Ruben Neyens Sven Groeneveld Afsluiting Congresweek

Sessie Sven Groeneveld slotstuk van geslaagde Digitale Congresweek

De KNLTB Digitale Congresweek zit erop en we kunnen met recht terugkijken op een geslaagde week! Een boeiende sessie onder de naam ‘Van droom naar doel’ van toptenniscoach Sven Groeneveld (zie foto, rechts) vormde het slot van de week. Vanaf afgelopen zondag logden maar liefst 3.000 mensen in, 1.500 vrijwilligers en 1.500 tennisleraren, om in 66 verschillende online sessies te worden bijgepraat en geïnformeerd, zelf in gesprek te gaan of actief deel te nemen. Naast de meer technische sessies voor de leraren en de introductie van een flink aantal nieuwe initiatieven, kwamen ook enkele maatschappelijke thema’s aan bod. En natuurlijk was er ruim aandacht voor het centrale thema van de week: de samenwerking tussen verenigingsbestuur en leraar.

De KNLTB Digitale Congresweek begon zondag onder grote belangstelling. Maar liefst 1.346 deelnemers aan de week zaten live klaar op het speciaal ingerichte congresplatform voor de opening van KNLTB-voorzitter Roger Davids en Algemeen Directeur Erik Poel en de presentatie van gastspreker Robin van Galen. Het was het best bezochte onderdeel van de week. ‘Connecting the serve to the rest of the game’ was met 882 deelnemers de populairste sessie voor de leraren en bij de verenigingsbestuurders was dat ‘5 succesfactoren voor behoud van nieuwe leden’. Daarvoor logden 665 deelnemers in. Alle bezoekers samen woonden afgelopen week meer dan 20.000 sessies bij.

Van techniek tot tactiek

Ook leraren kwamen aan hun trekken deze week. Ruben Neyens (zie foto, links), Coördinator Leraren van de KNLTB, had voor hen een aantrekkelijk en afwisselend programma samengesteld met specialisten, coaches en trainers uit binnen- en buitenland. Over fysieke training en voetenwerk, oefenstof voor service-return door Philip Born en manager Topsport Dennis Sporrel sprak over het ontwikkelen van prestatiegedrag van spelers buiten de baan.

De deelnemers konden kijken naar voorbeelden van de Britse en Australische tennisbond over hun aanpak bij jeugdtennis, aangevuld met sessies over jeugdontwikkelingsprogramma’s van TOF Tennis en Tenniskids Blauw. Ook waren er diverse sessies over coaching en prestatietennis van onder andere coach Sven Groeneveld. Na zijn inspirerende bijdrage vorig jaar tijdens het trainerscongres in Nieuwegein was Simon Wheatley ook tijdens deze digitale week van de partij. Het was een drukbezochte sessie vanochtend, waarin hij een interessante inkijk gaf in de samenwerking tussen dubbelpartners in relatie tot de service. Met het volgen van de sessies konden leraren PO-punten verdienen.

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe initiatieven die tijdens de KNLTB Digitale Congresweek werden gelanceerd en behandeld, waren onder andere de Vriendjesmaand, het Meet & Play-concept, de KNLTB Vacaturebank en de KNLTB Match App. De Vriendjesmaand is typisch een programma om verenigingen te helpen nieuwe jeugdleden te werven nu corona tot de nodige beperkingen heeft geleid. Tijdens de Vriendjesmaand in april, kunnen jeugdleden van 7 tot en met 12 jaar vriendjes en vriendinnetjes, maar ook broertjes en zusjes meenemen naar de tennisles, om ze enthousiast te maken voor tennis. Het werd uitvoerig uitgelegd tijdens een sessie over het werven van jeugdleden op dinsdagavond.

Een nieuwe ontwikkeling als het Meet & Play-principe biedt mensen de mogelijkheid een tennis- of padelbaan te boeken waar en wanneer zij willen en biedt de verenigingen de kans zo zichtbaar mogelijk te zijn. Via de Verenigingszoeker kunnen mensen een tennis- of padelbaan zoeken op de locatie van hun voorkeur en direct reserveren. De sessie ‘Digitale ontwikkelingen - Zet je vereniging eenvoudig op de (online) kaart’ op donderdagavond ging uitgebreid in op dit onderwerp.

De KNLTB Vacaturebank die binnenkort wordt gelanceerd, helpt om tennisverenigingen en -scholen met een vacature en geïnteresseerde tennisleraren bij elkaar te brengen. Vraag en aanbod vinden elkaar op één platform, waardoor het invullen van vacatures makkelijker wordt. Er werd dieper op ingegaan in een sessie op woensdagavond.

De KNLTB Match App die binnenkort beschikbaar is, speelt bij uitstek in op de behoefte aan flexibel wedstrijdaanbod, waarbij spelers zelf bepalen wanneer zij elkaar treffen. In deze zogenoemde Flexcompetities wordt veelal gespeeld in poules of ladders. In de app worden de wedstrijden volledig automatisch ingedeeld en gepland, zonder benodigde handelingen van vrijwilligers. De KNLTB Match App werd toegelicht in een sessie op donderdagavond.

Zomer Challenge, ledenbehoud

Natuurlijk werd in de afgelopen week nogmaals aandacht besteed aan de Zomer Challenge, het tijdelijke lidmaatschap in de zomer dat in het ‘coronajaar’ 2020 zo populair was en flink bijdroeg aan de stijging van het aantal leden. Op woensdagavond werd hier nog eens ingezoomd in de sessie: Ledenwerving: Zomer Challenge als ledenmagneet. In het verlengde daarvan is ook de al benoemde ‘Ledenbehoud - 5 succesfactoren voor behoud van nieuwe leden’ van woensdagavond een heel interessante en praktisch toepasbare sessie.

Het centrale thema van de KNLTB Digitale Congresweek was de samenwerking tussen verenigingsbestuur en leraar. Op dinsdagavond ging een sessie specifiek over dit onderwerp: hoe creëren we een optimale samenwerking tussen bestuur en leraar. Donderdag stond ook samenwerking centraal, maar dan die tussen internationale toppers en hun coach. Wesley Koolhof, winnaar van de ATP Finals in het dubbelspel en Diede de Groot, de nummer één van de wereld in het rolstoeltennis, praten samen met hun coaches Marco Kroes en Amanda Hopmans over hun samenwerking.

Ook was de Congresweek een gelegenheid om enkele meer maatschappelijke thema’s te bespreken, zoals de mogelijkheden van een lokaal sportakkoord, gezond voedingsaanbod in de kantine en het belang van diversiteit in de tennis- en padelsport. Sessies op maandag-, dinsdag- en woensdagavond boden tekst en uitleg en interessante gesprekken en discussies.

 

Diversiteit

Diversiteit kwam aan de orde in een tafelgesprek met Barbara Barend, sportjournaliste en uitgever van het magazine Helden, Thijs Smeenk van de John Blankenstein Foundation, ervaren sportbestuurder en voormalig voorzitter van de KNLTB  Karin van Bijsterveld en Robert Jan Schumacher, Directeur Dienstverlening van de KNLTB. Iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, seksuele voorkeur, culturele achtergrond of eventuele beperking, moet zich welkom en veilig voelen op de club. De aanwezigen praatten, mede vanuit hun eigen achtergrond en ervaring, over diversiteit en inclusiviteit in de sport en specifiek in tennis.

Het congresplatform is nog de hele maand maart in de lucht. Tot die tijd zijn alle sessies daar terug te kijken. Daarna zullen verschillende sessies echter ook via andere kanalen van de KNLTB beschikbaar komen.