NTC Amstelveen Tennisbanen Gravel (1)

Hoe krijgen we meer Nederlandse tennissers in de internationale top?

De internationale top bereiken doe je niet zomaar, daar is naast aanleg ook veel trainingsarbeid, doorzettingsvermogen en discipline voor nodig. Van de vele jeugdleden die jaarlijks tennissen, zullen er slechts enkele de top halen. Maar hoe kom je daar? Hoe zorgen we dat er meer Nederlandse tennissers in de internationale top komen? Wat zijn de ambities van de KNLTB, wat is de visie op toptennis en welke aanpak is nodig om dit te bereiken?

Ambitie

De KNLTB is trots op tennis in Nederland, met meer dan 1 miljoen tennissers. We zijn trots op onze verenigingen, onze leraren en op de Nederlandse topspelers. Het is onze ambitie voor de tennissport dat Nederland mee blijft draaien in wereldtop, met 4 spelers in de top 100 (enkelspel). De KNLTB biedt hiervoor een structuur en faciliteiten, neemt regie en schept de kaders voor een topsportcultuur. Het consequent doorvoeren van deze structuur is nodig om succesvol te zijn. Maar dat kunnen we niet alleen. Samenwerking met leraren, tennisscholen en coaches en van spelers en hun ouders is essentieel. Cultuur maak je samen, dat vraagt commitment van iedereen.

De KNLTB wil een toptennisklimaat en opleidingsstructuur creëren in Nederland waarin elk talent van jong tot oud met de juiste training en begeleiding de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen om uiteindelijk een kans te hebben om van tennis zijn/haar beroep te maken. De KNLTB heeft ook met diverse deskundigen in het binnen- en buitenland gesproken, alsmede met tal van buitenlandse tennisbonden om de visie en aanpak te toetsen en aan te scherpen.

5 steps

Sinds 2018 is onze visie en aanpak ‘5 steps to the Top’ de basis, de speler staat centraal. De invulling per stap is aangescherpt en aangepast op basis van de ervaringen in de praktijk. Steeds scherper en getoetst aan de topsporteis uit ons Meerjaren Opleidingsplan Tennis (MOT) 'Route naar de top’. Voor ons als KNLTB, voor de mensen waarmee we samenwerken, voor de ouders, maar bovenal voor de spelers. Met het NTC in Amstelveen creëert  de KNLTB voor topspelers en aanstormende talenten een ‘Papendal voor Tennis’, met alle topsport faciliteiten, waar topsport geademd wordt​.

In een speciale aflevering van de Tennistafel podcast vertellen Topsport-manager Dennis Sporrel en Raymond Knaap, coach NTC, over de visie en de aanpak, '5 steps to the Top'.

Het totale verhaal over de visie en aanpak van KNLTB Toptennis lees je hier

Visie toptennis: 5 Steps-to-the-Top