Medewerker in Beeld: Ferdi van Team Verenigingsondersteuning

Eén van de ambities van de KNLTB is om verenigingen vitaal, sterk en toekomstbestendig te maken. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het belangrijk dat we zoveel mogelijk kennis delen. Dat is een belangrijke taak van de afdeling Verenigingsondersteuning. Deze afdeling zoekt clubs op, deelt beschikbare kennis en stimuleert de samenwerkingen tussen verenigingen. Ferdi Martens is één van de accountmanagers die werkzaam is op deze afdeling. Hij stelt zich graag aan je voor. Hoe ervaart Ferdi het om bij de KNLTB te werken?

Ferdi Martens (4e van rechts) samen met zijn collega’s tijdens Libéma Open in 2019.

Even voorstellen

De 33-jarige Ferdi Martens is geboren en getogen in Rijsbergen waar hij nu samenwoont met zijn vriendin. Tot zijn 16e voetbalde Ferdi. Vanaf dat moment ging hij voetbal combineren met tennis. “Vanaf toen ben ik meteen verslaafd geraakt aan het spelletje. Als actieve tennisser ben ik gelijk competities en toernooien gaan spelen. Aankomend voorjaar doe ik mee aan de Zomeravondcompetitie en ik speel regelmatig toernooien in mijn regio. Ik heb zoveel plezier in tennis, dat ik voetbal zelfs een beetje links laat liggen” aldus Ferdi. De laatste tijd speelt Ferdi naast tennis ook fanatiek Padel. “Het is een snelle, dynamische sport en net een beetje anders dan tennis. Aankomend voorjaar speel ik padelcompetitie bij een andere vereniging. Deze competitie wordt gespeeld als de Voorjaarscompetitie van tennis voorbij is dus beide sporten zijn goed te combineren.”

Naast alle activiteiten op de baan is Ferdi ook nog actief als vrijwilliger op de vereniging. Jaarlijks organiseert hij samen met zijn toernooicommissie een open toernooi en is hij voorzitter van de Padel werkgroep. “Het sociale aspect van het verenigingsleven spreekt mij heel erg aan. Naast dat je eenvoudig nieuwe mensen leert kennen, is het mooi dat je je samen met andere vrijwilligers inzet voor de vereniging. Een win-win voor mijzelf, maar ook voor de club” vertelt Ferdi.

Wat houdt jouw functie precies in?

Ferdi is Accountmanager voor de regio’s West-Brabant en Zeeland. Samen met nog negen andere accountmanagers ondersteunt en adviseert hij tennisverenigingen op allerlei gebieden.

In het werkgebied van Ferdi bevinden zich 188 tennisverenigingen. “Ik ben het eerste aanspreekpunt voor deze verenigingen en ik ga veel bij hen langs om te kijken waarbij ik ze kan ondersteunen en adviseren.” Belangrijke onderwerpen tijdens deze bezoeken zijn vrijwilligers, ledenwerving, ledenbehoud en accommodatiezaken. Aan de hand van Club Analytics, software die inzicht geeft in de vitaliteit van de vereniging, kan ik clubs gericht adviezen geven. Vaak heb ik het eerste contact met het bestuur van een vereniging, maar afhankelijk van de hulpvraag heb ik ook gesprekken met bijvoorbeeld jeugdcommissies en trainers” legt Ferdi uit. Naast de bezoeken aan de verenigingen organiseert Ferdi ook workshops, thema avonden en kringbijeenkomsten waarbij een groep verenigingen bij elkaar komt om bepaalde onderwerpen te bespreken en te kijken hoe ze het beste met elkaar kunnen samenwerken. Als laatste onderhouden de accountmanagers ook het contact met de omgeving (gemeentes), andere sport instanties in de buurt en tennisscholen/trainers.

Hoe is het om bij de KNLTB te werken?

Ferdi is nu drie jaar in dienst bij de KNLTB. “Werken in de sportwereld is altijd mijn droom geweest. Als actief tennisser is het dan natuurlijk geweldig om bij de tennisbond terecht te komen. Al mijn verwachtingen zijn uitgekomen en ik werk nog iedere dag met veel plezier bij de KNLTB. Aangezien wij veel in het land actief zijn komen wij maar 1 dag op kantoor. Sinds de zomer zijn we verhuisd naar het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Deze plek ademt tennis! Het is een prachtige tennisomgeving om in te mogen werken. Op deze dag hebben wij overleg met de andere accountmanagers, andere afdelingen en externen. De andere dagen werk ik vanuit thuis en ben ik veel onderweg naar verenigingen. Het werken met vrijwilligers geeft mij veel energie. Samen proberen we een vereniging vitaal te laten zijn. We streven het gezamenlijke doel na vanuit een gedeelde passie: namelijk, meer mensen meer laten tennissen.”