KNLTB Vlag wapperen wind

Column Erik Poel: 'Back to school'

Het is een vertrouwd beeld in deze tijd van het jaar: de dundoeken die boven de straten hangen, met de tekst: ‘De scholen zijn weer begonnen’. Nu wordt niet ieder kind blij van het idee weer de schoolbanken in te moeten, maar één ding vindt (bijna) iedere scholier toch weer fijn: lekker samen spelen en sporten op het schoolplein en in de gymzaal.

Wij zien natuurlijk graag dat zo veel mogelijk kinderen tennis kiezen als hun nummer één sport. Daarom hebben we samen met onze partner Menzis het programma Menzis Tenniskids@school opgetuigd. Via dat programma maken kinderen tot 12 jaar op een leuke, speelse wijze kennis met tennis. Tennisleraren verzorgen lessen op school, of tennisverenigingen nodigen de scholieren op de club uit. Dat laatste is natuurlijk het leukste, dan komen de kinderen meteen in een tennisomgeving terecht.

Als bond ondersteunen wij scholen, gemeenten en verenigingen hierbij met materialen (zie KNLTB Uitleen), lesmappen en events. Vorig jaar hebben we via Menzis Tenniskids@school meer dan 90.000 kinderen bereikt. Dat is best een aantal om trots op te zijn en onze inspanningen zijn ook niet vrijblijvend: ons streven is jaarlijks via deze weg 10.000 kinderen structureel aan het tennissen te krijgen.

En daar ligt de grote uitdaging. Want kinderen bereiken is één ding, ze vasthouden is een tweede. Een mooi voorbeeld hiervan maakte ik onlangs mee. Op het schoolplein kwam een enthousiast jongetje naar mij toe om te vertellen dat hij mee had gedaan aan Menzis Tenniskids@school - hij wist dat ik bij de tennisbond werk. ‘Ik vond het superleuk’, zei hij. ‘Mooi zeg’, zei ik, ‘En nu?’ ‘Nu ga ik je judoën!’, antwoordde hij, al even enthousiast.

Op zich is het natuurlijk prima dat de kinderen verschillende sporten proberen. Maar als je ze nou zo geënthousiasmeerd hebt voor tennis, laten we dan toch ook kijken of we kunnen doorpakken. Je moet een vervolg aanbieden. Dat hoeft natuurlijk niet meteen in de vorm van een volledig lidmaatschap. Maar zorg voor een paar extra proeflesjes, bespreek met de trainer wat je kunt doen om de kinderen te verleiden om door te gaan. Zodat het niet na zes weken tot een abrupt einde komt. Doe iets, wees creatief. Vraag ook eens bij jouw gemeente welke mogelijkheden er zijn. Veel gemeenten investeren vanuit het Nationaal Sportakkoord in sport, om het zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken.

De kansen liggen er, en Menzis Tenniskids@school vormt onze grootste bron van aanwas van jonge spelers. Het mooie is dat met de aanpassingen die in het kader van Tenniskids zijn gedaan, de sport veel toegankelijker, laagdrempeliger en makkelijker is geworden. Waar in het verleden het kind zich aan het spel moest aanpassen, heeft het spel zich nu aan het kind aangepast, door het gebruik van kleinere rackets en grotere ballen.

Om nog even terug te komen op het thema back to school: dat geldt ook voor ons. Nadat we de voorbije zomerweken onze spullen op het oude bondsbureau in Amersfoort hebben ingepakt, pakken we ze nu uit op het nieuwe kantoor op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Het nationaal trainingscentrum in Almere verhuist in september met ons mee.  Voortaan bevindt zich het kloppend hart van tennis zich dus op één centrale locatie. En daar zijn we blij mee!