Jacco Eltingh Fed Cup

Sjakie’s blog: Sjakie in de Chocoladefabriek

Even voor wie het nog niet weet, mijn bijnaam is Sjakie. Dat verklaart de kop boven dit blog iets beter. Ik voel mij op dit moment met mijn werk net Sjakie in de Chocoladefabriek. Ik ben met allerlei verschillende dingen bezig en dat vind ik heerlijk. Ik geniet van die diversiteit. Ik sla dan, of ik nou in het vliegtuig zit of thuis ben, fluitend mijn laptop open om lekker te werken en doe dat liever dan een boek lezen of een film kijken. Gek? Misschien, maar ik kan het werk en de bijbehorende vele uren juist aan, omdat ik die afwisseling zo leuk vind.

Sinds dinsdag (14 januari) kunnen tennisleraren zich aanmelden voor de instroomtrainingen -onderaan dit stuk vind je de link voor meer informatie en aanmelden-. Die instroomtrainingen zijn cluboverstijgende trainingen voor 7 tot en met 10-jarigen. Tegen alle tennisleraren zeg ik: ga naar de link, kijk er naar en meld je aan als je je aangesproken voelt. Hopelijk gaan we er samen voor in de nabije toekomst. In 2020 beginnen we, over maximaal drie jaar moet het landelijk dekkend zijn!

Verder zijn we bezig met het aanscherpen van de structuur van de samenwerking tussen de KNLTB en de gecertificeerde tennisscholen, het grote vraagstuk wel of geen centralisatie. Kortom allemaal grote ingrijpende zaken bij de afdeling toptennis in 2020.

Eind van het jaar hoop ik ook een eerste selectie te hebben van organisaties die blijk geven van goed werkgeverschap voor tennisleraren. Organisaties die we echt een stempel kunnen geven. Dat kunnen overkoepelende ZZP-organisaties zijn, maar ook detacheringspartijen, grote tennisscholen of hele grote verenigingen. Ondersteund door overkoepelende afspraken met grote pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen etc. Daar wil ik dit jaar luisterend naar de experts, keuzes in maken.

Critici zullen zeggen (of denken) en dan heeft hij commerciële zaken er ook nog bij! Heerlijk zeg ik dan. Ik zit graag met sponsoren en partijen aan tafel die wat voor het tennis willen betekenen. Heb ik in mijn eigen bedrijf dik 16 jaar gedaan. Geen dag hetzelfde, flink buffelen en ondersteund door een goed team, daar houd ik van en gedij ik goed op.

Inmiddels hebben we de structuren grotendeels uitgezet: waar willen we naartoe, hoe komen we daar voor de korte termijn en daarna? Eind 2020 moet alles staan, daarna zou het een kwestie moeten zijn van blijven verbeteren. Waarom zoveel aandacht voor structuur? Een structuur mag namelijk nooit een reden zijn waarom iets niet gelukt is. Dan weet je dat het met name met cultuur te maken heeft. En dat is ook een lastige want cultuur is tamelijk lastig te definiëren.

Ik kan wel een paar van mijn eigen heilige huisjes noemen wat ik bij cultuur vind horen: afspraak is afspraak, dus zeg wat je doet en doe wat je zegt. Een hoge mate van eigen eindverantwoordelijkheid, kijk naar jezelf in plaats van naar anderen te wijzen en maak je uren. Dat laatste geldt buiten én op de baan: er is geen verkorte weg naar succes! Luister naar mensen die ergens verstand van hebben en geef ze een kans. Kritisch zijn mag ook, is zelfs nodig, maar zeg niet altijd direct ‘ja, maar’.

En vergeet nooit dat je elkaar nodig hebt. Je kunt zelfs niet in je eentje tennissen, daar heb je toch nog iemand voor nodig. Je kunt niet zonder tegenstanders, niet zonder je trainer of coach, niet zonder ouders. Je kunt het niet alleen, nooit! Eigengereid is goed, eigenwijs is dom…

Dan nog wat wensen voor 2020:

  • Ik zie graag wat van onze jeugd toppers beter aanhaken bij de Europese jeugdtop.
  • Bij de heren hebben we nu 9 Challenger spelers. Het zou mooi zijn als die aan de bovenkant van het Challenger circuit komen te spelen en een enkeling dat zelfs ontstijgt naar ATP-niveau.
  • Bij de dames zou het mooi zijn als er naast Arantxa en Kiki nog één, of misschien zelfs wel twee dames tegen of in de top 100 gaan komen.

Tot slot nog een nieuwtje. Komende zomer, in week 28, de tweede week van Wimbledon, organiseert de KNLTB op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen een  $60.000 damestoernooi. Al onze topdames tussen de top 100 en 200 spelen daar. Ik ben hier zelf erg blij mee, want dit event ontbrak structureel op onze kalender voor onze Nederlandse speelsters die daar echt thuis horen. Nu kunnen we eigenlijk wel zeggen dat we de kalender maximaal hebben ingevuld wat we op basis van wat we internationaal toebedeeld kunnen krijgen.

Donderdagavond (16 januari) vlieg ik naar Australië -even voor de goede orde, vergeleken met wat daar gebeurt is tennis natuurlijk ook maar weer gewoon tennis-. Ik hoef in Melbourne niet te spelen, Paul en ik zijn niet uitgenodigd. Maar vorig jaar mocht ik invallen, speelde ik uiteindelijk met Michael Chang, dus je weet maar nooit. Mocht het nodig zijn, ik ben fit genoeg en ik heb altijd een racket in mijn tas. Wat dat betreft heb ik mezelf afgelopen jaar aan mijn voornemen gehouden om goed voor mijn lijf te zorgen. Ik hoef niet meer op te bouwen, ik hoef alleen maar te onderhouden. Kwestie van doen wat je zegt.

PS: Wil jij in aanmerking komen voor het verzorgen van instroomtrainingen ga dan naar https://centrecourt.nl/tennisleraren/talentontwikkeling/instroomtrainingen/

Blog

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB