Marisa Bossaert

‘Als je eenmaal begint, ben je verslaafd’

Marisa Bossaert is actief als scheidsrechter in het tennis en ze heeft nu ook de ITF Level 2-opleiding gehaald. “Ik vind het gewoon heel leuk en je zelfvertrouwen groeit ervan”, zegt Bossaert over het vak van tennisscheidsrechter. En ze is niet zomaar een arbiter. Bossaert is nog maar de tweede vrouwelijke internationale scheidsrechter van Nederland.

“Ik ging steeds vaker met mijn man mee als hij lijn- of scheidsrechter was”, verklaart Bossaert haar kennismaking met de scheidsrechterswereld. Daarvoor kende ze de tennissport eigenlijk alleen als speler en liefhebber. “Ik tennis al vanaf mijn zesde en vind het ook gewoon heel leuk om naar de sport te kijken. Andere lijnrechters hebben mij op een bepaald moment gepolst om het ook eens te gaan proberen. Ze hadden mensen tekort. En als je eenmaal begint, ben je verslaafd!”

Alles onder controle

Het leukste aan het zijn van scheidsrechter vindt Bossaert de voldoening als je een moeilijke of lange wedstrijd goed hebt afgerond. “Als je geen in/uit-discussies hebt gehad en misschien maar een enkele netservice over het hoofd hebt gezien, maar voor de rest alles onder controle had. Dat is gewoon heel leuk!”

Na de KNLTB opleiding tot nationaal scheidsrechter kreeg Bossaert ook de mogelijkheid om in Nederland op het internationale niveau bij Futures te functioneren. Vervolgens werd ze door de KNLTB voorgedragen voor de opleiding tot internationaal scheidsrechter bij de ITF en werd ze dit jaar geselecteerd voor de ITF Level 2-opleiding in Londen. “Ik was al heel blij dat ik geselecteerd was. Je kan pas geselecteerd worden als je genoeg internationale wedstrijden hebt gedaan en goede beoordelingen krijgt. De eerste keer dat je jezelf opgeeft, weet je eigenlijk al zeker dat je er niet bij zit, maar de tweede keer zat ik er dus al wel bij.”

Gerenommeerde docenten

Een paar weken van tevoren kreeg Bossaert al de Rules of Tennis opgestuurd en begon ze met studeren. De opleiding in Londen duurde vijf dagen. “De docenten zijn gerenommeerde scheidsrechters die op de Grand Slams werken, een ‘Gold badge’ hebben en echt veel ervaring hebben. Met hen ga je de eerste drie dagen door alle theorie heen en je wordt getest op assertiviteit door middel van rollenspellen waarin spelers een weerwoord hebben. Daar kun je je niet op voorbereiden. Je weet nooit wanneer je aan de beurt bent. Je krijgt een filmpje te zien en dan moet jij beslissen wat je in zo’n situatie zou doen als scheidsrechter. Daar leer je heel veel van.”

De vierde dag van de opleiding worden de scheidsrechters beoordeeld op hun prestaties in de scheidsrechtersstoel. “Je moet een wedstrijd leiden tijdens het toernooi dat daar op dat moment is. De vijfde dag krijg je een theorie-examen. Je moet veel vragen beantwoorden en ook heel veel vragen goed hebben om te slagen. Maar je kunt je goed voorbereiden. Je hebt de theorie in de eerste drie dagen al behandeld en in de weken voorafgaand aan de opleiding heb je ook al gestudeerd natuurlijk.”

Buitenlandse toernooien

Nu ze de ITF Level 2-opleiding succesvol heeft afgerond, is de kans aanwezig dat Bossaert vaker wedstrijden en toernooien in het buitenland mag leiden. Vorig jaar heeft ze al een mooie ervaring opgedaan op het ATP-toernooi in Barcelona. “Drie uur van tevoren kreeg ik ineens te horen dat ik scheidsrechter moest zijn bij een juniorenwedstrijd en het moest in het Catalaans. Dus ik kreeg een lijstje mee met Catalaanse termen en een snelcursus hoe je de ATP-tablet bedient. Je leert sowieso veel van toernooien in het buitenland. Vooral in Spanje heb je een heel andere tenniscultuur dan in Nederland. Daar groeit de jeugd op met vrijwel alleen graveltennis, heel anders dan in Nederland. Het is leuk om dat ook te ervaren.”

Doe de cursus!

Lijkt het jou ook leuk om actief te zijn op (internationale) toernooien en jezelf steeds verder te ontwikkelen als tennisscheidsrechter? Lees dan meer over de opleiding tot scheidsrechter en lijnrechter of meld je direct aan!