Zonnige Tennisbaan

Column Erik Poel: 'Na regen komt zonneschijn'

Wat is het heerlijk om na maanden van sappelen in de coronacrisis deze column te beginnen met goed nieuws. We hebben in de maand juni namelijk een mijlpaal bereikt: voor het eerst in tien jaar noteren we een ledengroei ten opzichte van het vorige jaar. Dat klinkt misschien niet heel spectaculair, maar het is een heel belangrijk signaal dat we met elkaar de goede weg zijn ingeslagen, met dank natuurlijk aan al die vrijwilligers die de nieuwkomers welkom heten en ze de weg wijzen op de vereniging.

Dat die groei zich nu aandient is natuurlijk zeer welkom, vooral omdat we in april en mei de aanwas van nieuwe leden hebben gemist. De ommekeer is uiteraard te danken aan de versoepeling van de coronamaatregelen, waardoor er weer leven in de brouwerij komt op de clubs. Met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel zijn de clubhuizen en terrassen weer open, gaan de toernooien weer van start, mogen tennissers weer buiten hun eigen club wedstrijden spelen. Tennis is natuurlijk ook een perfecte sport om veilig buiten te beoefenen, waarbij het sociale aspect, het clubgevoel, een belangrijke rol speelt. We hebben gewoon behoefte elkaar weer op te zoeken en te ontmoeten, en waar kan dat beter dan op de vereniging?

Dat tennis zo uit de startblokken schiet, is ook te danken aan de inzet van de diverse vrijwilligers op de vereniging. We hebben veel webinars georganiseerd om ze te helpen op te starten. Bijvoorbeeld: hoe ga je met de jeugd aan de slag, wat bied je ze aan? Hoe werf je nieuwe leden en welke activiteiten kan je organiseren om je huidige leden enthousiast te houden? Er was hartstikke veel animo voor die online sessies. Verenigingen hebben ook de protocollen, de adviezen en tips voor het opstarten van tennis en padel heel goed opgepikt en in de praktijk gebracht. Voor de KNLTB Competitie 2020 heeft dat ertoe geleid dat we een recordaantal inschrijvingen hebben mogen noteren voor de competitie die in het najaar plaatsvindt. We komen uit op ruim 23.000 teams, vorig jaar waren dat er 18.000. Ook onze activatietools rond de Zomer Challenge zijn heel goed opgepikt. Er zijn 525 verenigingen die dit  zomerlidmaatschap aanbieden en ruim 12.000 mensen hebben zich  aangemeld.      

Ook ‘Balletje slaan?’, het initiatief van Robin Haase om recreanten de baan op te krijgen, was een groot succes; ruim 2400 mensen kwamen op 425 verenigingen een balletje slaan. Ik was zelf de organisator van ‘Balletje slaan’ op mijn vereniging, en na afloop vroeg ik aan een groepje: ‘Hoe kennen jullie dit initiatief, hebben jullie Robin ergens gezien? ‘Robin wie?,’ vroegen ze. Bleek dat ze ervan hadden gehoord via cabaretier Jochem Myjer, die de actie ook promootte. Ik moest er om lachen; ik leef in de veronderstelling dat de hele wereld Robin kent, maar dat is kennelijk niet de realiteit.

In juni heeft het AD weer uitgepakt met een prachtige tennisspecial, met mooie verhalen die uitnodigen om te gaan tennissen. Een aanrader om te lezen. En tot slot, om af te sluiten met nog meer goed nieuws: afgelopen week is de fusie tussen de KNLTB met de Nederlandse Padelbond een feit geworden. Samen is onze slagkracht groter, zodat we deze snelle nieuwe sport nog beter kunnen aanjagen. Tennis en padel vormen voortaan een twee-eenheid met een veelbelovende toekomst!

Fijne zomer!

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB