Bal stuitert gravel schaduw dunlop

KNLTB volgt internationaal standpunt m.b.t. de oorlog in Oekraïne

Vol afschuw hebben wij de afgelopen week de berichtgeving rond de Russische invasie in Oekraïne gevolgd. Een gevoel van angst en verdriet overheerst. De KNLTB veroordeelt de agressie van Rusland tegen Oekraïne. Onze gedachten gaan uit naar alle inwoners van Oekraïne. Zij verdienen alle steun en hulp, ook vanuit de tenniswereld. We hopen dat dit geweld en deze oorlog zo snel mogelijk tot een einde wordt gebracht.

De internationale bestuursorganen in tennis, zoals de ITF, ATP, WTA en Tennis Europe, veroordelen de acties en invasie van Rusland en hebben een aantal belangrijke besluiten genomen: 

  • Alle komende ITF-toernooien in Rusland en Wit-Rusland zijn voor onbepaalde tijd geannuleerd.
  • Het lidmaatschap van de Russische Tennisfederatie en de Wit-Russische Tennisfederatie is door de ITF opgeschort en deelname aan alle ITF-teamcompetities zijn tot nader order ingetrokken. Dit geldt voor alle junior-, senior-, en rolstoeltoernooien, maar ook voor Davis Cup en Billie Jean King Cup.
  • Spelers uit Rusland of Wit-Rusland behouden de mogelijkheid om deel te nemen aan de internationale tennisevenementen op Tour en de Grand Slams, mits ze spelen onder een neutrale vlag in plaats van onder de nationale vlag.

De KNLTB volgt dit internationale standpunt en sluit zich hierbij aan. Veel spelers hebben zich openlijk geuit tegen het geweld in Rusland. Wij vinden dat ze daar niet individueel voor verantwoordelijk gehouden moeten worden.

Tennis bestaat uit een internationale teamcompetitie en een internationaal toernooicircuit voor individuele spelers. In een teamcompetitie zijn vaak het land en de overheid betrokken. In dit geval hebben de internationale bestuursorganen besloten Rusland en Wit-Rusland uit te sluiten. Spelers maken geen beleid en hebben geen invloed op de acties van de overheid. Veel Russische en Wit-Russische spelers hebben zich zelfs al openlijk uitgesproken tegen de genomen acties van Rusland. Zij kunnen dus, weliswaar onder neutrale vlag blijven deelnemen aan de Tour.