Elise Tamaela

Elise Tamaëla nieuwe captain TeamNL Billie Jean King Cupteam

Oud-toptennisster en coach Elise Tamaëla wordt de nieuwe captain van het TeamNL Billie Jean King (BJK) Cupteam. Tamaëla volgt daarmee Paul Haarhuis op die 7 jaar captain van het team was. Het BJK Cupteam speelt op 15 en 16 april 2022 thuis tegen Spanje in de BJK Cup Qualifiers.

Elise Tamaëla maakte haar debuut als toptennisster in 1999. Ze was vooral succesvol in ITF-toernooien, waar­van ze er acht won in het enkelspel.  Haar hoogste positie op de WTA-ranglijst (nr. 127 enkelspel) behaalde ze in 2007. In de periode 2003–2007 maakte Tamaëla ook deel uit van het Nederlandse Fed Cupteam. Sinds de zomer van 2016 was ze coach van de Servische speelster Aleksandra Krunic. In 2018 werd ze toegevoegd aan het team van Travelling coaches van de KNLTB. Vanaf 2019 was ze privé coach van Kiki Bertens.

Elise is blij met haar nieuwe rol. “Na de afgelopen jaren op de tour gewerkt te hebben met Aleksandra en Kiki ben ik heel blij met deze mooie stap en uitdaging. Ik kijk er naar uit met het team aan de slag te gaan en Nederland te vertegenwoordigen in de BJK Cup.”

Technisch directeur Jacco Eltingh: “De wens van de speelsters was een captain te hebben die hen goed kent en hen ook regelmatig op de tour ziet spelen. We hebben verschillende kandidaten op de lijst gehad en Elise is uiteindelijk gekozen. Zij was al twee keer aanwezig tijdens een BJK Cup week als privécoach van Kiki, dus is ook al bekend met de groep en de werkwijze. Dat is de speelsters goed bevallen. Ik ben trots dat we een ervaren speelster en coach als Elise aan ons kunnen verbinden.”

De functie van teamcaptain is geen fulltime job, Tamaëla doet dit naast haar werk als privé coach van een aantal speelsters. “We hebben dit onderling goed afgestemd en vastgelegd en hebben het vertrouwen dat ze hier op een integere manier mee om gaat.”, zegt Eltingh. De Technisch Directeur zal zelf nauw betrokken zijn bij het BJK Cupteam

Qualifiers

De ontmoeting in de BJK Qualifiers tegen Spanje in april wordt de eerste keer dat Elise Tamaëla op de bank zit als coach van het TeamNL Billie Jean King Cupteam. De loting vond vandaag plaats in Praag tijdens de Billie Jean King Cup Finals. De winnaar van de Qualifiers plaatst zich voor de BJK Cup Finals 2022.