Feest na zege op China in Billie Jean King Cup

Nederland komt terug van achterstand en verslaat China in beslissende dubbel

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam heeft in de Maaspoort ’s-Hertogenbosch met 3-2 afgerekend met China. Het team onder leiding van de afscheidnemende Paul Haarhuis plaatste zich met de zwaarbevochte zege voor de Billie Jean King Cup Qualifiers 2022 en houdt daarmee zicht op de finaleronde van het landentoernooi in 2022.

Na de openingsdag op vrijdag was de tussenstand 1-1. Kiki Bertens won haar enkelspel van Xinyu Wang. Arantxa Rus ging in drie sets onderuit tegen Xiyu Wang.

Speeldag twee begon met een domper. Bertens haakte na de ochtendtraining af. De kopvrouw van het TeamNL Billie Jean King Cup had teveel pijn in haar vorig jaar geopereerde achillespees. Haar plaats werd op het laatste moment ingenomen door reservespeelster Lesley Pattinama-Kerkhove.

De 29-jarige Pattinama-Kerkhove, die in 2014 haar debuut in het team beleefde, maakte zich op voor haar derde enkelspelpartij voor Nederland. Xiyu Wang, die op vrijdag bij haar debuut in drie sets van Rus won en daarna een krampaanval overleefde, bleef wel in de originele teamopstelling staan.

De linkshandige Wang domineerde anderhalve set lang. Vooral op eigen service was de twintigjarige ongenaakbaar. Pattinama-Kerkhove wist in de eerste set slechts vier punten in de servicegames van de Chinese te winnen. De openingsset ging dan ook met 6-3 overtuigend naar China.

Een break in de openingsgame van het tweede bedrijf leek de partij vroegtijdig in het voordeel van de bezoekers te beslissen. Wang kende opnieuw geen problemen in haar eigen servicegames en mocht bij 5-4 serveren voor de partij.

Pattinama-Kerkhove rechtte haar rug en creëerde drie breakpunten. Op het tweede was het raak voor de Zeeuwse. De nummer drie van Nederland tankte vertrouwen en wist met sterke returns en meer diepte in haar spel haar winstreeks naar vier games op rij te trekken en de 5-3 achterstand om te draaien naar 7-5 setwinst.

Het momentum behield Pattinama-Kerkhove lange tijd. De mondiale nummer 179 liep uit naar 3-1. Die voorsprong kon ze echter niet lang vasthouden. Wang, die vijftig plaatsen hoger op de ranglijst staat, brak direct terug en forceerde op 4-4 de beslissende break.

Een tweede poging om bij 5-4 de partij uit te serveren pakte Wang met beide handen aan. Middels drie aces op rij serveerde ze zich na twee uur spelen naar haar eerste wedstrijdpunt. Pattinama-Kerkhove sputterde nog tegen, maar op het tweede matchpoint moest ze toch capituleren: 6-4.

Arantxa Rus begon de vierde enkelspelpartij in de wetenschap dat ze moest winnen om Nederland in de race te houden. Rus, die voor het 13de seizoen deelneemt aan het landentoernooi, kwam vroeg achter tegen Xinyu Wang.

De 19-jarige Chinese nummer twee startte agressief en dat werd beloond met een 3-1 en 4-2 voorsprong. Rus zorgde met haar graveltennis dat de slagenwisselingen langer en langer duurden. Hiermee dwong ze Wang tot meer risico. Deze tactiek werkte goed en ze kwam langszij. Op gamepoint voor 5-4 kwam Wang lelijk ten val en vroeg direct een medische time out aan. Na behandeling aan haar knie kon ze verder. De daaropvolgende game duurde maar liefst 24(!) punten. Op het vierde setpunt was het raak voor Rus: 6-4.

In de openingsgame van de tweede set, die ook 18 punten in beslag nam, kwam Wang opnieuw ten val. Naar mate de partij vorderde ging de nummer 146 van de wereld steeds minder goed bewegen. Bij 4-3 in het voordeel van Rus vroeg de Chinese weer een medische time out aan. Ze werd in de kleedkamer behandeld. Kwam terug. Speelde twee punten, maar kon niet meer verder.

Door de opgave van Wang kwam Nederland op gelijke hoogte: 2-2. Het dubbelspel moest de beslissing brengen.

Het beslissende dubbelspel werd gespeeld door Rus, die de voorkeur kreeg boven Pattinama-Kerkhove, en Demi Schuurs tegen Yifan Xu en Shuai Zhang.

Het Nederlandse duo schoot uit de startblokken en kwam binnen twintig minuten op 5-0. Xu en Zhang behielden hun opslaggame en voorkwamen daarmee de zogenaamde ‘bagel’. Een game later serveerde dubbelspecialiste Schuurs Nederland naar setwinst: 6-1.

Het tweede bedrijf kende een spannender verloop. Door een dubbele fout leverde Schuurs haar servicegame op 2-1 in. Het Nederlandse duo repareerde de schade direct doordat Rus op breakpoint een geweldige return winner produceerde en de achterstand verkleinde naar 3-2.

Met vertrouwen denderde de oranje trein door naar 5-3 al moest Schuurs nog wel knokken om haar service te behouden. Toen dat was gelukt was Nederland nog maar één game verwijderd van de totaalzege. Dit lukte nog niet in de returngame, maar wel middels een sterke opslag van Rus: 6-4.

Door de 3-2 winst op China kan Nederland zich opmaken voor de kwalificatieronde van de Billie Jean King Cup Finals 2022. Deze ronde zal in februari volgend jaar plaatsvinden. De tegenstander en locatie worden later bekend.

De opvolger van Haarhuis wordt ook in een later stadium bekendgemaakt.