HK191123 0155

Esther Vergeer onderscheiden met ITF Award

"

Oud-rolstoeltennisster en 7-voudig Paralympisch kampioen Esther Vergeer ontving vandaag tijdens het KNLTB Jaarcongres in Nieuwegein de ITF Award voor Services to the game. Deze internationale onderscheiding is op aanvraag van de KNLTB toegekend als blijk van waardering voor haar prestaties en inzet voor het  rolstoeltennis en de paralympische sport in Nederland en internationaal.

"

Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB reikte de onderscheiding uit aan Esther Vergeer tijdens het jaarlijkse bestuurderscongres in het NBC in Nieuwegein. Hij benadrukte de waarde van Esther voor het rolstoeltennis en voor kinderen met een lichamelijke beperking. “Esther, je bent een grote inspiratie voor alle gehandicapte sporters en specifiek voor de rolstoeltennissers. En met de Esther Vergeer Foundation geef je kinderen en jongeren een kans om te sporten, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen en sterker in de maatschappij staan. De 2019 ITF Award voor Services to the game is jou dan ook van harte gegund”.

Esther Vergeer werd verrast voorafgaand aan haar presentatie op het jaarcongres. Ze reageerde enthousiast: “Tennis zit in mijn hart. Het is heel mooi dat het op deze manier gewaardeerd wordt .”

Esther Vergeer (1981) is de grootste rolstoeltennisster ter wereld.  Op haar indrukwekkende erelijst staan maar liefst zeven Paralympische titels, waarvan 4 in het enkelspel en 42 Grand Slam overwinningen. Ze was 13 jaar op rij wereldkampioene bij de ITF en won met Nederland 12 keer de World Team Cup. Tussen april 1999 en januari 2013 stond Vergeer onafgebroken op de eerste plaats op de wereldranglijst. Bij haar afscheid in 2013 stond de teller op 470 zeges op rij in het enkelspel en had ze slechts één van haar laatste 560 wedstrijden verloren. Vergeer werd vijf maal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar en won de Laureus World Sports Awards in 2002 en 2008. Ze is Erelid van de KNLTB.

Esther is een ware ambassadeur voor de paralympische sport en specifiek voor tennis. Ze richtte in 2004 de Esther Vergeer Foundation op. Deze Foundation maakt gewoon sporten op een gewone vereniging mogelijk voor kinderen met een lichamelijke beperking. Sinds 2009 is Esther ook toernooidirecteur van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament in Rotterdam en sinds afgelopen jaar Chef de Mission van het Nederlands Paralympisch team.