Tennis Awards 2019

Bertens en Koolhof gekozen tot tennissers van het jaar

In het nieuwe NTC in Amstelveen zijn tijdens een speciale avond de KNLTB Tennis Awards 2019 uitgereikt. Kiki Bertens en Wesley Koolhof werden door de jury gekozen als beste speelster en speler van het afgelopen jaar.

Dat Bertens door de vakjury, bestaande uit Richard Krajicek, Kristie Boogert en Sjeng Schalken, werd gekroond tot Tennisster van het Jaar 2019 was niet geheel verrassend. De Wateringse eindigde voor het tweede jaar op rij in de top10 van de wereld.

Na het winnen van het grote WTA-toernooi van Madrid (de grootste titel ooit gewonnen door een Nederlandse speelster) reikte Bertens zelfs tot plek vier van de mondiale ranglijst. Hiermee verbeterde ze het rankingrecord van Betty Stöve en werd zodoende de hoogst gepositioneerde Nederlandse speelster ooit op de wereldranglijst. De 28-jarige Bertens sloot het seizoen af als de mondiale nummer negen en kreeg uit handen van Jacco Eltingh de welverdiende award voor Tennisster van het Jaar 2019 uitgereikt.

Richard Krajicek reikte de award voor Tennisser van het Jaar 2019 uit aan Wesley Koolhof. Dubbelspecialist Koolhof wist het afgelopen seizoen maar liefst zeven keer door te dringen tot een finale op de ATP Tour. Dit deed de dertigjarige Duivenaar met drie verschillende partners, onder wie Stefanos Tsitsipas en Robin Haase. Aan de zijde van Marcus Daniell wist hij de titel van het ATP-toernooi in Brisbane in de wacht te slepen.
Doordat Koolhof zijn successen met drie verschillende partners beleefde, kwalificeerde hij zich niet als dubbelteam voor de ATP Finals. Wel steeg hij individueel naar plaats 14 op de wereldranglijst voor dubbelspelers. In november maakte Koolhof tijdens de Davis Cup Finals in Madrid tegen Groot-Brittannië zijn debuut voor het TeamNL Davis Cupteam.

Dubbelspeler

In de categorie Dubbelspeler van het Jaar 2019 ging de titel naar Demi Schuurs. De Limburgse dubbelspecialiste kende een opmerkelijk seizoen. Ze startte het jaar met voormalig nummer één Bethanie Mattek-Sands, maar moest na de Australian Open alweer op zoek naar een nieuwe partner, omdat de Amerikaanse geblesseerd afhaakte. Een vaste samenwerking met Anna-Lena Groenefeld kwam drie maanden later tot stand. Samen met de Duitse reikte ze tot vijf finales op de WTA Tour. Deze successen in zeer korte tijd leidde tot deelname aan de prestigieuze WTA Finals in Shenzhen, waar ze de halve finale wisten te halen.

Aanmoedigingsprijs

Jesper de Jong ontving van Tom Okker de Aanmoedigingsprijs van het Jaar 2019. De 19-jarige speler uit Hoofddorp kreeg deze prijs voor zijn overtuigende toetreding tot de ATP-ranking. Mede door drie ITF-titels (Oldenzaal, Haren en Fort Worth (VS)) eindigde De Jong het seizoen op de 430ste positie. Hij begon het tennisjaar zonder een vermelding op de officiële wereldranglijst.

Rolstoeltennis

Bondscoach Dennis Sporrel en zijn technische staf rolstoeltennis kozen Diede de Groot als Rolstoeltennisser van 2019. De Groot is de onbetwiste nummer één van de wereld en schreef het afgelopen jaar de Australian Open, Roland Garros en de US Open op haar naam. Daarnaast werd de 22-jarige speelster uit Oudewater in november wereldkampioen in zowel single als dubbel.

De aanmoedigingsprijs ging naar de net 17 jaar geworden Niels Vink. De talentvolle speler uit Helmond is de huidige nummer één op de wereldranglijst voor junioren en behaalde in november bij de Masters voor senioren knap een finaleplaats bij het onderdeel Quad.