tennisballen oud

Unieke ervaring voor Nederlandse lijnrechters op Wimbledon

Heb je altijd al eens gedroomd om op het heilige gras van Wimbledon te staan? Die kans is misschien dichterbij dan je denkt. Naast de Nederlandse tennissers, waren er afgelopen juli nog twee Nederlanders actief in Londen. Jeffrey Geurtjens en Dennis Bossaert mochten als lijnrechter naar het kwalificatietoernooi van het Londense Grand Slam-toernooi. “Het is een unieke ervaring!”

Jeffrey Geurtjens is ooit begonnen als district scheidsrechter in Nederland. Vervolgens is hij helemaal doorgegroeid tot zijn huidige functie als ITF-scheidsrechter. “Ik heb veel wedstrijden gedaan en op een gegeven moment kennen ze je naam. Dat helpt! En als je het leuk vindt, is het ook niet zo erg om er veel tijd in te steken naast je vaste baan.” Inmiddels zit Geurtjens, samen met nog een aantal andere Nederlandse scheidsrechters, in het ITF-uitwisselingsprogramma. Vanuit dat programma worden scheids- en lijnrechters naar verschillende landen in Europa gestuurd. Op die manier werden Geurtjens en Bossaert ook uitgekozen voor het kwalificatietoernooi van Wimbledon.

Crème de la crème van het tennis

Geurtjens kijkt met veel enthousiasme terug op het toernooi in Londen. “Dat is natuurlijk de crème de la crème van het tennis. Het was echt een hele mooie ervaring.” Geurtjens vond het vooral heel bijzonder dat er scheids- en lijnrechters aanwezig waren uit veel verschillende landen. “Je denkt dat het een heel Engels toernooi is, maar de scheids- en lijnrechters komen van over de hele wereld: van Saoedi-Arabië tot aan Mozambique en van Japan tot Australië. Dat internationale gezelschap, maakt zo’n toernooi bijzonder en uniek. Dat maak je niet overal mee.”

Ook buiten de baan had Geurtjens het naar zijn zin op Wimbledon. “Omdat je op de baan met elkaar samen werkt, heb je al best vaak contact. Op de baan is het allemaal heel serieus en professioneel, maar buiten de baan heb je het ook gezellig met elkaar. Iedereen heeft een andere achtergrond, maar is er voor het tennis. Dus ondanks al die verschillende nationaliteiten hebben we ook iets gemeenschappelijks, onze passie voor tennis en dat maakt dat je het al snel goed met elkaar kunt vinden.”

Kaartje voor Centre Court

Maar als je dan op Wimbledon bent, wil je natuurlijk ook graag iets van het hoofdtoernooi zien. Ook dat is mogelijk als internationaal scheids- of lijnrechter. “Iedereen die aan de kwalificatie deelneemt als lijnrechter, krijgt ook een kaartje voor het Centre Court op het hoofdtoernooi om te gaan kijken. Ik heb Djokovic live zien spelen bijvoorbeeld! En het is mooi om te zien hoe je collega’s het op het Centre Court doen.” Geurtjens is daar nog wel een paar stappen van verwijderd. “Als je een aantal keer het kwalificatietoernooi hebt gedaan, heb je wel kans om een keer naar het hoofdtoernooi te mogen. De eerstvolgende stap voor mij zou een bijbaan op het hoofdtoernooi zijn, vervolgens een showcourt met televisiecamera’s en dan zou je wel een keer op het Centre Court kunnen komen. Ik wil in elk geval mijn best doen daar ooit te staan.” 

Geurtjens zou iedereen willen aanbevelen een KNLTB scheidsrechterscursus te volgen. “Naast dat je je als scheidsrechter ontwikkelt, is het ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je moet snel reageren en je komt moeilijke situaties tegen die je moet kunnen oplossen in verschillende omstandigheden. Ik denk dat dat soort vaardigheden ook buiten het tennis heel nuttig kunnen zijn, maar uiteindelijk gaat het erom dat je er plezier in hebt, dat je het leuk vindt om te doen.” En dan kun je dus ook op Wimbledon terecht komen!

Doe de cursus!

Zou jij daar ook willen staan en lijkt het je wel wat om je CV uit te breiden met een opleiding tot tennisscheidsrechter en jezelf steeds verder te ontwikkelen? Lees dan meer over de opleiding tot scheidsrechter en lijnrechter of meld je direct aan!