KNLTB Vlag wapperen wind

Sjakie's blog: Een tenniszomer zonder diclofenac….heerlijk

Dit is eigenlijk een zakelijke column, waarin ik jullie bijpraat over waarmee ik bezig ben bij de KNLTB. Maar ik kan er niet omheen dat ik vorige week met Paul heerlijk heb gespeeld op Wimbledon. Helaas de finale verloren van Woodbridge en Björkman, maar wat een zalige week. Eindelijk weer eens getennist zonder diclofenac, voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mij heel bijzonder. En die prachtige finale gezien natuurlijk. Op die momenten denk ik toch echt ‘wat een voorrecht om in dit vak te mogen werken’.

Gelijk maar even met de deur in huis vallen; in goede gezondheid blijf ik mijn werk bij de KNLTB nog tenminste drie jaar doen. We hebben net een nieuw contract getekend. Ik heb er nog een taak bij gekregen; naast het Technisch Directeurschap met de afdelingen Toptennis en Tennisleraren, heb ik nu ook de functie van Commercieel Directeur. De commerciële zaken, met onder meer de afdeling evenementen, vielen onder Algemeen Directeur Erik Poel en nu onder mij.

De affiniteit met de commerciële afdeling is niet nieuw. Ik ben al twintig jaar sponsors aan het binnenhalen en evenementen aan het organiseren. Ik mag nu dus (mee)denken hoe we voor (top)tennis de mogelijkheden kunnen vergroten en met name toegevoegde waarde kunnen leveren naar onze belanghebbenden. Gelukkig staat er al een mooi team onder leiding van de Commercieel Manager Albert-Jan. Vereist wel nog wat strakker plannen qua tijd en energie voor mij. Dan weet je dat alvast voor als je me nodig hebt ??.

De zomer is voor ons super druk. Zoals eerder geschreven brengen we de instroomtraining terug. Voor de maandag van de Nationale Kampioenschappen in Hilversum hebben we 90 trainers uitgenodigd om te bespreken hoe we de perfecte instroomtraining gaan realiseren. Nog in 2019 willen we samenwerken met 20 locaties.

Inmiddels zijn de eerste ITF World Tennis Tournaments (voorheen de Futures) al gespeeld in Alkmaar en Den Haag en die zijn door onze Nederlandse spelers goed benut. Deze week is de Van Mossel Kia Dutch Open, de Challenger in Amersfoort. Het is belangrijk voor het Nederlandse tennis dat er een Challenger in Nederland behouden is en zeker in deze traditionele tennisstad.  

We hebben alle selecties opnieuw samengesteld. Daar zitten weer rond de 160 kinderen in. Bij de nationale selectie zijn we strenger geworden, die is uitgedund. Van 33 kinderen zijn we teruggegaan naar rond de 20 jeugdspelers tussen de 13 en 18 jaar, waar de KNLTB ook een internationaal programma faciliteert.  

De Grand Slam Club, de nieuwe zelfstandige tennis businessclub, krijgt steeds meer gestalte. De stichting in oprichting is bezig met een aantal mooie bedrijven, partners voor zowel de Grand Slam Club als de KNLTB. De tijd rond Roland Garros en Wimbledon is voor de commerciële afdeling sowieso een belangrijke tijd voor contacten met bestaande en nieuwe partners.

Ook belangrijk werk dat veel tijd vraagt: de arbeidsmarkt voor tennisleraren. Hoe staat het met de opleidingen, de bijscholing? Hoe verhouden de verenigingsbesturen zich met de leraren? Hoe staat het met de contracten? In dienst van de vereniging of bij een tennisschool? De landelijke BTW, de werkplekken, verzekeringen, pensioenen etc. Als er quick fixes zijn die we kunnen aanpakken, dan doen we dat meteen. Per thema gaan wij keuzes maken welke rol de KNLTB hierin kan en moet spelen.

Op 11 oktober is het Trainerscongres, dan willen we de Tennisleraren App introduceren, waarmee we nog meer ondersteuning aan tennisleraren kunnen bieden. Wat zijn nou reële werkomstandigheden? Waar zijn bijscholingen? In die app vinden de trainers ook de laatste vakkennis. Wat ons betreft een ultieme vorm van communicatie en ik kan niet wachten om de 1e contouren aan het trainersgilde te kunnen tonen.

Tussendoor verhuizen we volgende maand met alles en iedereen naar Amstelveen. Met de hele KNLTB, zowel de kantoren uit Amersfoort als het toptennis uit Almere. Met z’n allen naar het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Dat wordt een waanzinnig mooie omgeving die (top)tennis uitstraalt.

Best een drukke tenniszomer dus……En dat zonder diclofenac. Lekker. Hopelijk ben je al aan het genieten van je vakantie, dus mooie zomer gewenst!

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB