Blij Ei

Column Erik Poel: Blij ei

Het hangt in de lucht. Ik merk het in deze periode om mij heen en ook aan mezelf. We gaan met z’n allen eindelijk weer de goede kant op en ik voel me daar goed bij. En ik niet alleen. Er heerst meer en meer een breed positief gevoel onder de mensen. Het is er ook de tijd voor. De hoogste tijd.

Dat in de maand mei alle vogels een (blij) ei leggen, weten we allemaal. Mei wordt ook wel de bloeimaand genoemd. Het weer is wat aangenamer (meestal dan hè) en we hadden lekker veel vrij met al die feestdagen. Een mooi moment om als KNLTB hoopvol naar de toekomst te kijken. 

Zo zijn er dalende coronacijfers en steeds meer versoepelingen. We willen meer en we mogen weer. Hoe fijn is dat? Onze jeugdleden hebben binnen en buiten letterlijk vrij spel en starten hopelijk binnenkort met een verkorte voorjaarscompetitie. Binnen tennissen en padellen mag nu ook weer, volwassenen mogen dubbelen in vaste koppels van 2 personen, wel op gepaste afstand natuurlijk.

Kortom, we kunnen met zijn allen volop tennissen en padellen. Het gaat de goede kant op en dat geldt ook voor het aantal leden van de KNLTB. Nog steeds slaan meer dan 1 miljoen sportievelingen regelmatig een balletje, zijn er meer dan een half miljoen lid van een KNLTB-vereniging en stijgt dit aantal elke maand.

Corona heeft ons niet van de baan geslagen. Sterker nog; er melden zich veel nieuwe leden aan. Daar zijn we erg blij mee en we doen er alles aan om onze verenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar de verenigingen zijn zelf ook aan zet. Het binnenhalen van nieuwe leden is belangrijk, maar het behoud ook. Te vaak en te snel zien we dat nieuwelingen binnen drie jaar de vereniging weer verlaten. Ik vergelijk het met het principe ‘aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog veel moeilijker.’

Naast duidelijke communicatie, een persoonlijke benadering – wat ook prima op 1,5 meter afstand kan – is er nog een derde factor die belangrijk is voor het behoud van (nieuwe) leden: het organiseren van wedstrijden. Kijk naar wat er nu wél kan en mag, en kom bij jouw vereniging in actie. Want vriendschappelijke wedstrijden en oefenpotjes met eigen spelers op je vereniging zijn toegestaan. Een tosstoernooi? Prima! Een laddercompetitie opzetten? Doen! Een onderling jeugdtoernooi? Ga ervoor!

Wedstrijden zijn en blijven leuk en dankzij de KNLTB Match app voor poultjes en ladders heel eenvoudig te organiseren. Je meten met je tegenstander(s), nog meer spelplezier én… het is bewezen: leden blijven langer lid. Daar gaan we met zijn allen voor.

We zijn als verenigingen en KNLTB op de goede weg, de vlag wappert fier, maar kan nog niet in de hoogste top. Als de coronacijfers blijvend omlaaggaan, wij als tennis- en padelliefhebbers meer mogen én doen om onze nieuwe leden allemaal te behouden, dan ben ik pas echt een blij ei.

Met sportieve groet,
Erik Poel

Erik Poel

Algemeen Directeur