Tennisleraren

Sjakie’s blog: Zenuwachtig voor mijn scriptie

Op latere leeftijd - eind augustus ben ik 49 geworden - heb ik voor het eerst het gevoel dat ik een “echte” studie aan het afronden ben. Ik heb natuurlijk mijn mondiale opleiding tot tennisprof gehad en een eigen bedrijf geleid, maar een echt langdurig onderzoek afronden met een scriptie is nieuw voor me. Afgelopen jaar ben ik druk bezig geweest met een thesis waar ik nu, met hulp van collega’s en experts buiten de KNLTB, de laatste hand aan leg. Ik heb hem al kort mogen voorleggen aan het bondsbestuur en de KNLTB-directie, ben met nog wat huiswerk teruggestuurd, maar eind oktober moet ik ‘afstuderen’.

‘De arbeidspositie van de tennisleraren’, is de titel. Toegegeven, dat klinkt niet sexy, maar het is wel één van de belangrijkste zaken waar ik me keihard voor maak.

Er is veel onderzoek verricht naar die arbeidspositie van tennisleraren en zo’n beetje alle zaken die daarbij komen kijken; vakinhoudelijke aspecten, detachering, dienstverbanden bij clubs, de positie ten opzichte van bestuurders, fysieke arbeidsomstandigheden, opleiding, bijscholing, secundaire arbeidsvoorwaarden, het BTW-vraagstuk, de betalingsstromen, pensioenen, noem maar op. Klinkt misschien saai, maar als we de tennisleraren als een volwaardige beroepsgroep willen neer zetten, moeten ook alle afspraken en bijbehorend gedrag volwaardig zijn.

Op 11 oktober tijdens het Trainerscongres in het NBC in Nieuwegein ga ik er ook (kort) op in. Een mooi en groot podium. Inmiddels heeft zich daarvoor al bijna duizend man aangemeld. Dat betekent dat meer dan de helft van alle Nederlandse tennisleraren met een geldige licentie daar aanwezig zal zijn. Daarmee is het zelfs één van de grootste Nederlandse sportcongressen. Het wordt een zeer praktijkgericht congres, waarvoor we in het NBC zelfs een tennisbaan aanleggen. Dit mag je dus niet missen. 

Wat ook belangrijk is, is dat we tijdens het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek naar de arbeidspositie van de tennisleraar veel zaken zijn tegengekomen die wat ons betreft niet konden wachten en die we direct hebben aangepakt. De communicatie met de tennisleraren bijvoorbeeld, die kon beter. Dit is inmiddels al iets verbeterd met de maandelijkse Tennisleraar Nieuwsbrief. Ook is het contact met de Vereniging Nederlandse Tennisleraren aangehaald. We hebben een speciale tennisleraren-app ontwikkeld, die we 11 oktober gaan lanceren. En we zijn al met de belastingdienst in gesprek gegaan over de BTW-heffing op tennisles.

Het zal zeker niet zo zijn dat het ‘stuk’ straks af is, eind oktober. Het zal een levend ‘stuk’ zijn, waar steeds dingen bij zullen komen. Het duurt nog wel even voordat de echte vorderingen merkbaar zijn. We gaan daarom nu echt geen stoere dingen roepen voor de bühne. Veranderingen vergen nu eenmaal tijd.

Ik ben wel zenuwachtig hoe mijn eindscriptie uiteindelijk wordt ontvangen. Waarom? Ik heb altijd gezegd dat als ik stop of moet vertrekken bij de KNLTB, ik wat wil achterlaten waar deze beroepsgroep iets blijvends aan heeft. Dat is echt mijn/onze missie.

Tot 11 oktober in Nieuwegein!

Blog

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB