Van Eijsden 3

Tenniswereld verliest in Van Eijsden markante man

Piet van Eijsden is op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum na een kort ziekbed overleden. De tenniswereld verliest in hem een markante persoon die jarenlang als toernooidirecteur het gezicht was van de Internationale Kampioenschappen van Nederland. Dat evenement begon in 1957 op de banen van ’t Melkhuisje in Hilversum, verkaste later naar Amstelpark Amsterdam en werd daarna tot 2008 gehouden in Amersfoort.

Van Eijsden was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, drager van het Bondsonderscheidingsteken en Tulpdrager.

In zijn jeugdjaren maakte hij in Hilversum kennis met de tennissport. Daarin stond hij zijn mannetje: Van Eijsden veroverde elf nationale titels, waarvan één in het enkelspel in 1961. Daarnaast kwam hij enkele jaren uit voor het Davis Cupteam en acteerde hij op alle Grand Slamtoernooien.

De Hilversummer fungeerde vanaf 1978 als toernooidirecteur van de Dutch Open. Het evenement behoorde met de toernooien in Gstaad en Kitzbühel tot de oudste ATP-toernooien. Van Eijsden haalde grootheden als Rod Laver, Tom Okker, John Newcombe, Guillermo Vilas, Thomas Muster, Miloslav Mecir, Marcelo Rios en Novak Djokovic naar het toernooi dat de bakermat werd voor het graveltennis in Nederland. Het vrouwentoernooi, dat tot 1986 werd gehouden, kende grootheden als onder anderen Margaret Court, Evonne Goolagong en Betty Stöve als winnares.

Van Eijsden was een aimabele, kleurrijke maar ook eigenzinnige man, die in de steeds commerciëler wordende tenniswereld zijn eigen weg bleef gaan. Zijn toernooi moest qua deelnemersveld het aanzien waard zijn maar het moest ook vooral gezellig zijn. Hij introduceerde onder andere de term ‘wilde kaarten’, vrij vertaald uit het Engels (wildcards) en duidend op de invitaties die hij per editie aan spelers mocht weggeven.

Na zijn lange loopbaan als toernooidirecteur bekwaamde hij zichzelf in het golfspel en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Maar hij bleef tennis op de voet volgen. De sport die hem zoveel heeft gebracht en waaraan hij ook zo’n grote bijdrage heeft geleverd.

Lees hier ook het artikel van de NOS over het overlijden van Piet van Eijsden.