Groep Totaal NTC Trainingsweek

Sjakie's blog: Trots op tennis

Even beginnen met mijn excuses; ik heb deze blog een maandje overgeslagen. Druk gehad. Slecht excuus, want je kunt dan eigenlijk ook zeggen; ‘Jacco niet goed gepland’, of ‘niet goed gemanaged’. Het had beter gekund, ondanks de drukte. Klopt. Vandaar deze excuses.

Om bij dat ‘had beter’, of ‘had anders gekund’ te blijven; dat geldt voor meer dingen. Er is door onze mensen veel werk verzet afgelopen jaar en ook alweer voor komend jaar. Van planning toernooiagenda’s, instroomtraining, certificering tennisscholen tot centralisatie, planning toptennis, verhuizing en nog veel meer. Er zijn keuzes gemaakt voor de achterliggende periode en er worden keuzes gemaakt voor de toekomst, soms harde, maar allemaal met het doel om ‘ons tennis’ weer nog groter te maken.

Natuurlijk zal niet iedereen het met alle keuzes eens zijn, da’s menselijk. Kritiek mag er zijn, maar ik heb aan de vooravond van 2020 een wens; het zou mooi zijn als iedereen die tennis een warm hart toedraagt uitstraalt dat-ie Trots is op Tennis. We zijn een grote en mooie sport, meer dan 1 miljoen mensen tennissen en we zitten op veel vlakken weer in de lift. Dat moeten we ook uítstralen met elkaar: spelers, tennisleraren, bestuurders, kader, iedereen.

Ik krijg wel eens het verwijt naïef positief te zijn. Ik vraag nu niet iedereen om ineens allemaal naïef positief te worden. Ik vraag ook niemand zijn kritische blik te verliezen, maar vraag wel positief kritisch te zijn en Trots op Tennis uit te stralen.

Ben je het ergens niet mee eens; haal de feiten boven tafel, informeer je goed, vraag ons om uitleg en deel je positieve kritiek. Dan is het aan ons om het vertrouwen te winnen voor onze ideeën, maar blijf Trots op Tennis uitstralen. Dat is zó belangrijk.

Die positieve grondhouding zit in kleine en grote dingen. Voorbeeldje: een jongetje uit de klas heeft een slechte ervaring bij zijn clubtraining en hij vertelt dat verder; dan zullen zijn klasgenootjes niet staan te trappelen om te gaan tennissen. Het helpt het kind en het tennis meer om te kijken wat er beter kan aan die training. Andersom kunnen leuke ervaringen ons helpen: als een kind een hele leuke competitiedag heeft gehad en hij vertelt dat verder, dan is de kans groot dat buurjongetjes of broertjes ook enthousiast worden. Positieve punten beter benutten en plezier uitdragen kan ons, ondanks stevige beslissingen en keuzes, zoveel moois opleveren.

Dan even in het groot: als Kiki bekend maakt dat ze graag Fed Cup voor haar land speelt en dat ze dat deelt op Instagram, zoals ze deze donderdag deed, dan is dat zo belangrijk voor ons tennis en voor een positieve benadering. Dat merken wij direct, ook in gesprekken met sponsoren en potentiële sponsoren.

Die positieve houding uitstralen is voor spelers niet anders dan voor liefhebbers. We hebben bijvoorbeeld 8, 9 jongens die nu op Challenger niveau actief zijn. Daarvan gaan er zeker een paar doorbreken naar een hoger niveau. Die positieve houding moeten ze naar elkaar ook uitstralen. Ze moeten elkaar stimuleren. Gezonde concurrentie!
Er staan ook 5, 6 dames in de lift achter Kiki. Ook voor hen geldt dat elkaar stimuleren helpt. Alles begint met een positieve grondtoon. Straal het plezier en het voorrecht uit.

Deze week was de opening van het Nationaal Tennis Centrum en de trainingsweek van de Nederlandse toptennissers in Amstelveen. Alle spelers, staf en privé coaches bij elkaar. Daar ging zoveel positieve energie van uit. Dat is de energie die we wat mij betreft moeten vasthouden en waardoor de lift verder omhoog gaat.

Ik wens jullie allemaal heerlijke feestdagen en een geweldig en sportief 2020, vol tennisplezier en bovenal Trots op Tennis.

Blog

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB