393A2196

Dubbelen mag weer; terras en clubhuis blijven nog gesloten

Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet gisteravond heeft de KNLTB besloten de richtlijnen voor tennis en padel versneld te versoepelen. Spelers mogen vanaf nu ook dubbelen, 4 spelers op een baan bij tennis en padel is bij vrij spelen toegestaan, mits de 1.5 meter gehandhaafd wordt. Het clubhuis en terras moeten volgend op de overheidsmaatregelen voor sportkantines nog gesloten blijven tot 1 september. Het Outbreak Management Team (OMT) bekijkt de mogelijkheid of sportkantines per 1 juli weer open mogen.

Vanaf 11 mei mogen jeugd en volwassenen weer de baan op. We horen veel enthousiaste geluiden, fijn dat we weer mogen tennissen en padellen. We zien gelukkig dat verenigingen en spelers goed met de richtlijnen omgaan, het online baan reserveren wordt gewoon en we houden 1.5 meter afstand op het park en de baan. Complimenten en dank aan iedereen!

Het gefaseerd opstarten en gecontroleerd de activiteiten uitbreiden is belangrijk, zodat de drukte op de verenigingen goed gehandhaafd en gecontroleerd kan worden. Niet alleen om terugslag in de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar ook om verenigingen en leraren de gelegenheid te geven het goed te organiseren en spelers te laten wennen aan tennis en padel in de anderhalvemetersamenleving. Want het vraagt nogal wat organisatie en aanpassingsvermogen van iedereen.

Dubbelen mag

Het besmettingsrisico bij dubbelspel is volgens zowel de experts van NOC*NSF als de KNLTB bondsarts gering. Dit in combinatie met de verdere versoepeling van de maatregelen en de ervaringen van verenigingen en spelers de afgelopen weken betekent dat we al eerder dan 1 juni de volgende stap kunnen zetten. Vanaf nu mag er ook gedubbeld worden door volwassenen van 19 jaar en ouder, 4 spelers per baan. Mits gecontroleerd en met 1.5 meter afstand. Verenigingen kunnen dit aan hun leden communiceren nadat ze deze versoepeling hebben afgestemd met de gemeente. De overige richtlijnen blijven van toepassing, zoals vooraf online een baan reserveren en 1.5 meter afstand houden. Ook als dat betekent dat een speler soms een bal moet durven laten gaan. Volgende week zullen we een aantal adviezen en materialen aanreiken om dubbelen met 1.5 meter in de praktijk gecontroleerd te kunnen uitvoeren. We roepen iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de afspraken en hygiënemaatregelen te houden. Voor zichzelf, maar ook in het belang van de gezondheid van anderen.

Terras gesloten

Premier Mark Rutte liet dinsdag tijdens de persconferentie weten dat de eerder aangekondigde versoepelingen van de maatregelen voor de horeca door kunnen gaan. Restaurants en cafés mogen onder voorwaarden per 1 juni weer deels open. Dit geldt echter nog niet voor de sportkantines, die moeten tot 1 september gesloten blijven, zo luiden de regels van de overheid nu. We zijn hier uiteraard teleurgesteld over, vooral omdat de logica waarom de horeca in de sport zou moeten wachten ontbreekt. We adviseren verenigingen met een pachter en/of een volledige horecavergunning om contact op te nemen met de gemeente over hun mogelijkheden om open te gaan.

Positief is wel dat het Outbreak Management Team (OMT) zich buigt over de vraag of de sportkantines per 1 juli wel weer open mogen, dat geeft perspectief. De KNLTB bepaalt dit uiteindelijk niet, we moeten hierbij de maatregelen zoals vastgesteld door de overheid volgen. We zijn dagelijks in contact met NOC*NSF en de ministeries en doen er alles aan om terras en clubhuis op onze verenigingen eerder open te krijgen.

Lees hier de laatste update van de maatregelen van de overheid.  

Veelgestelde vragen

We hebben de meestgestelde vragen en antwoorden voor verenigingen op een rijtje gezet, bekijk ze hier.