Medewerker in Beeld JZ

Medewerkers in Beeld: Simone, Rosalie en Margot van Team Bestuurlijke en Juridische Zaken

(Foto hierboven: v.l.n.r: Margot Megens, Simone de Wolf, Rosalie Tamminga)

“Never a dull moment” is een gevleugelde uitspraak binnen het team van Bestuurlijke en Juridische Zaken. De werkzaamheden zijn uiteenlopend en geen dag ziet er hetzelfde uit. De afdeling is van fundamenteel belang voor de KNLTB en haar verenigingen. Juristen Simone, Rosalie en Margot behandelen alle juridische vraagstukken van de KNLTB en adviseren verenigingen over uiteenlopende onderwerpen op bestuurlijk en juridisch gebied. We vroegen ze welke vraagstukken zij in hun dagelijks werk tegenkomen en hoe ze het werken bij de KNLTB ervaren.

Even voorstellen

Simone, Rosalie en Margot vormen samen team Juridische Zaken. Al van jongs af maakt tennis deel uit van hun leven. 'Ik ben op mijn zevende begonnen met tennis. De eerste jaren heb ik vooral gewoon lekker getraind en toen ik wat ouder was heb ik veel toernooien en competities door heel het land gespeeld. Momenteel kan ik door een blessure niet tennissen. Dat doet mij beseffen hoe groot de liefde voor de sport is, want ik mis het ontzettend', aldus Simone.

'Tennissen doe ik mijn hele leven al in meer of mindere mate', vertelt Rosalie. Als kind is ze begonnen bij Zaltbommel en daarna speelde ze als student competitie bij TC de Uithof. 'Ik ben dol op sporten en sport kijken (vooral tennis). Daarnaast hou ik van buiten zijn. Op dit moment ben ik niet lid van een vereniging. Met een kleintje thuis is dat nu lastig, maar ik kijk wel graag naar tennis en sta af en toe op een padelbaan.'

'Op jonge leeftijd ben ik begonnen met tennissen onder leiding van Hellas (de vrouw van Jacco Eltingh). Sinds een aantal jaren heb ik het tennissen weer actief opgepakt en ben ik als duikboot met mijn opmars bezig. Dit jaar ga ik alles op alles zetten om 4/4 te worden', aldus Margot.

Zelf tennissen is gelukkig niet de enige manier om van de sport te genieten. Dat weten ze alle drie maar al te goed. De Fed Cup, Davis Cup, Libéma Open maar ook Wimbledon en Roland Garros zijn tennisevenementen waar ze dan ook zelf het liefst bij zijn als toeschouwer.

Op welke afdeling werken jullie en wat houdt jouw functie precies in?

Rosalie is, als manager van de afdeling bestuurlijke en juridische zaken, in haar dagelijks werk voornamelijk bezig met het aansturen van het team, het bewaken van budgetten, het afstemmen van werkzaamheden (met het team, de directie en andere afdelingen), keuzes maken én bepalen van de prioriteiten. 'Daarnaast ben ik ook één van de juristen van de afdeling en handel ik uiteenlopende juridische vraagstukken af, controleer adviezen van de juristen en ben betrokken bij diverse projecten zoals de voorgenomen fusie met de NPB. Ook ben ik aanwezig bij vergaderingen van het Bondsbestuur en de Ledenraad en stem met hen beleidsmatige zaken af.'

De afdeling is verantwoordelijk voor alle bestuurlijke zaken die horen bij een vereniging, zoals besluitvorming, regelgeving, besturen en goed sportbestuur.

De juridische werkzaamheden van de afdeling bestaan uit algemene juridische werkzaamheden en integriteit. Het gaat om alle juridische vraagstukken van zowel de KNLTB als van de verenigingen die lid zijn van de KNLTB. Margot vertelt: 'Als juridisch medewerker houd ik mij o.a. bezig met de contracten die de KNLTB sluit. Denk aan een sponsorcontract met een van onze partners of een overeenkomst voor de locatie voor de komende Fed Cupontmoeting in Den Bosch. Daarnaast is privacy een belangrijk onderdeel in mijn dagelijks werk. We willen dat alles goed geregeld is voor onze leden.'

'Verenigingen kunnen bij ons terecht voor zeer uiteenlopende juridische kwesties. Vaak hebben we voor verenigingen modellen en basisinformatie, zoals voor huur, arbeidsovereenkomsten, opstal en pacht. Maar ook voor andere onderwerpen zoals integriteit kunnen wij advies uitbrengen en documenten bekijken en controleren. Alleen voor fiscaal recht en bestuursrecht worden verenigingen doorverwezen', legt Rosalie uit.

Op het gebied van integriteit houdt de afdeling zich bezig met preventie, detectie en correctie. Op preventievlak ontwikkelen ze samen met andere afdelingen voorlichting voor diverse doelgroepen op thema’s zoals seksuele intimidatie en Fair Play. 'We informeren verenigingen actief over onze gedragscodes en reglementen', vertelt Simone. 'Bewustwording hiervan draagt bij aan de preventie van ongewenst/niet integer gedrag.' De afdeling is verder samen met vrijwilligers verantwoordelijk voor het oppakken van meldingen binnen het tuchtrecht van de KNLTB.

Hoe is het om bij de KNLTB te werken?

Ze zijn het er als afdeling unaniem over eens: Werken bij de KNLTB is ontzettend leuk! Hier wordt de passie voor tennis met elkaar gedeeld op werk- én sociaal gebied. Dat de KNLTB veel is veranderd in de afgelopen jaren (en daarbij ook het sport- en tennislandschap in Nederland) maakt het nóg uitdagender. 'Ik werk nu ruim 4 ½ jaar bij de KNLTB en voorspelbaar is het zeker niet. Er zijn veel vernieuwingen en ontwikkelingen. Ook het begeleiden van mensen en een team om daar het beste uit te halen is leuk om te doen', vertelt Rosalie.

'Prachtig om te zien dat iedereen vanuit zijn eigen functie een bijdrage levert aan de tennissport. Daarnaast hebben we ook nog eens een inspirerende werkomgeving en kunnen we tijdens de lunch genieten van een goed potje tennis op één van de indoor banen', aldus Simone.

Margot benadrukt de bijkomende voordelen van de werkplek in het Nationaal Tennis Centrum: 'We kunnen een balletje slaan op ‘state of the art’ binnen- en buitenbanen en we kunnen de kunst afkijken bij de toppers die bij ‘ons’ trainen. Het is niet alleen maar werk wat de klok slaat, we vegen elkaar regelmatig van de baan en we gaan ook jaarlijks op de (legendarische) skireis met een aantal collega’s. Alles bij elkaar maakt dat het hier heel fijn werken is!'