Hek Poort Deur

Unlock de sport

Laat ik beginnen met jullie allemaal een heel mooi, gezond en sportief 2022 toe te wensen! Dat we maar veel kunnen en mogen tennissen en padellen.

Daarover gesproken, het valt momenteel niet mee om tussen 5 en 17 uur te sporten en dat alleen buiten nog. Als je vakantie hebt, dan kan het. Maar als je werkt is het een behoorlijke uitdaging. Ik kon gelukkig op mijn vereniging wel tennissen de afgelopen week en dat was nodig ook na de feestdagen. Met mijn zoon, want je mag maar met z’n tweeën sporten.

Natuurlijk frustreert het mij ook dat de sport aan banden is gelegd. En dan ook die steeds wisselende interpretatie, wel of niet dubbelen. Ja, met z’n 4-en op 1 baan mag wel, alleen als je dan in een groepje van 2 een bal overslaat. Dus 2 ballen in het spel. Ja, dat is geen dubbelen meer. Golfen met z’n 4-en mag dus wel, omdat iedereen een eigen bal speelt en er voldoende ruimte is. Maar bij tennis en padel sta je zo ver bij elkaar vandaan. Dat moet toch ook kunnen zou je denken. Ja, dat vinden wij ook. Dubbelen buiten kan ook prima en in tennis- en padelcentra ook.

We zijn het ook niet altijd eens met de interpretatie van de coronamaatregelen en begrijpen ook de afwegingen niet. Het levert veel onvrede op, bij ons, maar ook bij onze leden en verenigingen. We respecteren de regels, maar blijven vechten om meer mogelijk te maken. Uiteraard binnen wat verantwoord is.

Neem van mij aan, we proberen echt alles richting het ministerie van VWS en VSG (Vereniging Sport & Gemeenten) om enerzijds binnen überhaupt sporten mogelijk te maken en anderzijds dubbelen mogelijk te maken (zowel buiten als binnen). Wekelijks overleggen we samen met NOC*NSF en de andere sportbonden met een vertegenwoordiger van VWS over sport in het algemeen en we hebben zelf gesprekken met de verantwoordelijke Kamerleden voor sport. Gelukkig mag de jeugd weer tot 20.00 uur buiten op sportlocaties trainen en onderlinge wedstrijdjes spelen. Dat is al een eerste stap. Het helpt natuurlijk niet dat we inmiddels aan de 4e minister voor Sport toe zijn in anderhalf jaar. Maar we hebben hoge verwachtingen van en rekenen op de nieuwe bewindslieden Ernst Kuipers en Conny Helder, die verantwoordelijk zijn voor de corona-aanpak en de sportparticipatie.

Wat vooral steekt is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het belang van sport in het algemeen. Sport & bewegen is van groot belang om fysiek en mentaal fitter en gezonder te leven. Op dit moment kunnen wij als Nederlanders daar moeilijk invulling aan geven. Onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de Nederlanders minder is gaan sporten en bewegen. Juist nu, tijdens deze coronapandemie is het van groot belang om meer weerstand op te bouwen. Volwassenen kunnen maar tot 17 uur sporten, alleen buiten. De sportsector moet daarom aangemerkt worden als essentiële dienstverlening, zodat de deuren van sportaanbieders open gaan en ook blijven. Naast het gezondheidsaspect is er ook onvoldoende aandacht voor het clubbelang en het commerciële belang van leraren en commerciële sportcentra zoals tennishallen en padelcentra. Dat wordt volledig onderschat.

Vandaag is een belangrijke dag, want we overhandigen samen met de Nederlandse sportvertegenwoordigers, waaronder NOC*NSF en de sportbonden een petitie “Erken sport als essentiële dienstverlening, open sportlocaties”. We vragen aandacht voor het maatschappelijk belang van sport. Voor een gezonde en weerbare samenleving moeten we juist nu alles op alles zetten om bewegingsarmoede tegen te gaan. En dat wordt ons erg moeilijk gemaakt met de sluiting van de sportlocaties.

De Tweede Kamer heeft eind december al een motie aangenomen om sport als essentieel te zien. Nu het kabinet nog. Het zou toch een mooie eerste actie zijn van het nieuwe kabinet, kom op. Wakker worden, het is tijd om het belang van sport serieus te nemen. Niet alleen op fysiek en mentaal vlak, maar ook sociaal gezien.

Woensdag komt het OMT weer bij elkaar, vrijdag is een nieuw weegmoment en horen we hoe het verder gaat na 14 januari. Wat ons betreft maar één oproep: unlock de sport!

Erik Poel

Algemeen Directeur