Lijnrechter Cristina Lazar

Medewerker in Beeld: Cristina van Arbitrage

Ongetwijfeld heb je wel eens een tenniswedstrijd gezien met scheidsrechters en lijnrechters. Arbitragefunctionarissen zijn onmisbaar voor een eerlijke tennissport. In Nederland worden bij veel grote (inter)nationale toernooien en tijdens de competities scheids- en lijnrechters ingezet. Het huidige arbitragekorps in Nederland bestaat uit 130 vrijwilligers en wordt gecoördineerd vanuit de KNLTB onder leiding van Arbitragemanager Cristina Lazar en haar team. Hoe ervaart zij het om bij de tennisbond te werken?

Even voorstellen:

Samen met collega’s Louanne Eckebus en Tanja van de Braak werkt Arbitragemanager Cristina Lazar op de afdeling Wedstrijdtennis. Samen vormen zij het cluster Arbitrage en Wedstrijdtennisopleidingen. Vanaf haar 5e is Cristina al actief op de tennisbaan. Ze volgde onder andere bondstraining, speelde competitie bij ’t Melkhuisje in Hilversum en deed mee aan verschillende toernooien als 3-speelster. Nog regelmatig slaat Cristina graag een balletje en sinds een paar jaar is ze ook actief op de tennisbaan als KNLTB scheids- en lijnrechter.

Op de foto zie je Cristina Lazar actief als lijnrechter tijdens de Play Offs Eredivisie Gemengd 2019.

Hoe kom je er bij om scheidsrechter te worden?

Cristina: “Die vraag krijg ik nog wel eens! Ik denk dat het de combinatie is van zelf een stapje terug te hebben gedaan met het spelen van competitie en toernooien en de interesse in de uitleg en toepassing van de spelregels om wedstrijden sportief te kunnen leiden. Voor mij zit de meeste uitdaging in het in een split-second bepalen van de juiste beslissing en het ‘verkopen’ ervan. Na een hele leuke en leerzame cursus van internationale scheidsrechters in Nederland ben ik begonnen op open toernooien en zat ik in mijn eerste jaar al bij een internationaal junioren toernooi op de stoel.”

“Als je het leuk vindt, regelmatig functioneert én het goed doet, dan kan je ook al vrij snel actief zijn op grote toernooien en dus onderdeel uitmaken van het toptennis in Nederland. Zo zijn sommige lijnrechters al in hun eerste jaar actief geweest op de NK en bij Challengers. Als nationaal scheidsrechter in Nederland heb je ook mogelijkheden om te functioneren bij de Eredivisie Heren en Gemengd, de nationale ranglijsttoernooien, de internationale junioren toernooien en de NJK’s. Uiteindelijk kan de KNLTB je ook voordragen bij de International Tennis Federation (ITF) voor een opleiding tot internationaal scheidsrechter. Als scheids- of lijnrechter heb je dus altijd de beste plek op het tennisveld, dus als je een tennisliefhebber bent is het absoluut de moeite waard!”

Wat houdt jouw functie precies in?

“Naast de competitie zijn er in Nederland – vooral in de zomerperiode – veel toernooien met (verplichte) arbitrage. Dit betekent dat wij wekelijks ervoor moeten zorgen dat arbitragefunctionarissen ingezet kunnen worden. Vaak lukt dat, maar niet altijd omdat de vraag groter is dan het aanbod. Hier ligt gelijk dan ook een belangrijke pijler van het arbitragebeleid; om nieuwe, enthousiaste mensen als scheids- en lijnrechter te werven. Vorig jaar zijn we daarvoor, in samenwerking met de afdelingen Marketing en Communicatie, een campagne begonnen: In or Out…It’s your Call!”

“Voor alle internationale (junioren- en senioren) toernooien in Nederland werken wij veel samen met de afdeling Toptennis en voor de Davis Cup en Fed Cupwedstrijden met de afdeling Evenementen. Daarnaast organiseren wij in samenwerking met de docenten de opleidingen tot beginnend scheids- en lijnrechter en de vervolgopleiding tot nationaal scheidsrechter.”

Cristina vertelt: “We werken ook veel samen met tennisbonden uit andere landen en de ITF Officiating. De ITF faciliteert o.a. opleidingen tot internationaal scheidsrechter, controle op de inzet bij de internationale toernooien en de naleving van de gestelde eisen aan officials. Vorig jaar is de KNLTB host geweest van de ITF Officiating Seminar. Tijdens dit seminar kwamen 30 nationale bonden bijeen op het toekomstig Nationaal Tenniscentrum in Amstelveen om verschillende onderwerpen te bespreken, zoals het uitwisselingsprogramma van internationale scheidsrechters in Europa waar de KNLTB ook aan meedoet.”

Naast arbitrage organiseren Cristina en haar team ook de Wedstrijdtennisopleidingen voor de competitieleiders en toernooileiders. Jaarlijks worden er zo’n 1.500 vrijwilligers opgeleid, om competities en toernooien op hun eigen verenigingen te organiseren. Ook hier is de KNLTB bezig om de opleidingen te moderniseren en beter aan te laten sluiten op de behoefte in het veld.

Hoe is het om bij de KNLTB te werken?

Cristina werkt inmiddels al 2,5 jaar met veel plezier bij de tennisbond. “Bij de KNLTB werken we in een sportieve, gedreven en gezellige omgeving. We hebben een enthousiast team en successen op de werkvloer of met het Nederlands toptennis worden gevierd!”

Ook Louanne en Tanja werken met veel plezier binnen de afdeling Wedstrijdtennis. Louanne: “Ik werk inmiddels al 24 jaar bij de KNLTB en heb alle professionaliseringsfases meegemaakt. Met de laatste stap naar het Nationaal Tennis Centrum is de KNLTB een moderne organisatie, met alle middelen present om de ontwikkelingen in de tennissport te volgen en te dienen. Toch zal de rol van de vrijwilligers altijd héél belangrijk blijven. We zullen deze dus ook moeten koesteren! In mijn huidige functie bij arbitrage en wedstrijdtennisopleidingen werk ik veel met deze vrijwilligers. Het blijft mooi om te zien hoe de passie voor tennis deze vrijwilligers drijft.”

Tanja werkt nu ruim 2,5 jaar bij de KNLTB. Ze is begonnen op de Afdeling Ledenservice en vanuit daar doorgestroomd naar de Afdeling Wedstrijdtennis. Ze vertelt: “Naast zelf actief op de tennisbaan staan, ben ik ook actief als vrijwilliger in het verenigingsleven. Als secretaris en daarnaast als lid van de activiteitencommissie bij T.V. Stroe. Op deze manier ben ik altijd al veel met het tennisspelletje bezig geweest, om dan ook nog bij de KNLTB te werken maakt het plaatje helemaal compleet!”

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over arbitrage? Klik dan hier voor meer informatie.