook bijzonder was een partij die ik speelde in Chili, toen daar een ITF-congres plaatsvond. De belijning op de gravelbaan was van kalk, net als bij het voetbal. Na een kwartier spelen zag je door het glijden niets meer terug van die lijnen. Op je gevoel moest je dan maar bepalen of de bal in of uit was… Ook in mijn top-3 staat een potje beachtennis op Curaçao. Prachtige locatie was het, op een vlot voor de kust. Je speelt 2 tegen 2, het veld is net zo groot als een beachvolleybalveld. Het net hangt ook op dezelfde hoogte, maar is wat fijnmaziger. Het is wel killing, je gaat echt he-le-maal kapot. Maar het is wel gaaf om te doen.

Beachtennis wordt overal beoefend, maar vooral in tropische oorden zoals de Nederlandse Antillen. En ook in Nederland zijn er een paar duizend enthousiastelingen die deze sport ontdekt hebben. Er zijn inmiddels al bijna 50 locaties waar je terecht kan en 75 toernooien waar je aan kan deelnemen. In Scheveningen vindt eind augustus weer het NK Beachtennis plaats, als je geïnteresseerd bent, neem dan zeker even een kijkje. Probeer het eens, misschien is het ook iets voor jou.

Overigens hoef je geen wereldreiziger te zijn om op bijzondere plekken te tennissen. Op vrijwel elke camping, vakantiepark of resort vind je wel een baan. Een tennisracket is vaak een verbindende factor, als je iemand ziet met een tennistas schept dat een band. Dus mijn tip is: neem altijd je racket en een bal mee als je op vakantie gaat, je vindt altijd en overal wel iemand om een balletje mee te slaan.

Het gegeven dat je altijd en overal wel kunt tennissen en dat er heel veel liefhebbers zijn, willen we meer uitdragen. Nederland is een echt tennisland, er zijn meer dan 1 miljoen mensen die regelmatig tennissen. Het is qua grootte de tweede georganiseerde sport van het land, na voetbal. Daarmee is tennis veel groter dan mensen denken. En iedereen kan het doen, jong en oud, op elk niveau, van welke afkomst je ook bent, en ook voor mensen met een beperking is tennis een perfecte sport. We willen dan ook nieuwe tennissers aanspreken, onder het motto: Nederland Tennisland. Iedereen doet mee. Jij kunt als tennisser daar natuurlijk ook aan bijdragen. Neem een extra racket mee op vakantie of neem je buurman of een vriend of vriendin eens mee de baan op, zodat hij of zij ook ervaart waarom tennis zo ongelofelijk populair is.

Blijf je met dit mooie weer lekker in eigen land? Dan raad ik je zeker aan eens een zomertoernooitje in de buurt mee te pakken.

Veel tennis plezier en een fijne zomer!