KNLTB Tennis Awards 2021

Prestaties Van de Zandschulp, Rus en Middelkoop beloond met KNLTB Tennis Awards

De jaarlijkse KNLTB Tennis Awards zijn op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen in klein gezelschap uitgereikt. Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus werden net als vorig jaar gekroond tot respectievelijk beste tennisser en beste tennisster. Juryleden Richard Krajicek, Kristie Boogert en Sjeng Schalken kozen Matwé Middelkoop als beste dubbelspeler van 2021. 

Van de Zandschulp bereikte bij de US Open vanuit de kwalificaties de kwartfinale. Hij was de enige speler die van de latere toernooiwinnaar Daniil Medvedev een set wist te winnen. Zijn buitengewone prestatie bij zijn debuut in New York zorgde ervoor dat hij zich in de top100 nestelde. De nieuwe nummer één van Nederland kwalificeerde zich dit jaar voor alle Grand Slamtoernooien en bereikte bij het ATP-toernooi van Sint-Petersburg de halve finale. In Melbourne en Stockholm schopte hij het tot kwartfinale. De 26-jarige Van de Zandschulp steeg afgelopen seizoen meer dan honderd plaatsen op de wereldranglijst. Hij sloot het jaar af als de mondiale nummer 57.

Beste tennisster 2021

Nadat Kiki Bertens dit jaar haar loopbaan beëindigde werd Arantxa Rus automatisch doorgeschoven als hoogst geklasseerde Nederlandse. De 30-jarige speelster uit Monster presteerde dit jaar met zes finales formidabel op de ITF Tour. Drie grote ITF-titels wist ze op haar palmares bij te schrijven. Deze successen brachten Rus dicht bij haar persoonlijk hoogste ranking. In 2012 piekte ze met een 61ste positie op de wereldranglijst. Dit jaar eindigt ze op plek 63 en daarmee is ze volgend jaar verzekerd van deelname aan alle Grand Slams.

Beste dubbelspeler

Matwé Middelkoop kreeg een Tennis Award voor de beste dubbelprestaties. Hij won dit jaar twee ATP-titels (Winston-Salem en Moskou) en was in Kitzbühel finalist. Op de Australian Open reikte hij tot de kwartfinale en bij het Masters 1000-toernooi in Rome tot de halve finale. Een week na zijn 38ste verjaardag bereikte hij zijn hoogste ranking ooit. In september vond Middelkoop zijn naam op de 27ste stek van de wereldranglijst voor dubbelaars. 

De KNLTB Tennis Awards 2021 zijn door KNLTB voorzitter Roger Davids en Technisch & Commercieel Directeur Jacco Eltingh aan de prijswinnaars overhandigd. De KNLTB Tennis Awards voor rolstoeltennis en de aanmoedingsprijzen worden volgende week tijden de NK Tennis in Amstelveen uitgereikt.