Kiki Bertens

TeamNL Fed Cupteam speelt play offs Billie Jean King Cup in Den Bosch

De KNLTB heeft vandaag de locatie bekendgemaakt voor de Billie Jean King Cup (voorheen Fed Cup) by BNP Paribas Play Off tegen China. Deze ontmoeting wordt op vrijdag 5 en zaterdag 6 februari 2021 gespeeld in Maaspoort Sports & Events in Den Bosch. De winnaar van deze ontmoeting mag zich via de Billie Jean King Cup Qualifiers proberen te plaatsen voor de Billie Jean King Cup Finals. De verliezer daalt af naar de zone Groep I.

Technisch en Commercieel Directeur Jacco Eltingh is blij met de keuze voor de Maaspoort: "De Maaspoort in 's-Hertogenbosch is een topsportlocatie waar we goede ervaringen mee hebben, want er zijn al meerdere Fed Cup en Davis Cup wedstrijden gespeeld. Het is een prachtige locatie met een gezellige en intieme sfeer. Op dit moment weten we nog niet of en hoeveel publiek er bij het duel aanwezig kan zijn, maar we zullen er uiteraard voor zorgen dat tennisfans niks hoeven missen van deze ontmoeting met China. Via een livestream kan het publiek op afstand genieten van toptennis in Nederland". 

Wethouder Sport 's-Hertogenbosch Huib van Olden: "Met veel plezier ontvangen we op 5 en 6 februari aanstaande het Nederlands Fed Cupteam in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch voor de Billie Jean King Cup play offs tegen China. In het verleden hebben we meerdere malen goede ervaringen opgedaan met het huisvesten van de Fed Cup, de Davis Cup en de samenwerking met de KNLTB. We kijken uit naar een sportieve ontmoeting!"

Fed Cup wordt Billie Jean King Cup

De International Tennis Federation (ITF) heeft de naam van het landentoernooi aangepast van Fed Cup naar Billie Jean King Cup. De naamswijziging is een eerbetoon aan één van de grondlegsters van de Women’s Tennis Assaciation (WTA). De ITF roemt de 76-jarige Amerikaanse om haar inzet voor gelijkheid en inzet tegen discriminatie.

De naamswijziging volgt nadat het landentoernooi, dat bestaat uit 116 deelnemende naties, begin dit jaar op de schop ging, maar door de corona pandemie niet volledig was uitgerold. In het nieuwe format strijden 12 landen tijdens een finaleweek in Boedapest om de titel. Onder de nieuwe naam Billie Jean King Cup Finals strijden de vrouwen om hetzelfde prijzengeld dat tijdens de Davis Cup Finals (mannen) in Madrid wordt uitgereikt. Billie Jean King is al jaren een voorvechtster voor gelijk prijzengeld tussen mannen en vrouwen. Op alle Grand Slamtoernooien is dat al het geval en vanaf nu dus ook in het landentoernooi.

Coronavirus

Oorspronkelijk zou de ontmoeting met China in april van dit jaar gespeeld worden, maar als gevolg van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus kon dit niet doorgaan en heeft de ITF besloten het evenement door te schuiven naar 5 en 6 februari 2021.

Vooralsnog is nog niet bekend of er publiek bij het evenement aanwezig kan en mag zijn. De KNLTB is hierover in overleg met de ITF, de Maaspoort en de gemeente 's-Hertogenbosch. Hierover volgt later meer informatie.