WhatsApp Image 2022 03 04 at 16.58.30

Tom Okker onderscheiden met ITF Award

Oud-toptennisser Tom Okker ontving vandaag tijdens de Davis Cupontmoeting tussen Nederland en Canada in Den Haag de ITF Award voor Services to the Game. Deze internationale onderscheiding is op aanvraag van de KNLTB toegekend als blijk van waardering voor zijn prestaties als topspeler en zijn inzet om mensen enthousiast te maken voor het tennis.

Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB reikte de onderscheiding uit aan Tom Okker op de gravelbaan in de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. “Tom heeft als tennisser een geweldige carrière gehad en is met zijn nummer 3 positie op de wereldranglijst in 1969 de hoogst gerankte speler ooit in Nederland. Hij is een inspiratie geweest voor veel spelers. Ook nu nog weet hij als geen ander mensen te motiveren om te gaan tennissen. We zijn Tom dan ook dankbaar voor de impact die hij op tennis in Nederland heeft gehad en voor zijn inzet als ambassadeur van OldStars Tennis. Deze ITF Award voor Tom is dan ook zeer verdiend.”

Flying Dutchman

Tom Okker werd in 1944 geboren in Amsterdam. Hij was actief als tennisser van 1960 tot 1980 en stond bekend als 'The Flying Dutchman' vanwege zijn snelheid en aantrekkelijke speelstijl. In 1968 werd hij tweede op de US Open, waar hij de finale verloor van Arthur Ashe. Gedurende de jaren 1968 - 1974 stond hij in de top tien en bereikte zijn hoogste ranking in 1974 met een nummer 3 van de wereld achter Rod Laver en Arthur Ashe. Hij was ook de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel in 1969. In totaal won hij 35 ATP-titels in het enkelspel en 68 ATP-titels in het dubbelspel.

Tussen 1964 en 1981 vertegenwoordigde Okker Nederland in 13 Davis Cup ontmoetingen, waar hij 35 wedstrijden speelde. In de jaren 80 trainde hij jarenlang vrijwillig met de beste Nederlandse jeugdspelers zoals Paul Haarhuis, Jan Siemerink, Richard Krajicek en Jacco Eltingh.

Na zijn actieve internationale tenniscarrière ging Tom de kunst in en was hij een van de oprichters van Jaski Gallery in Amsterdam. Hij heeft nog steeds zijn eigen galerie. Hoewel zijn carrière een andere wending kreeg, bleef Tom altijd actief in het tennis. Zo was hij een betrokken lid van de Nederlandse IC, de club van oud-internationals.

OldStars

Tegenwoordig is hij een actieve ambassadeur van OldStars Tennis in Nederland, een speciaal tennisprogramma voor senioren vanaf 60 jaar die op een gezonde manier (weer) willen sporten op de tennisbaan. Door zijn enorme populariteit, vooral onder de generatie die is opgegroeid met zijn internationale tennissucces en vanwege zijn innemende persoonlijkheid, kan Okker mensen motiveren om te blijven bewegen en ze enthousiast maken voor tennis. Als ambassadeur geeft hij clinics bij verschillende clubs in het land om tennis onder ouderen verder te promoten.