Tennisleraren

KNLTB Instroomleraren bekend

Samen met tennisleraren, tennisscholen en andere organisaties die trainingen verzorgen wil de KNLTB een betere route naar de top faciliteren voor jonge spelers met potentie. Op deze manier willen we de toekomst van tennis in Nederland versterken. We zijn dan ook zeer trots om vandaag de samenwerking met 13 nieuwe KNLTB Instroomleraren bekend te maken. Hiermee bestaat het landelijk netwerk uit 48 Instroomlocaties.  

In de afgelopen periode heeft de KNLTB 25 pitches ontvangen van tennisleraren en tennisscholen. Uiteindelijk zijn er op basis van diverse selectiecriteria 13 nieuwe instroomleraren geselecteerd. Technisch en Commercieel Directeur Jacco Eltingh is erg blij met dit resultaat: “Met deze 13 nieuwe partners groeien we naar een landelijk netwerk van in totaal 48 KNLTB Instroomleraren. Hiermee is er in vrijwel heel Nederland een instroomlocatie te vinden op maximaal een half uur rijden afstand. Dat betekent dat er dus altijd in de buurt extra kan worden getraind. Daarnaast blijven we in gesprek met enkele leraren die nu niet geselecteerd zijn als instroomleraar, om ze op korte- of middellange termijn als instroomlocatie toe te voegen.”

 

KNLTB Instroomprogramma

Om actiever betrokken te zijn bij kinderen met cluboverstijgend niveau in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar, heeft de KNLTB vorig jaar een netwerk van leraren opgezet dat verantwoordelijk is voor een cluboverstijgend instroomprogramma, bestaande uit tennis- en bewegingsvaardigheden. De instroomtrainingen zijn bedoeld voor de meest gemotiveerde spelers van verschillende verenigingen en tennisscholen uit de regio. Door deze spelers samen te brengen, slaan we de handen in één en helpen we deze spelers, samen met de clubtrainer, zich verder te ontwikkelen. Ook maken ze elkaar beter. Dit komt ten goede aan het spelplezier van de kinderen, waardoor ze langer lid blijven. Voor de KNLTB zijn de trainingen tevens een manier om talent te herkennen.

Met deze instroomtrainingen blijven kinderen ‘gewoon’ lid van hun eigen vereniging, maar krijgen een extra mogelijkheid om (boven op de clubtrainingen) één keer in de week te trainen met kinderen van een gelijkwaardig niveau om zo nog beter te worden in tennis. De clubtrainer is verantwoordelijk voor de speler, de instroomleraar is verantwoordelijk voor het samenbrengen van de meest gemotiveerde spelers in de regio. De instroomleraar en de clubtrainers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het organiseren van voldoende wedstrijdmomenten.

Als we Jacco Eltingh vragen waarom het instroomprogramma zo belangrijk is geeft hij het volgende antwoord: “De ontwikkeling van 7 tot en met 10-jarige jeugdspelers is erg belangrijk om een goede overgang te maken van recreatief naar prestatief tennis, maar nog steeds op een speelse en verantwoorde wijze. Uiteindelijk kunnen we in nauwe samenwerking met onze instroomleraren kinderen met de juiste aanleg en motivatie beter in kaart brengen en ze vervolgens de juiste ondersteuning bieden.”

Voorspeeldagen

Voordat de instroomtrainingen beginnen, worden er groepen samengesteld aan de hand van voorspeeldagen. De eerste voorspeeldagen starten medio juni en ze lopen door in juli. Dan start in augustus de tweede ronde voorspeeldagen die eindigt in september.

Een overzicht van alle KNLTB Instroomleraren is vandaag gepubliceerd op deze pagina.