Coronacheck

Corona Update: Teleurstelling over uitbreiding coronapas in sport

Het kabinet heeft gisteravond aangekondigd de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aan te scherpen. Tennissen en padellen blijft mogelijk, zowel binnen als buiten. Echter wel met een coronatoegangsbewijs (CTB). De KNLTB is teleurgesteld hierover, want sporten moet toegankelijk blijven voor iedereen. We zijn overtuigd dat sporten veilig kan en nodig is voor een gezonde en weerbare samenleving. Het CTB op sportverenigingen draagt daar niet aan bij. De afgelopen anderhalf jaar heeft de sportsector laten zien dat sporten geen extra risico tot besmetting met zich meebrengt. Cijfers wijzen ook uit dat de meeste besmettingen thuis, op het werk of op school plaatsvinden, niet in sport. We blijven ons dan ook inzetten om tennis en padel voor iedereen mogelijk te maken. We trekken hierin samen op met NOC*NSF en andere sportbonden. De KNLTB volgt het debat in de Tweede Kamer over de extra maatregelen met grote belangstelling.

Nieuwe maatregelen

De aangekondigde maatregelen voor de sport in het kort:

  • een CTB voor de georganiseerde amateursport vanaf zaterdag 6 november, zowel voor sporters als voor publiek vanaf 18 jaar.
  • voor horeca binnen (uitgezonderd afhalen) was deze coronapas al ingevoerd voor iedereen van 13 jaar en ouder, dit wordt uitgebreid naar buiten terrassen.

Daarnaast is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen. De maatregelen zijn nodig vanwege een snellere toename van het aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg. Op vrijdag 12 november wordt gekeken welke maatregelen dan gaan gelden.

Lees hier de uitgebreide tekst van de rijksoverheid over de aanscherping van de maatregelen.  

Wat houdt CTB in de sport in?

De nieuwe maatregelen voor de ‘georganiseerde sportbeoefening’ zouden van toepassing zijn op alle activiteiten op sportlocaties. Dit zou betekenen dat elke tennisser en padelspeler vanaf 18 jaar een CTB moet laten zien wanneer hij of zij wil vrij spelen, een training heeft of een wedstrijd gaat spelen. Professionals zoals leraren, onderhouds- en horecapersoneel zijn vooralsnog uitgesloten. De uitvoerbaarheid van deze maatregel heeft enorme impact op verenigingen. Zij moeten dit zeven dagen per week met vrijwilligers invullen. Als de maatregelen onverhoopt toch door gaan dan is hulp bij controle op CTB noodzakelijk. We roepen clubs op dan in gesprek te gaan met de gemeente over de juiste invulling. Daarnaast roepen we het kabinet op om met passende financiële steunmaatregelen te komen om de gevolgen voor de sport op te vangen.

Hoe verder?

We realiseren ons dat de mogelijke invoering van het CTB vragen oproept en impact heeft op verenigingen, leraren, vrijwilligers en pachters. Hoe organiseer je dat op sportverenigingen en in tennis- en padelcentra? We zijn hierover in nauw contact met NOC*NSF en VWS en proberen dit zo snel mogelijk duidelijk te krijgen. We wachten nu eerst de uitkomst van het Tweede Kamer debat af. Daarna bekijken we welke aanpassingen in de richtlijnen Tennis en Padel nodig zijn, passen we de Meestgestelde vragen aan en zullen we enkele tips delen.