Krajicek Munt Uitreiking

Krajicek ontvangt munt ter ere van Wimbledon jubileum

Richard Krajicek heeft vandaag het eerste zilveren exemplaar van de Richard Krajicek-munt ontvangen. Het is precies 25 jaar geleden dat Krajicek grandslamtoernooi Wimbledon won. Om het 25-jarig jubileum te vieren slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met de Krajicek Foundation een exclusieve uitgifte. De uitgiften zijn direct te bestellen. De overhandiging vond plaats op de tennisbaan ’t Loo in De Lier, de plek waar zijn carrière begon.

Op 7 juli 2021 is het precies 25 jaar geleden sinds de overwinning van Richard Krajicek op Wimbledon, het oudste en meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Hij was de allereerste (en nog steeds de enige) Nederlandse man ooit die het grandslamtoernooi won in het enkelspel, een hele prestatie! Na zijn overwinning op Wimbledon heeft Krajicek de Krajicek Foundation opgericht om sport en spel onder kinderen en jongeren in aandachtswijken te bevorderen. De Koninklijke Nederlandse Munt lanceert drie uitgiften om stil te staan bij de impact van Richard Krajicek op het Nederlandse sportlandschap.

De Krajicek Foundation

In 1997 gaf Krajicek een tennisclinic in Haagse Schilderwijk. Hier merkte hij dat voor veel kinderen sporten en spelen in een veilige omgeving dicht bij huis niet vanzelfsprekend was. Daarom richtte hij de Krajicek Foundation op. De Foundation heeft als doel om jeugd in aandachtswijken te motiveren om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Daarnaast leren jongeren in de Krajicek Academy zichzelf op een positieve manier te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Ook is Richard Krajicek de

bedenker van de jaarlijkse Koningsspelen: het sportieve Oranjefeest waar gemiddeld 1,2 miljoen kinderen aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Met het oprichten van zijn Foundation en andere initiatieven, zet Krajicek zich al bijna 25 jaar in voor een sportieve, verbonden en sociale samenleving.

Munt

Ter ere van het 25-jarig jubileum van Richard Krajiceks overwinning op Wimbledon heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale uitgifte ontworpen. De Richard Krajicek-penning is verkrijgbaar in coincard, zilver en goud. Op de voorzijde van de penning is Krajicek zelf te bewonderen, omkranst door een winnaarskroon van zijn geliefde tennisrackets en -ballen. De teksten benadrukken het jubileum: ‘25th Anniversary’, ‘Wimbledon Champion 1996’. Op de keerzijde staat een tennisbal afgebeeld met de handtekening van Richard Krajicek. De coincard bevat naast de penning ook een 20 en 5 cent om het 25-jarig jubileum te symboliseren. De zilveren en gouden uitgiften worden geleverd in een luxe keramische tennisbalverpakking vervaardigd door Royal Delft. Bovendien heeft de gouden penning een exclusieve keerzijde met een exacte kopie van de Wimbledon-trofee.

Voor meer info en het bestellen van munten: https://www.knm.nl/